O vizită la Casa Junimii
2 min readO vizită la Casa Junimii
Autor: Liviu Antonesei (Iaşi)
Înainte de prînz, pe o vreme splendidă, am ieșit să-mi plătesc o datorie veche de vreo două săptămîni, am vizitat în sfîrșit noul muzeu al Iașilor, Casa Junimii. Reamintesc că, vara trecută, Muzeul de Literatură a fost transferat în noua Casa Muzeelor, atunci inaugurată, astfel încît venerabila Casă Pogor, complet restaurată a devenit sediul exclusiv al acestui nou muzeu dăruit ieșenilor și vizitatorilor de pretutindeni. În actuala înfățișare, muzeul este, ca să spun așa, o foarte reușită îmbinare de tradiție și modernitate, de valori patrimoniale și inovații care țin de interactivitate și exploatarea realității virtuale.
Pentru mine este important să văd acolo obiectele din patrimoniul originar al așezămîntului – sobele de teracotă. Foarte multe piese de mobilier, pianul lui Pogor, obiecte casnice, obiecte care au aparținut junimiștilor, manuscrise, cărți, forografii etc. Între altele, multe piese de mobilier care au aparținut lui Maiorescu, ca să nu mai spun de inelul lui Eminescu. În tinerețe, inelul și ceasul de buzunar, din aur, ale marelui poet, erau în același loc, aici, alături. Ședeam zeci de minute să le privesc. Mă fascinau pentru că fuseseră aproape douăzeci de ani în contact direct cu ființa sa. Acum, ceasul este la Casa Muzeelor, trebuie două vizite, dar nu e pagubă!
Fascinantă mi se pare intervenția noilor tehnologii, adecvarea acestora la profilul muzeului. E excelent să poți situa edificiul în epoca sa prin imaginile cu Iașul vechi furnizate de un stereoscop uriaș de ultimă generație. E la fel de interesant să urmărești povestea mai multor obiecte de patrimoniu, inclusiv celebra talancă, introducînd un mulaj al acestora într-o fantă, operație care declanșează mecanismul audio-video. Dar probabil cea mai spectaculoasă intervenție a noilor tehnologii este la Salonul Junimii. Aici, totul este virtual, ești practic cuprins în realitatea virtuală. Poți astfel participa la o ședință a Junimii, de la intrarea protagoniștilor, ca umbre și urme de pași, asiști la modul în care capătă viață chipurile din tablourile celebre, apoi îi asculți, văzînd mișcarea chipurilor și a buzelor, dînd unele replici celebre sau citindu-și din la fel de celebrele opere, prin urmare, Pogor, Maiorescu, Eminescu, Alecsandri și toți ceilalți sînt, așa spectral, împreună cu tine. Excepționala operă virtuală este concepută de artistul video Andrei Cozlac, de două ori laureat al Premiilor UNITER. Dar nu e de povestit, e de văzut neapărat. Așa că, această relatare este și o invitație. Nu se ratează așa ceva cînd e așa de la îndemînă…
***
Foto. Liviu Antonesei