July 26, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Muzeul Shelburne, o vizită sub culorile toamnei

5 min read

Muzeul Shelburne, o vizită sub culorile toamnei

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Iubesc muzeele.  Cum am aflat despre existența acestui fabulos muzeu ne-am programat vizita în miezul lui octombrie, într-o zi binecuvântată de toamnă cu 20 de grade. Am traversat granița la Cornwall, iar GPS-ul ne-a condus inteligent spre acest obiectiv. Este o ieșire care se poate realiza ușor într-un week-end. Prețul de intrare la muzeu este de $25 US de persoană fiind valabil pentru două zile.

Muzeul Shelburne constă dintr-o colecție de clădiri vechi: case, un far, hambare, o școală de epocă, un pod acoperit, un magazin general, un vapor cu aburi de 900 de tone Ticonderoga, o gară cu un tren, călușei, o imprimerie, o închisoare, moriște de vânt, colecții diverse de păpuși, farfurii, jucării, circuri ambulante. Printre artifacte sunt un carusel din 1920, un hambar rotund din 1901, un muzeu al circului. Poți vedea colecții diferite ca peste 100 de arme datând din 1790, o colecție de pirostrii (triets), poți admira peste 400 de păpuși din toată lumea, sute de pălării, 900 de momeli pentru rațe (decoy) și peste 225 trăsuri trase de cai.

Muzeul este o comoară națională situată pe malul lacului Champlain care conține 22 de grădini. Este cu adevărat un muzeu de excepție despre artă, tradiții, transport, o călătorie în timp, o experiență eclectică, un exemplu al arhitecturii din New England.

Lila Vanderbilt (1860-1936) a fost al optulea copil al familiei Vanderbilt. În 1881 s-a măritat cu Seward Webb și au avut împreună patru copii. Cu averea familiei de 10 milioane de dolari au construit Shelburne Farms. Lila ii plăcea sa joace bridge, sa lucreze în grădina și sa călătorească. A fost o cititoare avidă, devorând câte 3 cărți pe zi. Dr William Seward Webb a cunoscut-o pe Lila la un dans în New York. La Shelburne Farms s-a perindat toată protipendada epocii fiind invitați chiar și președintele Roosevelt și președintele William Taft.

Imensa colecție de artă populară americană a dnei Electra Haemeyer Webb (1888-1960) conține 38 de clădiri datând din sec 17, 18 și 19 provenind din Vermont, New Hampshire, New York sau Massachusetts, din care 25 au fost mutate din aceste locuri, pe cei 45 acri de pămînt. Colecția de 400 de cuverturi făcute manual (quilts) este cea mai mare din USA.

După moartea ei responsabilii muzeului au construit o casă memorială în 1967 unde au adus colecția de tablouri a familiei. În sufrageria casei se pot admira tablouri de Monet, Manet, Corot. Putem examina și tablourile lui Mary Cassatt, o pictoriță americană care a trăit o bună parte din viața ei în Franța și a fost o prietenă a Electrei. Numai în această casă sunt concentrate numeroase opere de epoca care depășesc colecțiile impresioniste din muzeele canadiene.

Pe teritoriul muzeului se află o gradină botanică excentrică cu peste 400 de arbuști de liliac în 90 de varietăți, fiind un adevărat spectacol primăvara.

Spre deosebire de părinții săi care colecționau impresioniștii francezi, Electra a început sa colecționeze lucrări de artă populară americană, începând cu un indian de la un magazin de țigări. Ea își amintește când mama ei, Lila văzând achizițiile a fost îngrozită și a afirmat: „Cum poți tu Electra care ai fost crescută cu Rembrandt şi Manet sa trăiești cu aceste gunoaie americane?”

Muzeul are peste 110.000 vizitatori anual pentru că este departe de cărări bătute, dificil de descris și mai ales că este închis între jumătatea lui octombrie și jumătatea lui mai.

Muzeul a fost oficial deschis în 1952 cu 9000 de obiecte si 9 clădiri.

Muzeul lui Electra nu este o demonstrație de bogăție, majoritatea obiectelor având o folosință practică, fiind obiecte care aparțin casei. Electra a crescut intr-o bogăție extraordinară și nu a avut contact cu aceste obiecte. Ea a fost fascinată de ele ca un fel de rebeliune împotriva privilegiilor clasei sale care separau frumusețea de utilitate.

Spre deosebire de alte muzee, obiectele sunt organizate nu conform istoriei, funcției sau originii, ci pe mărime și culoare, un fel de abstracție estetică. Electra a avut o plăcere nebuna în a vedea frumusețea în lucrurile simple și ordinare.

Muzeul Shelburne ne amintește de alte doua muzee din prima jumătate a sec 20 Henry Ford’s Greenfield Village în Dearborn, Mich., și John D. Rockefeller Jr.’s Colonial Williamsburg în Virginia.  Creatorii acestor muzee au fost oameni ft bogați și filantropi.

Muzeul este unic în USA, fiind chintesența artei populare americane în viziunea unei femei.

Electra Havemeyer Webb provenea dintr-o familie bogată care a colecționat obiecte în multiplele sale rezidențe din New York, Long Island, Adirondacks și Shelburne, dezvoltând o pasiune pentru arta populară, pe care o considera pură și autentică.

În 1947 când soțul ei s-a pensionat ea a pus în aplicare un mare proiect, sa stabilească „colecția colecțiilor” și a reușit deplin.

Arhitectul Frederick Law Olmsted care s-a ocupat de aranjamentul peisagist din Central Park New York și Parcul Mont-Royal Montreal si-a  pus amprenta și pe acestă proprietate. Locuința lor a fost transformată într-un hotel superb The Inn at Shelburne Farms, iar ferma a devenit un centru educativ pentru copii.

Casa a fost mult timp abandonată din 1936 până la sfârșitul anilor 1980. Clădirea a fost transformată în hotel, iar profitul va finanța ferma. Hotelul a fost inaugurat la începutul anilor 1990, cu un rezultat excepțional, o clădire din piatra și cărămizi roșii în stilul Queen Ann, cu 13 șeminee. Fiecare din cele 24 de camere este amenajată într-un stil particular, mobilierul fiind de epocă. O cameră la hotel costă până la $600 pe noapte. In camere nu exista TV. În plus din lipsa sistemului de încălzire hotelul este deschis numai din mai pâna în octombrie. Hotelul are un restaurant care folosește produse proaspete și biologice.

Cele doua mari atracții, muzeul și ferma sunt separate de 5 minute de condus cu mașina.

Muzeul se află la 6 ore de New York și 2 ore de Montreal.

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.