March 27, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ

Şi Donald Trump n-a mişcat nici măcar un deget

Autor: Tudor Petruţ (California)

În vremurile acelea de panică în care tovarăşul Covid al XIX-lea se insinua în societatea americană în toate aspectele ei, la început de pandemie mondială în care nu ştiam prea multe despre virus şi despre viitor, preşedintele american al momentului, Donald Trump a preferat să aibă o atitudine „văzând şi făcând”, cu o redusă intruziune admninistrativ birocratică în viaţa fiecăruia. Politica internă criticată aspru de către opoziţia democrată, mai ales prin intermediul mass media, în majoritate duşmani declaraţi ai locatarului de la Casa Albă.

Ca o contrabalanţă la reacţiile şi acţiunile administraţiei s-a înfiripat ca din cenuşă celebrul guvernator al statului New York, fermecătorul adulat de femei ca cel mai eligibil  burlac, Andrew Cuomo. Cu ajutorul presei, Cuomo a ajuns încetul cu încetul să devină vocea naţiunii, politicianul umanist şi capabil care să-l contracareze pe Trump, cel portretizat pe canalele de ştiri ca incompetent. Atât de iubit de mase a devenit tăticul tuturor încât a publicat repede o carte despre propriile-i realizări şi a fost înzestrat cu un premiu Emmy pentru coferinţele sale zilnice, televizate intens. Un premiu onorific, bineînţeles, pentru care noi, membrii Academy of Television Arts and Sciences, nu am votat.

Andrew Cuomo s-a plasat, cu aportul susţinătorilor din partid, ca principalul candidat la preşedenţie al opoziţiei, încă de pe vremea când Donald Trump părea de neînvins. Alături de Cuomo, celălalt visător al nominalizării democrate, guvernatorul statului California, Gavin Newsome a reuşit performanţa să facă totul exact pe dos de cum recomanda administraţia federală, plasându-se la rându-i pe poziţia de mare lider al mişcării anti-trumpiste.

Apoi au sosit primăvara şi vaccinurile. Ca şi natura din iarnă, mare majoritate a populaţiei s-a trezit din pandemie. Şi a început să pună întrebari. Să descopere minciuni, dezinformaţie şi abuzuri de putere. Dintr-o dată Gavin Newsome a devenit din erou un simplu candidat nu la preşedenţie ci la alegeri locale anticipate unde populaţia poate să-l trimită acasă (la bucolica sa podgorie din Napa Valley). Newsom nu o să mai candidaze niciodată pentru nominalizarea democrată.

Andrew Cuomo a păţit şi mai rău. A intrat în colimatorul socialiştilor din partidul democrat (al căror leagăn este New York). Aşa că procurorul-şef l-a dat în judecată pentru incompetenţă şi încercarea de a ascunde date şi statistici oficiale. De remarcat că despre procurorul Letitia James se vorbeşte ca fiind principala candidată la scaunul guvernatorial, adică oponenta cea mai importantă a lui… Cuomo! Ca să vadă şi dânsul cum e, sărmantul Andrew a început să fie acuzat de hărţuire sexuală. Acum ani de zile când cei învinuiţi erau republicani, guvernatorul ţipa că femeile au întotdeuna dreptate. Zilele astea se justifica că nu a făcut nimica şi totul trebuie investigat la detaliu pentru că e sătul de minciunile femeieşti. Foştii suporteri din partid l-au părăsit pe fostul lor adorat. Presa de toate nuanţele îl sfătuieşte să-şi dea demisia. Cuomo e terminat ca politician şi nu o să mai candideze niciodată pentru nominalizarea democrată.

Şi uite ca fără a mişca măcar un deget, Donald Trump a scăpat de cei mai mari duşmani politici. Unul i s-a pus mereu de-a curmezişul, celălalt a apărut mai mult la televizor şi pe mai multe canale. Cu ajutorul aripii socialiste din partidul democrat, singurii cu care nu s-ar fi aliat niciodată, Trump poate să contemple posibila sa viitoare candidatură. Şi am înţeles că nu va folosi ca strategii politice idei din cartea „American Crisis/Leadership Lessons” a lui Andrew Cuomo.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.