December 1, 2023

Curentul International

Curentul International Magazine

Antigua, un vis tropical

7 min read

Antigua, un vis tropical

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Am ajuns pe plaja sălbatică Hawksbill, peste care roiau fluturi albi, ca o ploaie măruntă de praf de stele. Fluturii migrau de pe plajă pe oglinda apei cu 50 de culori de turcoaz, într-un zbor ritmat. Nu am fost niciodată cazată într-un hotel atât de aproape de mare, încât noaptea auzeam vuietul valurilor și corul enervant al broaștelor de copaci. Prima dată am crezut că este vorba despre o insectă pentru că scoteau un zgomot ca un ciripit. M-a deranjat gălăgia pe care o produceau, până când m-am obișnuit cu ea. Acest vacarm îmi amintea de ciripitul agasant al unor păsări din Australia. Nisipul în Antigua este alb și mătăsos, curat, fără alge, tocat mărunt de apa vie a oceanului.

Hotelul nostru din Antigua este diferit de alte resorturi în care am fost, camera imensă, adevărat cu o mobilă puțin obosită, dar măreață și cu un pat king apetisant de odihnitor. De pe balcon vedeai luciul apei și nu departe o stâncă care semăna cu o pasăre. În hotel erau britanici, americani și canadieni. Restaurantul cocoțat pe faleza impunătoare era aproape în aer liber, cu o vedere spre o moară de trestie de zahăr și bineînțeles spre ocean. Țânțarii erau puțini pentru că în fiecare seară restaurantul aplica un spray special. Micul dejun era tipic englez cu bacon, ouă de toate felurile, porridge, muffins. Mi-a plăcut că în fiecare seară aveam la cină un desert cald în stil englezesc, pudding cu un sos de vanilie. Înghețata lor cu rom și stafide era pur și simplu divină. Peștele nu a lipsit la nici o masă. Șampania curgea în valuri fiind băutura preferată a turiștilor, iar vinul provenea din Chile alb, roșu și rosé.

În stațiune era o plajă rezervată nudiștilor, cred că cea mai sălbatică și mai misterioasă plajă tolănită pe țărmul oceanului, decorată de scoici de toate felurile. Aproape de țărm erau recife de coral și multi pești.

Cu o suprafață de 280 km2 și 100.000 locuitori, Antigua are punctul culminant Boggy Peak, 405 m altitudine și coaste pline de nenumărate plaje stil farniente sau destinate sporturilor nautice. Barbuda aflată la 40 km la nord de Antigua, având o suprafață de 160 km2 este renumită pentru superbele plaje și un loc de a observa păsări și porcii sălbatici. Este una dintre cele mai puțin populate țări din lume. Moneda este dolarul din Caraibele orientale ECD 2.7 = US 1.0.  Populația este formată din negri, britanici, portughezi, libanezi și sirieni.

Statul Antigua şi Barbuda au devenit independente din 1981 fiind localizate în inima Caraibelor. Este o destinație preferată pentru vapoarele de croazieră. Antigua a făcut parte din Commonwealth, numeroși britanici s-au instalat aici permanent pentru a deschide restaurante de lux sau vin  în vizită pentru că se simt ca la ei acasă.

Cristofor Columb a descoperit Antigua în 1493 și a numit-o așa în omagiu Sfintei Fecioare Maria de la Antigua.

Cele doua insule se pot lăuda cu 365 plaje de nisip alb. Plajele din Antigua sunt deschise publicului. Cele mai frumoase plaje sunt Darwood, Johnson’s Point, Morris Bay, Dickenson Bay și Ffryes Beach. Antigua este destinația cea mai romantică din Caraibe, cu cele mai superbe plaje.

În Barbuda plaja este de culoare roz datorită unei scoici colorate, fiind spectaculară între noiembrie și aprilie.

Situată la nord de Guadeloupe, cu o temperatură constantă și agreabilă tot timpul anului, Antigua este locul ideal pentru cei care nu iubesc aglomerația. Nu este foarte mare, se poate face turul în 8 ore având 22 km lungime și 18 km lățime. Atenție, dacă închiriați o mașină conduceți la stânga ca în Anglia și aveți nevoie de un permis special care costă 20 $. Este o țară liniștită unde te poți plimba în voie fără sa fii în pericol.

În Barbuda se poate ajunge în 90 minute, fiind aproape nelocuită cu numai 2000 locuitori, o rezervaţie ornitologică care adăpostește peste 160 de păsări. Barbuda este un mic paradis protejat de turismul de masă.

„Leading hotels of the world”, este un gigant hotelier care deține 375 hoteluri de lux în 75 de țări. În Antigua există hotelul Carlisle Bay care face parte din acest lanț hotelier, cu un serviciu de clasă mondial, totul inclus de nivel înalt, un sejur de lux.

