May 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Liniște și pace (1)

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Liniște și pace (1)

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Ne-am așteptat, cu entuziasm și trepidație, ca după aproape multe luni de zile de discuții, greve și amânări noul an să ne aducă bucurii cu multe roluri și zile de filmare în capitala industriei de divertisment. În Hollywood, unde artiștii, producătorii, echipele de filmare au dat mână cu mână și s-au împăcat pe cel puțin (următorii) 4 ani. Maestre, muzica! Din păcate telefoanele nu au prea au sunat, rolișoare nu au picat dintr-odată din cer, străzile nu sunt pline de celebrele camionete cu lumni și recuzită ale echipelor de filmare. Așa cum v-am mai povestit, unii dintre colegii mei actori, cam din aceeași generație, contemplează să se retragă din viața artistică. Alții chiar suferă financiar. Dintre cei norocoși care am mai prins probe de filmare, cel puțin ultimele 3 au fost pentru producții care se filmează două în Vancouver (Canada) și una în Atlanta (statul Georgia). Am filmat zilele trecute pentru o comedie-pilot și toată lumea era fericită că are de lucru… Cam asta este atmosfera.

Ce se întâmplă în Hollywood? După cum aflăm din Los Anegeles Times, în primele trei luni ale anului zilele de filmare pentru televiziune au scăzut cu 13% și cele pentru reclame (cel mai lucrativ domeniu) cu 17%, o „încetinire a activității fără precedent”, după cum constată cotidianul. După cum reiese din permisele de filmare eliberate de municipalitate, numărul membrilor distribuțiilor pentru tot ce s-a filmat în zona Los Angeles a scăzut cu 30% (!!!) față de anul trecut. Deci o treime mai puține roluri. Deci și mai multe necazuri pentru mulți actori.

Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood

Criticul Ryan Faughnder încearcă să explice: „Există mai multe aspecte de luat în considerare. Unul este că rețelele și serviciile de streaming au trecut printr-un serios program de austeritate după anul exploziv 2022, în care au fost difuzate nu mai puțin de 599 de episoade scenarizate. S-a dovedit că acest nivel de producție nu era sustenabil, iar studiourile au devenit mult mai prudente în asumarea riscurilor, anulând proiecte și întârziind procesul de aprobare.” La care se adaugă și creșterea costurilor de producție locale în același ritm cu creșterea costurilor de trai în regiune. „De asemenea, producătorii dau vina pe concurența altor destinații de filmare, cum ar fi statele Georgia, New Mexico, New York, Louisiana. Experții din industrie spun că programul de credit fiscal al Californiei, care acordă aproximativ 330 de milioane de dolari anual companiilor, este util, dar nu suficient pentru a preveni complet exodul” (The Wide Shot)

E liniște și pace în Hollywood. Dar nu pentru că totul merge ca pe roate. Ci pentru că nimic nu prea merge. Sezonul de filmare pentru seriale se cam termină în luna Mai. Apoi încep fimările la filmele artistice. Numai că până acum au fost aprobate numai 12 proiecte în California. Se arată că vom trăi în liniște și pace și la vară…

(Foto: Tudor Petruț prin @RoHo #RomaniansInHollywood)

Foto. Tudor Petruț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.