September 7, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Islanda țara focului și a gheții

7 min read

Islanda țara focului și a gheții

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Islanda este o destinație perfectă dacă vă place să fiți în natură și aer curat, abundă în cascade și peisaje lunare. Trebuie sa te duci acolo o dată în viață. Traversezi peisaje înzăpezite pentru a intâlni la câțiva metri mai încolo cascade zgomotoase care cad de pe o faleză înverzită. Mai mergeți câțiva km și veți vedea peisaje care îți dau impresia că te afli pe lună. Islanda nu înseamnă numai izvoare termale, cascade și vulcani, ci este insolitul; descoperiri la marginea șoselei traversate de turme de oi. Senzația că ești singur pe lume este normală în Islanda, mai ales în nordul țării unde sunt mai puțini turiști. Există ceva magic în aceasta țară unică, unde peisajele diferă de la un km la altul. Este țara focului și a gheții, țara lui Bjork, de o frumusețe rară, cu o cultură originală scandinavă și insulară, țară de legende, peisaje grandioase, fenomene geologice.

Laguna albastră (Blue Lagoon), a fost clasificată de National Geographic ca una dintre cele 25 de minuni ale lumii. Apa este compusă din 70% apă de mare și 30% apă dulce cu siliciu, minerale și alge, fiind o terapie naturală pentru piele la o temperatură de 38 de grade. Blue Lagoon este o imensă lagună de culoare albastră situată într-un decor grandios de mai multe tipuri de lavă. Apa este bogată în minerale mai ales siliciu care ii dau culoarea albă și posedă virtuții exfoliante și terapeutice.

Reykjavik este o capitală călduroasă și pitorească înconjurată de magnifice peisaje nordice, fiind și orașul cu numeroase galerii de artă. În capitală trebuie neaparat să vă opriți și să vizitați strada ­Laugavegur, cu magazine și restaurante. Este cea mai turistică din capitală, fiind una din cele mai vechi străzi comerciale; numele ei însemnând „wash road”. Femeile din Reykjavik mergeau pe acest drum spre izvorul de apă caldă pentru a spăla rufele.

Pe faleză putem admira drakkar, celebrul vapor viking, simbol al Islandei care reprezintă cucerirea țării de scandinavi.

Lacul Tjörnin este situat în inima capitalei, numit de localnici „cea mai mare supă cu pâine din lume”, pentru că ei hrănesc păsările cu pâine.

Harpa este o clădire futuristă adăpostind o sală de concert și un centru de expoziții, cu o fațadă caleidoscopică. Concepția ei a fost influențată de natura Islandei. Situată la frontiera dintre pământ și mare, clădirea reflectă cerul, portul și viața vibrantă a orașului. Este casa orchestrei simfonice și operei din Islanda.

În vechiul port majoritatea clădirilor au fost transformate în muzee.

Islanda este țara cascadelor, în fiecare an noi cascade se formează odată cu topirea ghețarilor.

Reykjavik este cunoscut pe plan mondial pentru cultura, istoria și frumusețea naturală. Este un oraș mic, sofisticat, cu contraste îndrăznețe şi cosmopolit. Este cunoscut pentru viața de noapte animată care începe târziu și durează până dimineața.Are o populație de 120.000 locuitori, cu puțin trafic și multe căsuțe multicolore. Este desemnat de UNESCO ca orașul literaturii, cu mulți poeți și autori talentați. Muzica locală creează stilul vieții culturale din Reykjavik, reprezentând un evantai de genuri muzicale: folk, blue grass, death metal, rap, punct rock și raggae. Galeriile de artă de la Muzeul de Artă Reykjavik și Galeria Națională prezintă operele artiștilor islandezi clasici.

Biserica Hallgrímskirkja este o biserică luterană, cu o înălţime de 73 metri, fiind una dintre cele mai înalte structuri din Islanda. Poartă numele poetului islandez Hallgrímur Pétursson (1614-1674), autorul Imnurilor pasiunii. Biserica ridicată în 1937 seamănă cu straturile de lavă de bazalt ale peisajului islandez. Lucrările de construcţie au durat 41 de ani.

Statuia lui Leif Eiriksson (970-1020) este situată în fața bisericii Hallgrímskirkja. Leif Eriksson a fost un explorator islandez și unul dintre primii europeni cunoscuți care a descoperit America de Nord înaintea lui Cristofor Columb. După poveştile saga islandeze el a stabilit prima colonie în Vinland identificată cu Anse aux meadows în Newfoundland. Leif a fost fiul lui Erik cel Roșu, fondatorul primei colonii nordice în Groenlanda. Leif a cumpărat un vas și a adunat un echipaj de 35 de oameni pentru a se deplasa spre acest loc necunoscut. După ce a stat în Vinland în timpul iernii s-a întors în Groenlanda primăvara cu struguri și lemn. Statuia lui Leif Eiriksson este un cadou din partea Statelor Unite pentru Islanda pentru a comemora aniversarea a 1000 de ani.