Toată lumea vorbește de Sheen Rocks, unde poți sa închiriezi o piscină săpată în stâncă pentru o seară. Restaurantul propune două secțiuni, una direct în faţă, la ocean cu mese în stil bistro pentru un pahar la asfințitul soarelui și o terasă deschisă pentru a profita de vederea panoramică.

În Antigua poți înota cu stingray (pisică de mare), într-un loc secret în mijlocul oceanului numit Stingray City de către localnici.

Puteți asista la un Sunset Party, duminica la apus de soare de pe Shirley Heights. De acolo se poate admira și English Harbour.

Antigua este o insulă care se deosebește de alte destinații insulare pentru că oferă o combinație perfectă între autentic și oferta turistică de lux. Localnicii sunt primitori, iar peisajele bogate și colorate.

St John’s  (30.000 locuitori) este capitala, colorată, murdară, aglomerată, gălăgioasă având ca monumente istorice catedrala (1683) și Muzeul național. Acesta, deschis în 1985 este adăpostit în vechiul Palat de Justiție datând din 1750  fiind modest cu artefacte despre istoria insulei, date geografice și fotografii, prețul de intrare fiind de 3$ US.

English Harbour situat la sudul insulei este un port natural, care amintește de bătăliile navale împotriva francezilor, spaniolilor și olandezilor în sec. XVIII-XIX.

În Antigua şi Barbuda puteți să faceți mini croaziere de o zi pe un catamaran, snorkeling, plonjare submarină, fotografii.

Betty’s Hope a fost o plantație de trestie de zahăr fondată în 1650 imediat după ce insula a devenit o colonie engleză. A aparținut familiei Codrington. La început existau plantații de tutun, indigo sau ginger.

Jean Paul Belmondo, Giorgio Armani, Oprah Winfrey, Cameron Diaz, Eric Clapton, (cântăreț britanic)  Silvio Berlusconi, Sir Richard Branson (legendarul milionar britanic), Thimoty Dalton (actor britanic), Ken Folllet (scriitor britanic), Ondine de Rothschild posedă vile în Antigua. Actorul Robert de Niro este unul dintre partenerii proiectului hotelier Nou Beach Inn.

În Antigua există două școli de medicină renumite, 99% din populație știe să scrie și să citească. Sportul national este cricketul.

Bogăția Antiguei constă în plaje și vechi vulcani. Fortul Berkeley construit în 1704 cu 29 de tunuri are o privire spectaculara spre portul cu yahturi și vapoare cu pânze de miliardari. Insula este un refugiu ibernal pentru oameni bogați și celebri.

Antigua este una dintre primele țări din Caraibe care au încurajat turismul și serviciile financiare, precum și industria construcțiilor, industria ușoară (haine, alcool și aparate menajere).

Este cald și umed tot timpul anului, cu o temperatură de 29 de grade, dar nu o caldură de nesuportat pentru că există o briză permanentă.

Mi-a plăcut sa mă uit la oceanul răsfățat, care își schimba neîncetat culorile. Este ceva incredibil și de nedescris despre culorile deasupra lui. Dacă a ploat câteva minute, răpăiala trece repede și pământul s-a și uscat. Este atât de romantic să auzi cântecul ploii, cu un gust de Caraibe.

Antigua este una dintre primele insule din Caraibe care a abandonat cultura trestiei de zahăr în anii ’70, ai secolului trecut. Romul din Antigua este ușor și obținut din melasă. Unica distilerie se afla în Sy John’s. Principalele romuri sunt Cavalier și English Harbour.

Carnavalul din Antigua, Caribana, are loc la sfârșitul lunii iulie și durează 10 zile cu costume colorate, concursuri de frumusețe, spectacole.

Taxa de sejur este 5US pe zi de persoană. Apa este bună de băut în Antigua, „aici nu este Mexic”, ne-a răspuns cu mândrie șeful restaurantului. Dacă nu, puteți cumpăra o sticlă cu apă cu 3$ US.

Infrastructura în Antigua nu este prea bună, șoselele sunt înguste și pline de gropi. Rețeaua de șosele în Antigua are o lungime totala de 1.170 km, circulația este sigură, având zero morți pe șosele.

Antigua, cu clienți jet-set și cu hoteluri haut de gamme continuă sa atragă milionari chinezi, familia regală din Dubai, aristocrația franceză. Un șeic din Dubai a investit 120 milioane de dolari într-un resort de lux. Antigua oferă cetățenia prin investiții. Pentru a obține pașaportul antiguan trebuie să investești 1.5 milioane $US într-un business sau să faci 250.000 $ donație la un fond național de dezvoltare.

Mâncarea națională este „fungie cu piper”, un fel de polenta, „decana”, orez cu condimente, pește sărat, langusta de Barbuda.

O altă atracție a Antiguei este ananasul negru, unul dintre cele mai dulci și mai rare varietăți. Alte fructe care cresc în Antigua sunt banane, guava, mango, papaia și tamarinde.

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.