May 7, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e! cu Tudor Petruț – Lecția de engleză

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e! cu Tudor Petruț – Lecția de engleză

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Un politician perorează cu entuzism, simpatizanții săi sunt hipnotizați. Aplaudele și uralele viitorilor alegători o să-l incite pe politician, iar discursul va începe să fie pigmentat cu improvizații oratoriale care nu apar pe prompter. Politicianul strecoară un cuvânt care sună colosal, scandalos, violent, rasist, inuman. Aplauze și urale.

În doar câteva minute, mass-media explodează pe unde apucă cu știrea de-o șchioapă cum că cutare om politic a pronunțat un cuvințel care o să schimbe brusc și irevocabil soarta națiunii, a lumii, pe Lună, pe Marte. Înfierând cu mânie, masa de jurnaliști aservită partidului din opoziție îl bat în cuie pe stâlpul imfamiei eterne pe politicianul guraliv.

A doua zi, politicieni din partidul de opoziție, membri ai executivului, ba chiar și un distins președinte, citează înțelesul cuvântului buclucaș ca o dovadă de prăpăd, grozăvie sinistră, ba chiar invitație la omucidere. Opozanții nu se sfiesc să ceară, secondați de amicii lor din presă, ca politicianul, membru al celuilat partid, să fie umilit public și să i se interzică definitiv accesul la cuvântări. Dacă se poate și accesul la alegeri libere și corecte. Pușcărie pentru crima de a folosi un cuvințel.

Domnul Donald Trump, recunoscut de gură-spartă a inserat într-o cuvântare recentă îngrozitorul cuvânt bloodbath, cunoscut de majoritate ca reprezentând un măcel (cu vărsare de sânge). Presa n-a pierdut nici un moment ca să propage știrea bombă. „Titlul din Politico a afirmat că Trump spune că țara se va confruntă cu un masacru dacă Biden câștigă în noiembrie. Un titlu al nbcnews.com a confirmat că Trump a declarat că va fi un măcel dacă pierde” și așa mai departe, după cum a compilat msn.com.

Propaganda de partid condusă de ideologi isteți nu are nici o problemă să scoată cuvinte din context sau să aleagă ceva de-aici ceva de-acolo într-o frază care, la fel, e lipsită de context. Domnul Trump a fost vicitmizat continuu cu jumătăți de măsură, măsluiri din condei bazate pe elucrubațiile sale oratorice. Numai că de data aceasta diferența între ce au vrut democrații americani, în frunte cu străbunicul națiunii Joe Biden, președinte și candidat la preșidenție, ca poporul să audă și ce a spus eminența portocalie a fost flagrantă. Candidatul republican a fost foarte clar să folosească „masacrul” în contextul unor comentarii (acide dar nu sângeroase) la adresa industriei de automobile. Foarte clar în cuprins. Mai ales că  bloodbath, prin definiție, are o uzuală semnificație în context economic. Evidentă din dicționar. Folosită, de altfel cu aplomb, de către mulți moderatori, comentatori, ziariști, când e vorba de o posibilă apocalipsă economico-financiară. Dacă Donaldul, de curând desemnatul fascist neo-nazist ultra-naționalist autocrat dictator (dacă e ales președinte) scoate pe gură măcelul, e clar dovadă de război civil.

Nu e rea voință și lipsă de obraz și de decență din partea unor politicieni. Nu e cârdășie între stânga politică americană și majoritatea mass-media (de partid și de stat). Nici vorbă! Fără vina lor ci a sistemului de învățământ, toți acești interpreți ai vocabularului doar că nu au luat notă de trecere la lecția de engleză.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.