March 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Alba-Iulia – Capitala porţelanului românesc

3 min read

Alba-Iulia – Capitala porţelanului românesc

Autor: Adriana Elena Popa (Alba Iulia)

 

Firma „Apulum” în cifre

Anul infiintarii: 1970

Capacitatea anuală de producţie: 12000 tone

Cifra de afaceri: 330 mil. Euro

Număr de angajaţi: 1500.

Portofoliul de clienţi cuprinde clienţi din întreaga lume: Italia, Suedia, Finlanda, Germania, Danemarca, Norvegia, Grecia, Spania, Mexic, Polonia, Olanda, Slovacia, Croaţia, Belgia, Lituania, Macedonia, Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Bosnia-Herţegovina.

În evoluţia sa, producţia de porţelan a SC Apulum SA a cunoscut diverse etape, pornind de la demararea fabricaţiei în 1970, primele exporturi în 1983, trecerea la capitalul privat în 1991 şi culminând cu preluarea pachetului majoritar de către un investitor unic.

Gama sortimentală foarte diversă a cuprins încă de la început, atăt articole de menaj, cât şi un număr considerabil de produse decorative şi bibelouri cu specific manufacturier care  a necesitat o pregătire aparte, abilităţi şi îndemânare a personalului implicat.

Anul 2007 a marcat, odată cu preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către un investitor unic, trecerea la o nouă viziune managerială, concretizată în politici ambiţioase, retehnologizare şi programe de investiţii desfăşurate an de an. Investiţiile efectuate în dotarea tehnologică au condus la creşterea considerabilă a capacităţilor, fapt ce a înlesnit acoperirea semnificativă a pieţei româneşti, dar şi vânzări de peste 85% din producţie către piaţa externă. Aceasta a necesitat simultan şi resurse de personal specializat în meseria de ceramist, cu un nivel de competenţă din ce în ce mai ridicat şi adaptat tehnologiilor de vârf: presare izostatică, retuşare robotizată, turnare sub presiune, glazurare şi ardere rapidă condusă computerizat.

Astfel s-a atins unui nivel calitativ foarte înalt al produselor Apulum, comparabil cu cel al marilor producători de renume, branduri binecunoscute în întreaga lume. Obiectivele politicii de promovare cuprind consolidarea poziţiei de mare producator la nivel european, dar şi  acoperirea la nivel naţional a majorităţii pieţei HORECA şi de menaj din România.

Eforturile susţinute pentru creşterea permanentă a potenţialului în domeniul designului, cât şi al performanţei în utilizarea produselor se concretizează într-un aspect estetic perfect adaptat principalelor segmente ale pieţei, precum şi în realizarea produselor în sistem de management al calităţii certificat TUV Cert.

Devenit el însuşi un adevărat brand, „APULUM” este rezultatul activităţii echipei manageriale coordonate de acţionarul majoritar, iar consolidarea şi dezvoltarea lui sunt asigurate prin derularea în viitor a unor noi proiecte de extindere a capacităţii, cu crearea de noi locuri de muncă şi prin aplicarea unui sistem de management integrat.

Din septembrie 2010, brandul „APULUM” a devenit frunizor al Casei Regale Române, iar în anul 2016 fabrica a fost vizitată de Alteţa Sa Regală Principesa Maria care a văzut şi admirat întregul proces de producţie.

De ce produsele Apulum?

Pentru că acestea nu sunt doar o prezenţă de zi cu zi în viaţa oamenilor, la serviciu, acasa, în vacanţe, dar înglobează incontestabil tradiţie, pasiune, tenacitate, pricepere şi multă muncă.

*

Acest articol a fost realizat cu sprijinul doamnei Liliana Itul, manager calitate SC Apulum SA.

Adriana Popa, vicepreședinte Asociația „Datini Străbune”, Alba-Iulia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.