July 20, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Columna lui Traian

2 min read

Columna lui Traian

Autor: Camelia Morda Baciu (Roma, Italia)

 

La 12 mai 113 a fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, monument care ilustrează episoade ale războiului purtat de romani împotriva dacilor și victoria împăratului Traian în acest război. Opera îi este atribuită arhitectului Apollodor din Damasc, cel care a construit și podul de la Porțile de Fier. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco-romane, constituie un original act de naștere a poporului român. Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

Columna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone. În anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558. În 1589-1590, în locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, dar dispărută încă din antichitate, a fost așezată o statuie a Sfântului Petru.

Legenda spune că acest monument a fost salvat de la demolare, datorită Papei Grigore cel Mare (590-604), care ar fi fost atât de mişcat de un relief reprezentându-l pe împăratul Traian ajutând mama unui soldat mort, că l-a implorat pe Dumnezeu să salveze sufletul păgânului Traian din iad, iar Dumnezeu i-ar fi revelat papei că sufletul lui Traian a fost salvat. Zona din jurul coloanei a fost declarată sacră, coloana fiind astfel salvată de la distrugere.

Foto. Camelia Morda Baciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.