March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Palatul Windsor sau un cuib de cultură cosmopolit

3 min read

Palatul Windsor sau un cuib de cultură cosmopolit

Autor: Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Palatul Windsor este unul din cele mai vechi hoteluri din Alexandria, el fiind construit la finele anilor 1800 și devenit hotel în 1906.

Locația din fața palatului și de vis-a-vis de acesta se mai cunoaște de către localnici ca fiind stația El Shouada, după străduța cu același nume care trece prin dreapta palatului și se continuă puțin mai în sus, în centrul Alexandriei.

Sir Windsor a fost un negustor englez, pasionat de cultură, modă și frumos, care a locuit în Alexandria la sfârșitul anilor 1800. Palatul său a fost transformat în anul 1906 într-un hotel, devenind primul hotel din Alexandria, iar mai apoi, în 1952, după revolta egipteană, acesta a fost vândut unei companii de aici, lucru care însă, nu a știrbit cu nimic din faima și măreția acestui palat al culturii.

În acele timpuri, Alexandria se afla în culmea gloriei sale cosmopolite, fiind considerată un adevărat oraș european, un cuib al culturii, artelor, modei și a ideilor inovatoare, Alexandria fiind și orașul care a implementat transportul în comun cu tramvaiul, sistem de transport care s-a menținut până în prezent, în aproape aceeași formă și rute. Tramvaiul alexandrin a fost cel mai vechi sistem în tot Orientul și Africa.

Eleganța în la belle epoque, era ceva comun, fiind normal ca oamenii să se îmbrace la modă, de la cele mai renumite case de modă, iar Palatul Windsor era numai potrivit pentru etalarea acestor ținute la evenimentle dansante sau la spectacolele de muzică, teatru, care aveau loc acolo. Palatul a găzduit un număr remarcabil de artiști renumiți ai timpurilor, cum ar fi dansatoarea Badia Massabni și Taheya Karioka, care au evoluat în mod regulat la cazinoul și clubul hotelului și care, a fost transformat ulterior într-o sală de bal. Spectacole de teatru și muzică clasică au fost prezentate în mod regulat la hotel.

În interiorul său, palatul urmează o arhitectură ce aparține stilului englezesc. Tavanul, pardoseala, holul hotelului decorat cu portrete și sculpturi vechi, dar și o statuie a lui Alexandru cel Mare, nu fac altceva decât să completeze și mai mult rafinamentul cu care a fost gândit acest adevărat cuib de cultură din Alexandria cosmopolitană, dar și modernă.

Fiind în acest palat, nu ai sentimentul că te-ai afla într-un hotel, ci simți că te teleportezi cumva în alte timpuri și pășești cu eleganță și sfială într-un palat, care odinioară găzduia prinți și prințese, duci, ducese și familii nobile, din toată Europa, Orientul și nu numai.

Un „personaj” deja celebru al palatului Windsor este renumitul ascensor, care încă din timpul epocii regelui Farouk a primit trei stele aurii. Unul din cei mai vechi angajați ai hotelului, ustez (domnul) Fathi, ne explică că înainte de acesta, mai exista un alt lift, special conceput pentru vizitatorii regali.

Windsor mai este renumit pentru terasa sa de pe acoperiș, unde se află și restaurantul Skyroof, un punct de belvedere care oferă o panoramă de neuitat asupra întregii linii de mal a cornișei alexandrine.

Dacă ajungeți în Alexandria să nu ratați o cafea și o cină romantică la acest restaurant. Face toți banii!

Foto. Ramona Sandrina Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.