May 20, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruț – Marele vot

5 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruț – Marele vot

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Pentru mass-media americane alegerile generale și locale de săptămâna viitoare (8 noiembrie, n.red.) sunt absolut esențiale și determinante pentru salvarea democrației mondiale. Pentru majoritatea posturilor de știri și a presei scrise (prin intermediul platformelor de socializare) salvarea democrației americane și prin extensie salvarea ideologic-ideatic-politică a întregii omeniri poate fi realizată numai într-un singur fel. Există numai un grup de salvatori ai democrației. Partidul Democrat american și aliații lor din stânga politică internațională, fie ei și socialiști cu față umană. Deci salvarea democrației prin marea votare este posibilă numai dacă democrații câștigă alegerile și păstrează majoritatea în Camera Reprezentanților și în Senatul de la Washington, DC. Democrația democraților americani redemocratizează viața politică și sufletul plin de democrațiune al alegătorilor salvați…

 

Din păcate, realitățile naționale și internaționale nu sunt de partea salvatorilor democrației. Din cauză că agenda guvernamentală a Partidului Democrat în frunte cu președintele Joe Biden a alunecat primejdios către un socialism mascat, epurare culturală și cenzură a libertății de exprimare (din păcate, pe scurt, chiar scriem despre Statele Unite ale Americii…), problemele economice s-au agravat până aproape la criză. Situație incompatibilă cu statutul de cea mai avansată țară din lume. Până la urmă alegătorul cheltuitor a realizat cam ce se întâmplă și că un plin la benzină  sau un litru de lapte lasă gaură în portofel. Că viața normală, obișnuită a americanului de rând a devenit o povară.

În vreme ce cetățeanul se trezea încet dar sigur la realitate, ideologii democrați încercau să dea vina pe ceva sau cineva. Bineînțeles că pentru o perioadă îndelungată toate relele Americii s-au datorat invadatorului Vladimir Putin. Din cauza acestui dictator războinic totul s-a scumpit peste noapte. Deși traiectoria unei economii în scădere și creșterea prețurilor a început odată cu administrația Biden și s-a accentuat din cauza conflictului european. Apoi au fost luate în colimator marile companii energetice – niște hoți acuzați de furtișaguri de fiecare dată când crește prețul la carburanți – și nehaliții proprietari de benzinării. A urmat Orientul Mijlociu, în frunte cu Arabia Saudită, care au redus producția ca să-i pună bețe-n roate președintelui Biden pentru că, în sufletul lor, bogatele țări arabe duc dorul marelui Trump. Apoi a apărut inflația mondială. Peste tot mai mare decât în SUA, deci administrația trebuie lăudată că procentele sunt cele mai mari din ultimii zeci de ani, dar sunt mai mici ca în Germania. Multe alte tertipuri au fost vehiculate pentru cinci secunde de faimă și s-au pierdut în eter.

Nimic nu i-a ajutat pe democrați mai mult decât decizia Curții Supreme americane de a trimite hotârârile despre regimul avorturilor înapoi la legislativele fiecărui stat. Ideologii de stânga au avut astfel motivul să decreteze că prin această rezoluţie juridică Curtea Supremă a anulat un drept fundamental al femeii, dovadă că republicanii sunt niște autocrați care nu vor decât să îngrădeasacă drepturile civile. Pentru conformitate decizia Curții nu a anulat nimica, avorturile sunt extrem de legale peste tot în Statele Unite, cu diferențe normale de la stat la stat. Chiar dacă femeile s-au agitat în jurul hotărârii, până la urmă le-a interesat mai mult ce pun pe masă și educația copiilor, dovadă că votantele din zonele urbane (cam 20% din electorat), mame și soții în general educate și informate, majoritate independente, s-au reapropiat de partidul republican. După ce au fost partea cea mai importantă a înfrângerii portocaliului.

Guralivul fost, dacă tot l-am amintit, nu a scăpat nici dânsul. Când nimica nu a mai funcționat, comisia de investigare a evenimentelor din 6 ianuarie s-a mai dat un pic la televizor cu niște audieri bombastice terminându-și mandatul cu o citație adresată lui Donald Trump de a se prezenta pentru mărturie sub jurământ. Printr-o întorsătură din condei, alegerile trebuiau să devină, din nou, anti-Trump, deci anti-republicane. Pentru salvarea democrației de pericolul nazist-fascist-trumpist. N-a ținut.

Într-o încercare disperată de ultim minut, sub presiunea sondajelor de opinie total în favoarea candidaților republicani, președintele Biden și democrații lui au încercat să sperie populația nu cu două ci cu nu mai puțin de cinci variații ale virusului cunoscut inițial drept Covid. Iarna aceasta, împreună cu gripa anuală (și aceasta într-o nouă variantă absolut criminală), virușii o să facă ravagii, o să creeze o devastatoare nouă pandemie și nu vom putea supraviețui decât dacă democrații câștigă alegerile. După nici o zi media nu au mai prezentat sau comentat „ştirea”.

Ca să amintim toate tertipurile democraților în încercarea lor de a manipula opinia publică ne-ar trebui paginile unui întreg ziar. Chiar dacă nu au convins votanții, democrații au reuțit să alimenteze discursurile republicane. Dacă inițial candidații de dreapta aveau doar avantajul (sau dezavantajul ar spune unii) de a fi susținuţi de Donald Trump, gafele democraților au creat un discurs politic republican coerent. Iar membrii de partid, ca de foarte puține ori în istorie, au demonstrat disciplină în a folosi pragmatic idei puține dar importante pentru cetățeni. Câștigând, neașteptat, simpatia unui alt grup electoral important, latino-americanii, tradițional votanți de stânga.

Pe lângă încleștarea ideologică care poate fi determinantă pentru traiectoria economică și mai ales socio-culturală a Americii, alegerile vor preconiza și următoarea bătălie politică. Care imediat după alegeri va deveni următoarea acțiune de salvare a democrației. Nici nu o să se stabilizeze rezultatele alegerilor până la prima bombă, când candidații la președenție pentru 2024 vor fi anunțați. În funcție de rezultate va deveni sigură candidatura lui Donald Trump. Care va genera un imens joc politic în partidul opozant pentru a găsi contra-candidatul ideal, care după toate indicațiile nu va fi Joe Biden. Cu toate implicațiile pe termen scurt, marea votare este, de fapt, pentru alegerile prezidențiale de peste doi ani. Prin care democrația va fi cu siguranță salvată. Sau nu…

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.