April 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Ideologie vs pragmatism în bătălia pentru influenţă globală (II)

3 min read

Ideologie vs pragmatism în bătălia pentru influenţă globală (II)

Autor: Alexandru Lăzescu

 

E puţin probabil ca abordările în cheie ideologică radical stângistă a relaţiilor internaţionale promovate de către administraţia Biden să-i ofere avantaje în competiţia geopolitică cu China şi Rusia; dimpotrivă.

Rusia s-a dovedit extrem de abilă în a monta campanii de dezinformare în Africa, după reţeta utilizată cu succes în trecut de către KGB, cu mesaje legate de trecutul colonial pentru a alimenta şi amplifica resentimentele anti-occidentale. Însă este ajutată în chip semnificativ şi de crasa neadecvare la realitate a Statelor Unite şi a altor puteri occidentale care, de pildă, promovează asiduu o agendă pro LGBTQ într-un continent în care relaţiile homosexuale nu sunt doar peste tot ilegale, ci sunt privite cu ostilitate şi la nivelul societăţii.

Mergând pe mesaje precum cele descrise în strategia de relaţii internaţionale a Departamentului de Stat, administraţia Biden dovedeşte, pe de o parte, că nu a învăţat mai nimic din lecţia Afganistanului, unde de pildă programele de promovare a agendei LGBTQ (de care au beneficiat financiar generos o serie întreagă de ONG-uri) au fost departe de a stârni interesul localnicilor, iar pe de alta că au fost gândite mai degrabă sub influenţa agendei interne a curentului radical de stânga din Partidul Democrat în care se amestecă, între altele, aşa-numita „justiţie socială”, „incluziunea” transgenderilor şi a mulţimii de identităţi sexuale cu combaterea „schimbărilor sociale”. Într-o declaraţie privind maniera în care este gândit bugetul pentru afaceri internaţionale, senatorul republican Jim Risch, din Comisia pentru relaţii externe a Senatului, considera că acesta este „doar o etichetă convenabilă pentru programe privind clima şi «energia verde» care nu au nimic de-a face cu victoria în competiţia noastră cu China”.

După cum scrie National Review, citând un consilier republican din Congres care a analizat cererea de buget a Departamentului de Stat, aceste tendinţe nu numai că nu vor sprijini, ci vor afecta negativ eforturile diplomatice ale Statelor Unite. „Ideologia Woke şi noţiunile DEI în vogă din punct de vedere cultural, dar inutile din punct de vedere diplomatic, au ajuns să pătrundă până în ultimul centimetru al Departamentului de Stat. Fiecare birou şi fiecare proces au fost impregnate de acest mod de gândire.”

În afara spaţiului occidental concepţia despre democraţie şi valori, mai ales când vine vorba de cele radicale, cum sunt cele din agenda ideologică DEI, este în bună măsură diferită faţă de cea existentă astăzi în Vest. În Africa şi în multe alte ţări de pe glob astfel de abordări sunt privite în cel mai bun caz ironic, adesea ca parte a „decadenţei Vestului” la care fac permanent trimitere şi ruşii, şi chinezii care nu scapă bineînţeles ocazia să exploateze acest teritoriu favorabil. De pildă, într-un articol privind educaţia academică în drept apărut în Global Times un profesor de la influenta Şcoală de partid din Beijing exprima opinia că „trebuie să ne gândim cum putem promova relaţii internaţionale cu caracteristici chinezeşti în loc să copiem pur şi simplu modelul occidental”. Această abordare în cheie preponderent ideologică, în care competiţia geopolitică, inclusiv războiul din Ucraina, sunt văzute prin prisma confruntării dintre valorile democratice şi regimurile autoritare, în care multe dintre „valorile occidentale” au derapat într-o zonă radicală, departe de a oferi oportunităţi creează, din contra, probleme Statelor Unite, în general Vestului. De altfel, e clar că retorica de acest gen nu este prizată în afara spaţiul occidental din moment ce ţări încadrate la democraţii, precum India sau Africa de Sud, sunt fie neutre, e cazul Indiei, fie explicit în tabăra Rusiei şi a Chinei, în al doilea caz. O bună doza de realism nu ar strica, însă administraţia Biden nu poate ieşi din constrângerile ideologice impuse de curentul radical de stânga dominant în interiorul Casei Albe.

Autor: Alexandru Lăzescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.