July 20, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Moartea unui actor

2 min read

Moartea unui actor

Autor: Mihaela Dordea (Bucureşti)

 

În dansul ploii de astăzi pare că însăși moartea dansează, victorioasă pe coridoarele triste ale unui teatru gol. Iar spectatorii care încă nu au plecat, muți de uimire, au înțeles, în final că în fața lor se joacă marele spectacol al vieții și al morții în care personajele nu mai pot veni la aplauze!

Astăzi plouă.Un decor pregătit pentru marea trecere a unui actor din lumea efemerului în lumea eternului, plecarea lui Ion Dichiseanu din lumea teatrului și din teatrul lumii în care a fost și va rămâne personajul principal, eroul adulat de public, iubit de femei, un seducător!

Despre unicul Ion Dichiseanu sunt multe de povestit. Se vor povesti ceva vreme de acum înainte. Ceea ce este important acum, este această grea clipă a adevărului în care nu știm ce sens să dăm acestor dese plecări, actori care întregesc mereu trupa aceea din cer, cum îmi spunea regretatul Mișu Fotino, cândva, la Național!

În ultimele luni în care Ion Dichiseanu se lupta cu boala, încercam fiecare dintre cei care l-am iubit și admirat, să sădim speranța prin rugăciune pentru revenirea actorului. Dar această încercare a fost doar un fel de promisiune de a promite mereu revenirea unei iluzii că moartea nu e decât un joc. Un joc de păpuși – iar cei care privesc pot chema și rechema la rampă păpușa și ea vine de fiecare dată, fără tăcere și fără de moarte!

Și cum să crezi că un artist desăvârșit ca Ion Dichiseanu, un bărbat frumos, iubitor de viață și de frumosul din ea, o voce caldă care fredona pentru noi dar și pentru el, poate pleca așa, deodată, fără să mai revină la dorința spectatorului care dorea și dorea să îl mai vadă, să mai facă un bis!

Nu voi vorbi despre filmele și spectacolele în care Ion Dichiseanu a strălucit, a fost adorat și aplaudat. Vreau doar să vorbesc despre ce înseamnă moartea unui actor… Momentul în care timpul se oprește, actorul nu mai revine la chemarea publicului, nu mai recită, nu mai cântă, nu mai este…

Rămân amintirile, filmele, pozele, înregistrările din vremurile frumoase… Dar el… Odată cu el dispare o lume, rămâne o poveste!

Scena e pregătită, toate sunt la locul lor, luminile, decorurile… Doar el nu e! E mort actorul!

Drum lin în lumină, Ion Dichiseanu!

Foto. Mihaela Dordea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.