March 1, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu

4 min read

30 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu

Autor: Liviu Antonesei

 

Pe 21 mai, se împlinesc 30 de ani de la oribila asasinare a lui Ioan Petru Culianu, una din cele mai mari crime comise împotriva culturii românești și a culturii lumii. La 41 de ani, avea să lase în urma sa, o operă literară și cărturească neobişnuită prin dimensiuni, varietate și profunzime. Din păcate, o parte a cestei opere a devenit postumă. Din nenorocire, nu putem să nu ne întrebăm ce-ar fi însemnat pentru cultura lumii acea parte a operei asasinată odată cu asasinarea scriitorului și cărturarului. Îmi amintesc, de parcă ar fi fost ieri, ziua aceea sinistră în care am fost sunat de BBC World Service, cu care colaboram de mai bine de un an. Am primit vestea și mi s-a cerut o opinie. Cîteva zeci de secunde, poate un minut, poate două, am rămas mut, eram într-un fel de stare de șoc. În cele din urmă, vechiul meu prieten George Stănică a revenit cu întrebarea. Am răspuns că e mîna lungă a Securității, apoi am adăugat, că probabil e fapta unui grupuscul securist autonomizat după prăbușirea comunismului și nu e obligatoriu să fi primit ordin explicit de la București. Era plin exilul de „fii ai lui Avram Iancu”, grupuri care reuneau securiști și legionari, a căror misiune era intimidarea și amenințările împotriva românilor în dezacord cu regimul, ceea ce Culianu a fost mereu, după 1990 fiind unul din cei mai acerbi critici ai puterii fesenisto-securiste instalate la București.

Foto. Ioan Petru Culianu

De ce Culianu? Pentru că datoriă posturii sale, putea servi și de exemplu pentru alte spirite în dezacord cu regimul neocomunist. În al doilea rînd, organizase vizita Regelui Mihai în Statele Unite, or una dintre cele mai mari spaime ale regimului instalat prin lovitura de stat sulemenită, prin stimularea revoltei populare în revoluție, era legată de legitimitatea Regelui ca posibil conducător al statului. În sfîrșit, în iunie 1989, Culianu publicase într-o revistă din Italia, o misterioasă povestire – Intervenția zorabilor în Jormania -, care pare să prevadă evenimentele ce urmau să aibă loc în decembrie în România. De astfel, după publicarea povestirii, insultele și amenințările primite de Culianu, din partea „fiilor lui Avram Iancu” și a altor pseudonime aveau să se întețească, avea să-i fie spart computerul și să i se fure dischete. Probabil, Culianu știa mai multe despre evenimentele anului 1989 sau poate cei interesați de păstrarea secretelor credeau că știe.

În ce privește asasinatul în sine, sare în ochi mîna de profesionist și unele din manierele de lucru ale Securității. Un singur glonț tras în cap îmtr-o toaletă a Universității din Chicago. Nici o șansă de scăpare pentru victimă și un loc ales pentru a încerca umilirea acesteia. Pe deasupra, cu capul se gîndește, cum spuneau torționatii în vreme ce loveau victimele în organul gîndirii. Părerea expusă în 21 mai 1991 nu s-a schimbat. De altfel, ancheta jurnalistică a lui Ted Anton și cea FBI, care nu e închisă, ajung cam la aceeași concluzie chiar dacă, din motive de înțeles, insuficiența probelor, nu o formulează în clar. E ipoteza împărtășită și de familie, de prietenii lui Culianu, de o bună parte a opiniei publice.

Au ucis omul, dar n-au putut ucide opera. Seria de autor de la Polirom publică nu doar noi texte recuperate din arhive, ci și reeditări ale cărților deja apărute, traducerile se țin lanț în zeci de limbi ale lumii, despre Culianu se scriu teze și dizertații și apar mereu noi volume. În aceste zile atît de triste, un mic reconfort vine din efortul de comemorare în desfășurare în întreaga lume, numere speciale ale unor publicații, pagini în ziare, expoziții etc. O parte din acest efort va fi pus în lumină mîiine și sîmbătă pe acest blog (https://antoneseiliviu.wordpress.com/), în funcție de accesul la surse și de regulile copyright-ului. Fac această postare încă din această seară, pentru a putea anunța un eveniment de mîine, vernisajul expoziției Culianu, expoziție documentară, deschisă deja de pe 15, de BCU (Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, n.n.), în colaborare cu familia și Polirom. Evenimentul va avea loc la ora 12, iar vernisajul va fi urmat de o conferință a profesorului Nicu Gavriluţă în Aula bibliotecii. Un link aici:

http://www.bcu-iasi.ro/Expozitie-documentara-In-memoriam-Ioan-Petru-Culianu-1950-1991

(20 Mai 2021, în Iași)

Foto. Liviu Antonesei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.