Război economic sau negocieri de pe poziții de forță?
2 min readRăzboi economic sau negocieri de pe poziții de forță?
Autor: Sorin Olariu (Michigan, SUA)
Pentru cei care se bucură că Trump cică s-a predat Canadei: nu vă mai îmbătați cu apă rece. Canada este practic o anexă a Statelor Unite ale Americii. Statele americane California, Texas și New York luate separat, au un PIB mai mare decât îl are toată Canada. Sau decât toată Rusia. 75% din exporturile canadienilor se fac către SUA. De altfel toate zonele prospere și locuite din Canada sunt în apropierea graniței cu Statele Unite. În rest e pustiu. În zona de frontieră e plin de fabrici de-ale companiilor Ford, General Motors, Stelantis (multinațională acum), etc. unde se fac piese și se asamblează mașini americane (și nu numai), pentru mâna de lucru mai ieftină. Canadienii nu au niciun brand auto propriu cum au americanii, japonezii, germanii, italienii, francezii, suedezii, sud-coreenii, etc.
Tot ce importă americanii din Canada pot să își producă și singuri sau să importe mai ieftin din alte parți. Faptul că acele fabrici se află acolo e o favoare acordată vecinilor canadieni. Nimic din ce vine din Canada nu e vital pentru SUA, nici gazul, nici petrolul, nici ouăle sau carnea de pui, nici aluminiul, nici lemnul, așa ca pâinea și cuțitul sunt la Trump. Acesta poate falimenta Canada cât ar clipi din ochi.
De aceea se și ține bățos. Dacă Trump spune: Stop! pentru canadieni vor trece ani până să poată găsi alte piețe de desfacere pentru produsele lor. Dar să sperăm ca asta nu se va întâmpla niciodată.
Foto. Sorin Olariu