July 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Ziua României la Kitchener

3 min read

Ziua României la Kitchener

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

De 15 ani Asociația ARTA organizează Ziua României cu fast, patriotism și entuziasm. ARTA, o asociație nonprofit, este cea mai longevivă asociație din Ontario care promovează valorile românești pe plaiuri canadiene. Ziua României ne-a unit pe toți românii din împrejurimi, am avut oaspeți din Hamilton, Toronto, Guelph, Milton, Puslinch, Cambridge. Așa cum românii vin la Alba, românii din împrejurimi vin să sărbătorească Ziua României la Kitchener.

Pe 25 noiembrie a avut loc celebrarea Zilei Naționale, la care au participat 160 de persoane și peste 30 de dansatori, artiști şi cântăreți. Sala a fost ca un ocean de culori tricolore, steaguri, straie românești. Până și meniul a fost personalizat, făcut special pentru români; renumitele sărmăluțe în foi de varză.

Seara a debutat cu un moment artistic „Vin români, la Alba iar”, pe muzica Marianei Anghel, cu pâine și cu sare, în aplauzele persistente ale publicului. Drapelele României, Canadei, Uniunii Europene şi Moldovei au fost vedetele marșului.

Annamaria Toma  ne-a încântat prin vocea ei surprinzătoare cu cântecul patriotic „Treceţi batalioane române, Carpații”. Simon Ciobanu, un muzician de excepție ne-a cântat câteva melodii la taragot.

Programul artistic bogat și variat a fost susținut de ansamblurile ARTA, Doina din Hamilton și Hora. Un medalion de cântece românești a fost realizat de cântărețul Alex Pascu.

Un tânăr pictor de origine română, Nicolas Martalog, student la Universitatea din Waterloo și-a expus câteva dintre creațiile sale în sala evenimentului.

Este o tradiție la ARTA să evidențieze oameni care s-au implicat în comunitatea românească. Anul acesta premiul i-a revenit dlui Liviu Bejan de la Sunet Insurance, unul dintre susținătorii asociației și cel mai generos sponsor.

Numeroase premii de participare donate de oamenii de afaceri din K-W au fost trase la sorți. Călin și Radu Toma de la Carto Wines Collections a oferit doua coșuri cu vinuri românești alese, Cristina Pavel de la Crema Pastry ne-a donat un colac și 6 platouri cu delicioase prăjituri românești. Simona Russu, o coafeză cu peste 25 ani experiență a oferit un gift certificate pentru o coafură, Paulina Popescu, scriitoarea locală a dăruit trei dintre cărțile ei. Flav Onsen, Laura Munroe-Onsen şi Radu Nicolici de la Royal LePage a oferit câte un calendar participanților. Constantin Lazar a sponsorizat evenimentul cu doua lămpi fluorescente. Enza Braga, mortage agent a oferit un gift certificate. Nicoleta Coman a oferit trei gift certificates pentru masaj. Radu Secășan de la publicaţia Agenda Românească a fost fotograful serii.

Petrecerea a durat până la miezul nopții pentru că românii știu să se distreze bine. Sărbătoarea Zilei României la Kitchener a devenit o tradiție. Cei care au cumpărat bilete la acest eveniment au încurajat Asociația pentru a organiza viitoare evenimente remarcabile pentru comunitate.

Mulțumim tuturor pentru participare!

*

*

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.