April 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Paralizia hollywoodiană

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Paralizia hollywoodiană

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Cam pe la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut am aflat despre câteva proiecte de televiziune care s-au amânat sau contramandat. Nu ar fi fost nimic nou sub soarele californian. Diferența a fost numărul proiectelor anulate. Colegii actori au început încă de atunci să se sperie în perspectiva unei posibile contracții a industriei de divertisment. Pentru cei care trăiesc din asta (amintiți-vă seria „O biet actor, o biet artist”), sărbătorile de iarnă și noul an nu arătau în roz.

După o primăvară cu foarte puține probe de filmare și un număr redus de noi seriale de televiziune (care de obicei se filmează la începutul anului), mulți actori de-a dreptul s-au panicat. Majoritatea agențiilor de impresariat și management artistic au trimis mesaje clienților lor actori încercând să justifice penuria de proiecte și să-i încurajeze că vor veni timpuri mai bine. Menționând, pentru prima oară cu seriozitate, că mai întâi vom trece printr-o criză.

Încă de anul trecut s-a vehiculat posibilitatea ca Hollywood să fie blocat într-o dispută sindicală. Zvonurile au circulat de atunci că Writers Guild of America (WGA, breasla scenariștilor) nu o să accepte un nou contract cu Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP, care reprezintă interesle unui grup de nouă mari studiouri și casele lor de producție).

Zvonul de atunci și temerile artiștilor din Hollywood au devenit greva declarată luni de către scenariști. În contencios fiind în primul rând valoarea contractelor și mai ales a reziduurilor (plățile după ce filmele sau seriale au fost distribuite pe piață), în mod special pentru serviciile de streaming, atât de populare astăzi, dar rău platnice. Ultima oară, în 2007-08, greva scenariștilor a durat exact 100 de zile și a strangulat pentru câteva sezoane activitate din cetatea filmului.

Ce înseamnă greva scenariștilor pentru Hollywood? Majoritatea talk show-urilor și a emisiunilot tv scriptate au încetat producția imediat. Serialele care nu au terminat filmările pentru sezonul în curs mai au câteva săptămâni pentru a încheia producția. Asta dacă SAG-AFTRA (Screen Actors Guild, breasla actorilor, în solidaritate cu colegii noștri scenariști, va cere actorilor să nu participe la filmări. Mai ales că SAG-AFTRA intră în negocieri contractuale într-o lună și există posibilitatea să declanșeze la fel o grevă generală în cazul unui impas. Ceea ce automat înseamnă că nici DGA (Directors Guild of America, breasla regizorilor) nu va renegocia contractele. Astfel Hollywood va fi, practic, închis. Deci nici un film ce are programate filmările – de obicei producțiile de film se deruelază în perioada de vară – nu va putea intra în producție.

Ce fac bieții actori? Nu foarte bine. Cei care au pașapoarte din Uniunea Europeană pot să lucreze în străinătate, unde multe producții se vor muta peste noapte, sub egida sindicatului britanic. Majoritatea însă sunt obligați la o vacanță impusă. Pe care o vom petrece cu speranșa că greva este numai o amenițare și că părțile se vor împăca cât se poate de repede. Mai repede de 100 de zile.

Și pentru că știu că sunteți curioși, așa este, sindicatele sunt extrem de puternice în Hollywood, iar SAG-AFTRA este considerată cea mai redutabilă breaslă artistică din lume. În stare să închidă porțile și sa paralizeze marile studiouri americane.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.