November 21, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Cutremurele sunt evenimente naturale care schimbă lumea

4 min read

Cutremurele sunt evenimente naturale care schimbă lumea

Autor: Camelia Morda Baciu (Roma, Italia)

 

Privim neputincioși la fenomene naturale, care au schimbat lumea de-a lungul timpului: cutremure de pământ, erupții vulcanice, tsunami.

Asistăm în aceste zile la marea tragedie seismologică din sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei. Turcia se confruntă pentru a doua oară în istoria sa cu o astfel de mișcare telurică. În 1939, un cutremur cu aceeași magnitudine de 7,8 a ucis 30.000 de persoane, de-a lungul faliei nord-anatoliene. Ne uităm la televizor și spunem: „Bieții oameni! Ce norocoși suntem că nu ne aflăm în situația lor!”

Cu siguranță că la fel au gândit și cei care nu au fost afectați de cutremurul de pâmânt și incendiul din Edo (vechiul nume al orașului Tokyo), din 1703, când au murit 200.000 de japonezi, când s-au răsturnat rogojini și lămpi, astfel că focul a mistuit o mare parte a orașului. Acel cutremur a fost o secvență dintr-o serie de cutremure ce aveau să lovească acea regiune. A existat un cutremur dezastruos (și un incendiu) la 1 septembrie 1923, cunoscut drept cutremurul Marele Kanto. Cutremurul a ucis 100.000 de oameni.

Tot în Epoca Luminilor, la 1 noiembrie 1755, s-a produs cutremurul de la Lisabona, considerat cel mai puternic cutremur din Europa. Era al doilea în Lisabona, după cel din 1531. Scenariul de la Tokyo s-a repetat: lămpile, lumânările, lampioanele și vetrele s-au răsturnat și 1.000 de focuri au izbucnit în tot orașul. A fost un triplu dezastru: cutremur, incendiu, tsunami. În câteva ore au murit 50.000 de oameni.

Foto. Cutremurul din 1 Noiembrie 1755 la Lisabona

S-a salvat de astfel de fenomene telurice, cel puțin nu de așa mare intensitate, lumea din secolul al XIX-lea.

Dar să plonjăm în perioada Lumii moderne, tocmai în America de Nord, când la data de 18 aprilie 1906, are loc un cutremur puternic la San Francisco. A fost cel mai rău cutremur care a lovit vreodată un oraș american. Au murit atunci 2.500 de oameni. Un mare cutremur a lovit Alaska la 28 Martie 1964, cu o magnitudine impresionantă de 9,2 grade pe scara Richter, de același nivel cu marele cutremur din Chile din 1960. Cutremurul a generat un tsunami pe scară mare, care a atins o înălțime maximă de 55 de metri.

Să ne amintim de cutremurul din oceanul Indian, din noaptea de după ziua de Crăciun a anului 2004. Cutremurul a înregistrat 9,1 grade pe scara Richter, fiind cel mai mare de la cutremurul Anchorage din 1964. Dar nu cutremurul a cauzat morțile și distrugerile din bazinul oceanului Indian, ci tsunamiul pe care l-a declanșat. Cu toții avem imprimate în memorie acele imagini apocaliptice. Nu se va știi niciodată cu certitudine câți oameni au murit atunci, dar se estimează că în jur de 250.000. Mulți au fost înmormântați sub ruinele purtate și depozitate de tsunami. În februarie 2005, încă mai erau scoase de sub ruine câte 500 de cadavre pe zi.

Și România a avut parte de un mare cutremur la 4 martie 1977, magnitudine 7,4, când au murit peste 1.500 de oameni.

După cum constatăm, cutremurele de pământ s-au produs în locuri diverse de pe glob, au fost afectate multe țări, zone, continente. Dacă ne gândim la cel din oceanul Indian, a fost un dezastru natural global, tsunamiul de acolo a fost resimțit, poate în mod singular în ansamblul istoriei, ca un eveniment care a determinat omenirea să strângă rândurile.

Și Italia a avut de suferit de mai multe ori. La un moment dat, a avut loc un cutremur care a afectat cea mai mare parte a Romei, dar și a Colosseumului. În anul 443 A.D., un cutremur puternic a lovit partea centrală a Italiei, iar acest lucru a declanșat prima mare distrugere a amfiteatrului roman și a teatrului din Pompeii, cu șase secole înainte. Acela a fost momentul în care inelul exterior al Colosseumului a căzut și s-a făcut bucăți. Dar cea mai mare lovitură primită de Colloseum a urmat în anul 1349, cànd un cutremur cumplit a lovit Italia și partea de sud a structurii amfiteatrului s-a prăbușit. Încă de atunci există acea jumătate lipsă a Colosseumului. Pietrele căzute au fost folosite la construcția Bazilicii St. Petru și la alte clădirii emblematice din Roma.

Iată cum cutremurele de pământ au schimbat pentru totdeauna  construcții, teritorii, destine. Unele evenimente schimbă lumea într-un fel în care ea nu va mai fi, nu va mai putea fi vreodată aceeași.

Foto. Camelia Morda Baciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.