Islanda este natura în stare brută, un amestec de foc și gheată, unde se află 300 vulcani și ghețari care acoperă 11% din teritoriul ei. Este una dintre cele mai scumpe țări din Europa. Nu este prea renumită pentru gastronomia sa și majoritatea restaurantelor oferă burgers, fish şi chips. Specialități ar fi:  hareng-ul, mielul, peștele uscat. Carnea de miel este una dintre cele mai delicioase și autentice din gastronomia islandeză. Mielul islandez este o specie protejată, care datează din timpul vikingilor. Rasa de oi este adaptată la climatul aspru al Islandei; sunt mai multe oi decât locuitori. Ca băuturi trebuie sa încercați berile inslandeze Viking, Bull sau Bolié. Există și un alcool local brenninvin, produs cu cartofi și carvi.

Islanda este situată la 290 km de Groenlanda, 800 km de Scoția, 970 km de Norvegia și 3.000 km de continentul american, în mijlocul plăcilor tectonice europene și americane, nu departe de cercul arctic. Este o insulă în oceanul Atlantic la jumătatea drumului dintre America și Europa.

Aici se găsesc 12% ghețari, 11% lavă și cenușă, 3% lacuri și numai 1% pământ arabil. Insula are o populație de 390.000 locuitori, dintre care 60.000 de imigranți mai ales din Polonia, Ucraina și România.

Islanda este insula recordurilor: cea mai mare cascadă, cel mai mare deșert de piatră, cea mai mare caldeira (lac de crater), cel mai mare ghețar, cea mai mare falie eruptivă, cea mai vastă vărsare de lavă, cel mai mare număr de ape termale din Europa.

O expresie populară spune că în această țară temperatura se schimbă în 5 minute. Poți să ai ploaie, vânt, zăpadă sau să ai parte de un frig glacial chiar în iunie. Un proverb islandez spune că pot fi 4 anotimpuri într-o singură zi. Nu este niciodată foarte frig în Islanda; la sud temperatura medie fiind de 0 grade iar în nord minus 10 grade. Un alt proverb explică variabilitatea timpului spunând: „dacă nu îți place timpul așteaptă 5 minute”. În noiembrie soarele se ridică spre ora 9 și apune pe la 4.

Trebuie sa știți că 85% din islandezi se pot exprima în engleză și 75% în daneză, totuși islandeza este principala limbă vorbită și scrisă în această țară. Este o limbă istorică medievală care aparține vechii ramuri a limbilor germanice. Dacă în 1960 erau numai 31.000 turiști, în 2010 peste 400.000; sezonul turistic se întinde din iunie până în septembrie. Turismul reprezintă 6% din PIB, 2 milioane de turiști vizitează anual această țară.

Golden Circle – circuitul emblematic al Islandei – cuprinde parcul național Þingvellir, celebrul Geysir și cascada Gullfoss. Geysir a proiectat apa la 170 m, timp de mai mult de 100 de ani; în prezent doarme.

Parcul national Thingvellir se află la intersecția a două plăci tectonice care se îndepărtează una de alta 2 cm pe an. Aici a fost realizat filmul „Game of Thrones” și a fost fondat parlamentul islandic în anul 930, fiind cel mai vechi parlament din lume, care a funcționat până în 1798. Este un loc clasat de UESCO ca patrimoniu mondial de importanță istorică, culturală și geologică.

Vatnajokukk este ghețarul cel mai voluminos din lume. Culorile Islandei sunt verde primăvara și vara, ocru toamna și iarna. Nu te plictisești niciodată în Islanda, acest mic paradis pierdut în Atlanticul de Nord.

Este țara trollilor (creaturi mitologice scandinave, jumătate om, jumătate animal) a zeilor, a gheței și a focului, o lume fantastică populată de mituri și povesti, reliefuri colorate, munți înzăpeziți, vulcani, tipuri de lavă, canioane, cascade păzite de curcubee.

Literatura medievală, în special epopeile (sagas) isladeze, constituie contribuția Islandei la cultura mondială. Aceste epopei au fost scrise în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea. Ele au fost scrise cu cerneală pe bază de plante pe piei de vițel. Începând cu anul 1100 islandezii au început sa scrie în limba islandeză. Majoritatea manuscriselor islandeze au fost conservate în Danemarca, iar în 1944 când Islanda și-a căpătat independența au fost returnate.

Amatorii de păsări sunt încântați să observe peste 300 de păsări, Islanda fiind o escală pentru păsările migratoare. Calul islandez este de talie mică și robustă, de rasă scandinavă, importat în Islanda de către coloniști. Are 1,38 metri înălțime, fiind un animal prietenos și independent, care a supraviețuit iernilor friguroase, foametei și erupțiilor vulcanice.

Islanda este o destinație din ce în ce mai populară pentru că este o țară magnifică, dar și scumpă. Prețurile de consum în Islanda sunt 66% mai ridicate decât în Europa. Rar întâlnești turiști de îndată ce părăsești Reykjavik, te simți singur pe lume, sau pe o altă planetă. Pentru a vizita sudul țării, de la Reykjavik la Höfn trebuie sa va rezervați 12 zile.

Foto. Paulina Popescu

1 thought on “Islanda țara focului și a gheții

  1. Da, Islanda este adesea denumită “țara focului și a gheții” datorită peisajului său variat și dramatic, care include vulcani activi, ghețari imenși și peisaje naturale deosebite. Această expresie reflectă contrastele geologice unice ale insulei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.