March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea scurgere

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea scurgere

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii a trecut prin multe scandaluri și furtuni politice. A rămas, tradițional, o instituție respectată de către publicul larg, alegătorii de rând care au apreciat, cu încredere, echidistanța și relativa balanță politică a judecătorilor.

În epoca de liberalizare ideologică, Curtea a fost acuzată că este formată numai din bărbaţi caucazieni de vârstă medie, care îmbătrânesc mai mult sau mai puțin grațios în banca judecătorească. Așa că au fost numite și femei. A urmat tevatura că supremii sunt toți catolici, așa că au fost desemnați și evrei. Prea caucazieni, așa că a fost numit și un afro-american. Pentru o mai corectă reprezentare a diversității americane președintele Joe Biden a ales în mod special o femeie afro-americană. Iar discuția că totuși Curtea e în general dominată de aleșii republicanilor continuă și promisiuni că lucrurile se vor schimba fac parte din sloganurile fiecărui candidat din partea ambelor partide.

Nimic nu a pregătit însă cazul fără precedent care domină presa în ultimele zile. În total flagrant, o scurgere de informații a ajuns în posesia revistei Politico. Fară cugetare, publicația a lansat bomba: o ciornă a unui proiect de hotărâre demonstrează că probabil Curtea va vota împotriva dreptului garantat federal la avort, în favoarea libertății fiecarui stat în parte de a aproba legi statale privind acest drept. Peste noapte, scena politică americană s-a schimbat radical. Situația din Europa de Est a disparut aproape total din lumea știrilor, problemele economice americane și mondiale sunt mai mult șoptite, iar comentariile și opiniile despre marea scurgere domină micile ecrane.

Este clar că cineva din interiorul Curții Supreme a comis o nedreptate, o faptă imorală care ar putea deveni o ilegalitate. Pentru extrema stângă americană însă, făptuitorul este un erou național. Care trebuie protejat ca un martir pentru că a adus la lumină intenția criminală (spun socialiștii) a majorității judecătorilor (numiți de republicani) de a anula un drept natural al femeilor. Contrele politice au deviat astfel de la marea scurgere la o încleștare ideologică, atât de specifică în America zilelor noastre.

A devenit evident că ciorna judecătorească este în avantajul democraților. Într-un an electoral care se preconizează să fie favorabil republicanilor, partidul la putere avea nevoie ca de oxigen de un subiect controversat prin care să mobilizeze masa de susținători. Simpatizanții democrați sunt suficient de apatici și o undă de critică la adresa administrației Joe Biden se resimte în sondajele de opinie. Eterna dezbatere dacă avortul este un drept personal și este sau nu un drept garantat constitutional, sau dacă fătul este o persoană la concepție evoluează, din nou, drept cel mai important element al campaniei electorale. Și aproape anulează avantajul republican, pentru că în loc să raspundă mustrărilor populare democrații vor vocifera sus și tare în favoarea drepturilor femeii.

Marea scurgere a salvat așadar campania electorală a democraților americani. Ceea ce înseamnă că a fost orchestrată cu abilitate din umbră. Și că tentaculele se întind cu siguranță mult mai adânc de la un sărman grefier al ermeticei, până ieri, Curţi Supreme de Justitie de la Washington.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.