March 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Întâlniri cu destine

4 min read

”Nu știu care va fi destinul tău, dar știu un singur lucru – cei dintre voi care vor fi cu adevărat fericiți sunt aceia care vor fi căutat și vor fi găsit cum să se pună în slujba unui ideal” Albert Schweitzer.

 

Adalbert Gyuris, este fericit de fiecare dată când aduce în lumina unei pagini scrise destine model, persoane cu merite deosebite pentru ceea ce sunt și vor rămâne. Rostul său este de a se face folositor prin faptul, că pune la îndemâna cititorului materiale cu valoare umanistică prin convorbiri directe, prin naturalețe și adevăr caracteristice modului său de exprimare.

Publicația noastră – Curentul Internațional, s-a bucurat de colaborarea strânsă cu A. Gyuris ca și rebusist sau scriitor, îi mulțumește și îl felicită pentru toată activitatea. Interviurile sale, ne-au adus aproape, români de care suntem mândri prin frumusețea gestului lor existențial mai presus de simpli cetățeni.

 

Volumul ”Întâlniri cu destine” a apărut sub tipar anul acesta la Editura Grinta din Cluj și a fost făcut public prin lansarea de carte din data de 11 septembrie 2012 la Librăria ”Mihai Eminescu” din Bucureşti și în 13 septembrie 2012 la Librăria ”Semn de Carte” din Reşiţa.

Regăsim în paginile acestei cărți nume mari precum Maia Morgenstern, Oana Pellea, Ana Blandiana, H.R Patapievici, Mircea Cărtărescu, Tudor Gheorghe, Horațiu Mălăiele, Mircea Diaconu, Dan Puric, Grigore Vieru, Doina Cornea, Andreea Esca, Pompilia Stoian, Ilinca Goia, Alexandrina Halic, Mircea Carp, George Vulturescu, Ioana Geier, Ion Petrică, Adrian Crânganu, Viorel Coțoiu, Erwin Josef Țigla, Liubița Raichici, Titus Suciu, Sorin Anca, Ioan Cristofor, Peter Kneipp, Părintele Matei Boilă, Andreea Voica, Vasile Tărâțeanu, Constantin Lucaci, Ioan Cărmăzan și nu în ultimul rând Lucian Spiru Iancu.

 

Adalbert Gyuris debutează în publicistică în 1970, în numărul din 20 aprilie al revistei Rebus. Activitatea sa publicistică acoperă o paletă largă, de la articole de presă, reportaje, rebus și enigmistică, la poezie și povești. Colaborează la ziare și reviste din România (peste 50 de publicații) și din străinătate (din: Danemarca, Anglia, Republica Moldova, Israel, Statele Unite ale Americii, Ungaria, și Germania). A fost corespondent al ziarului Timpul din Reșița și al ziarului Timișoara, redactor la ziarul Vasiova și a editat timp de șase ani revista școlară Amprente a Liceului nr. 1 din Bocșa. În 1999 debutează editorial cu volumul de versuri, intitulat Strigăt fără ecou, prefațat de poeta Ioana Cioancăș. În perioada 1990 – 2012 realizează 67 interviuri cu personalități marcante din cultura românească.

Activitatea rebusistică include numeroase careuri de rebus, integrame (peste 200) și enigmistică minoră, apărute de-a lungul anilor în publicațiile de profil. Este autorul unui careu rebus record de 10×10 (Fantezie cu X), în care toate cuvintele conțin litera X, careu publicat în numărul din decembrie 2001 al revistei Rebusache și apoi în Evenimentul zilei din 09-10 martie 2002.

În domeniul artelor plastice, opera sa cuprinde lucrări de pictură și de sculptură (xilogravură). Unele xilogravuri sunt realizate după caricaturi ale actorului Horațiu Mălăele. A avut expoziții personale de xilogravură în România (la Timișoara, Reșița, Vermeș și București) și în străinătate (la Graz, Nürnberg, Stuttgart, Budapesta, Praga, Gyula). De menționat că la Timișoara, Budapesta și Praga a fost prezent și actorul Horațiu Mălăele. A participat la expoziții de grup la Bocșa, Reșița și Macea. Are lucrări expuse în muzee (Macea, Timișoara), mănăstiri (Bocșa Vasiova, Augsburg) și colecții particulare din Germania, S.U.A., Canada, Elveția, Anglia și Romania. Este membru al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România din anul 1996.

Dacă tot vorbim de soartă, am motive să scriu câteva rânduri despre omul  Adalbert Gyuris. Nu a fost o întâmplare faptul, că îi cunoșteam scrierile încă înainte de a mă stabili în Augsburg, orașul unde trăiește din 1997.  Destinul a ales ca drumurile noastre să se întâlnească la un timp potrivit pentru a împărtăși aceeași intenție – respectul față de artă, cultură, frumusețea românului cu aptitudini deosebite și mediatizarea acestora.

De câte ori avem ocazia să fim împreună, debordează de idei, amintiri, sursă inepuizabilă și entuziasm în arta comunicării. Doinița, soția sa, cu un zâmbet fermecător și o voce blândă, își dă acordul fără prea multe cuvinte. Privirea ei spune totul. E o femeie frumoasă și o soție care știe să aprecieze rezultatele muncii soțului său. De multe ori, la sfârșit de săptămână, Adalbert și Doinița își încarcă sufletele de bucurie alături de nepoțica Rafaela. Sunt activi, plănuiesc excursii în locuri exotice, istorice, merg în plimbări lungi cu bicicletele și savurează din plin natura, sursă inepuizabilă pentru un poem, un gând bun și frumos exprimat artistic. Iar din mijlocul oamenilor, Adalbert găsește întotdeauna motiv bun de a așterne pe hârtie un destin, o viață care merită adusă în atenție, cu un scop precis, acela de a nu se rătăci nimic din măreția și prestigiul celor intervievați.

 

Am plăcerea să răsfoiesc volumul lansat de curând și mă simt părtașă celor mai sus numiți de parcă aș fi una cu destinele și idealurile lor. Cu bucurie subtilă și mulțumire pentru aceși oameni din neamul nostru și care ne dau motiv de  mândrie și de recunoștință, recomand ”Întâlniri cu destine”, unde autorul a pus condei și mult suflet.

 

Gabriela Petcu

Curentul Internațional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.