Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – România în menghina istoriei
3 min readDacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – România în menghina istoriei
Autor: Tudor Petruţ (California)
N-am mai auzit atâta despre România în mass media americane probabil de la „revoluţia în direct” de acum peste treizeci de ani. Criza ucraineană ne-a adus din nou în prim plan, de această dată solid ancoraţi în NATO şi într-un durabil parteneriat cu Statele Unite. Din păcate, aşa cum am învăţat din istoria seculară, ţara noastră, indiferent cum balanţează politica externă, ajunge mai devreme sau mai târziu într-o menghină cu fraţii ortodocşi ruşi de la răsărit într-o parte şi cu fraţii catolici/reformaţi vestici în partea opusă. Şi de fiecare dată când există presiuni între cele două civilizaţii, România şi Ucraina sau Bulgaria sau ţările baltice ajung necondiţionat la mijloc. Chiar cu trupe şi rachete americane în teritoriu.
Comentariile din presa americană nu nuanţeaza conflictele din zonă ci simplifică tensiunea politico-militară doar la ambiţia rusă de a-şi reface imperiul sovietic pierdut. Şi totuşi Vladimir Putin a fost destul de clar când a subliniat ce doreşte de fapt. Să se oprească extinderea NATO şi Ucraina să rămână ca un „tampon”, în zona de influenţă rusească. Preşedintele american Joe Biden, consilierii săi şi aliaţii din NATO au refuzat să negocieze. Constrans de situaţia (nu tocmai convenabilă) politico-economică din America şi mai ales de sondajele de opinie nefavorabile, unchiul Joe are mare nevoie de o criză internaţională. Prin care să demonstreze că este un mare conducător mondial prin a cărui influenţă remarcabilă Rusia va fi infierată şi învinsă. Astfel opinia publică îşi va schimba părerile şi-l va adopta din nou şi îmbrăţişa ca pe un mare politician.
Dintr-o dată România a ajuns la o răscruce în care trebuie să manevreze abil între cei mai puternici conducători de stat care vor, fiecare, să demonstreze popoarelor lor cât sunt de crânceni. Cât de mult merită să rămână la putere.
Pe de altă parte probabil sunt români care au aspiraţii naţionaliste. Un comentator politic american, istoric şi analist militar de profesie, a remarcat că o eventuală incursiune rusească în Ucraina are toate şansele de a deveni un conflict global. Şi a punctat că există posibilitatea ca România să fie prima ţară care să intervină în conflict. Pentru că are tot interesul strategic de a avea trupele ruseşti cât mai departe de graniţe. Sau că poate folosi volatila situaţie pentru a recupera teritorii româneşti. De altfel, şi Ungaria poate să aibă asemena idealuri teritoriale în vestul ucrainean. Implicarea militară a oricărei ţări din NATO ar crea o situaţie fără precedent care ar constrânge o mare presiune în Washington.
Indiferent cum vor decurge ostilităţile în următoarele luni, România, aflată din nou în menghina istoriei, trebuie să fie pregătită să aleagă, dacă e cazul şi aşa cum a mai făcut-o de nenumărate ori, o direcţie poltică clară şi eficientă care să satisfacă bunăstarea pe termen lung a poporului român.
Foto. Tudor Petruţ