Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea eliberare
2 min readDacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea eliberare
Autor: Tudor Petruţ (California)
Pentru cine nu a trecut prin patru ani de regenţă trumpiană, a polemiza despre libertatea de exprimare în lumea nouă, unde libertatea de exprimare e sculptată în spiritul şi în litera naţiunii, pare doar o ciudăţenie trecătoare. Este evident că în ultimele decenii, mai întâi presa şi mai apoi media televizate au navigat către stânga politică. Şi au simpatizat mai mereu Partidul Democrat şi politicienii săi. Subtil, majoritatea mass-media au subliniat şi promovat valenţele liberalismului american de centru stânga. Culminând cu suportul făţiş şi uneori exagerat pentru Barak Obama, unsul întregului popor. Consumatorii de presă şi telespectatorii n-au părut însă prea preocupaţi de aproape imperceptibila lipsă de balanţă politică. Cu obişnuitul lor profesionalism, mass-media au creat o aparentă senzaţie de normalitate. Contestată mereu de susţinătorii Partidului Republican, a cărui politicieni au fost mai mereu ţinta unor – în general – manierate critici şi scandaluri.
Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale şi majoritatea media au explodat. În patru ani de zile majoritatea organelor de presă şi a emisiunilor de ştiri şi de comentariu politic s-au transformat în instrumente de propagandă anti-Trump. Prin această dezaxare media au devenit instrumente ideologige ale Partidului Democrat, pe scurt, o presă de partid. Şi de la scopul declarat de al detrona pe Trump, poate fără să realizeze impactul, media au au glisat către o majoră manipulare. Promovând fundamentala transformare a naţiunii americane, unii jurnalişti au devenit vocile acide ale unei emergente extreme stângi a căror reprezentanţi socialişti s-au insinuat în Congresul american. Această tendinţă este din ce în ce mai evidentă şi astăzi.
Reţelele de socializare în continuă expansiune şi cu o rază de influenţă mondială au urmat aceeaşi traiectorie. Dublată de o nedisimulată politică a cenzurii fără precedent în Statele Unite ale Americii. Care a culminat cu anularea pe Twitter al celui mai popular cont, cu peste 90 de milioane de adepţi, al guralivului preşedinte Donald Trump. Şi care continuă printr-o făţişă hărţuială mai ales a conservatorilor şi a dreptei religioase.
Din toată această încrâncenare ideologică s-a erodat tocmai libertatea de exprimare, atât de întipărită în minte şi apreciată de americanul de rând. Lupta politică s-a acutizat, generând o fractură a societăţii americane de neimaginat.
Elon Musk, un miliardar cu principii, a plătit miliarde de dolari pentru marea eliberare. Achiziţionând Twitter, Musk cel puţin preconizează o întoarcere la balanţa ideologică tocmai prin forţa libertăţii cuvântului. O eliberare de îndoctrinare şi cenzură. Şi aparenţa unui reînnoit civism necesar comunicării prin reţelele de socializare fără apartenenţă politică.
Foto. Tudor Petruţ