July 26, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Maria Cioica – o valoare autentică românească

5 min read

Maria Cioica – o valoare autentică românească

Autor: Adriana Elena Popa (Alba Iulia)

 

Anul 2021 este anul care v-a purta pecetea aniversară a unei personalități marcante a județului Alba și a orașului Alba Iulia, care se mândrește cu dna Maria Cioica. Dna Maria ca soție, mamă, bunică, profesor, actor, autoare a peste 30 de cărți este o luptătoare ferventă pentru păstrarea și promovarea culturii poporului român, patriotismului, moralei creștine, a obiceiurilor și tradițiilor strămoșești atât pe cale orală, cât și prin cuvântul scris, pe plan național și internațional.

Născută în comuna Lupșa, a început să culeagă folclor încă din copilărie, să creeze și să execute modele și motive populare vestimentare și de uz casnic. Și-a început activitatea ca profesor suplinitor în comuna sa natală, apoi odată cu trecerea anilor s-a stabilit la Alba Iulia completându-și studiile, continuându-și activitatea tot în învățământ, timp de peste 31 de ani. În toată această perioadă a continuat să culeagă folclor, obiceiuri și tradiții din zona Munților Apuseni, transmițând elevilor cu care a lucrat, dragostea față de frumos, de revigorare, păstrare, cultivare și promovare a tradițiilor poporului român, din generație în generație. A fost pe rând autor, textier, scenarist, regizor, coregraf, poet, publicist la diferite ziare, colaboratoare la diverse reviste locale și naționale, precum și autoarea unor emisiuni la mai multe posturi de radio și TV. În acest sens, pe lângă emisiunile prezentate, a pus în scenă și obiceiuri și tradiții din Țara Moților pe care le-a prezentat la diferite televiziuni și festivaluri naționale și internaționale.

Începând cu anul 2016, dna Maria deține funcția de președinte al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA-Despărțământul ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia și luptă alături de membri asociațiunii, pe linie culturală, pentru păstrarea și promovarea limbii și literaturii române, a adevărului istoric, patriotismului, moralei creștine, dar și pentru redobândirea teritoriilor românești și reunirea tuturor românilor.

De când a preluat ștafeta ASTREI albaiuliene și până azi, a realizat multe și memorabile acțiuni, evenimente, activități culturale, simpozioane, concursuri cu elevii cercurilor ASTREI albaiuliene, schimburi de experiență cu frații noștri de peste Prut profesori și elevi, a mijlocit înfrățiri a mai multor localități din Basarabia cu localități din România, a organizat tabere în care a adus elevi din Republica Moldova etc. De asemenea a promovat cultura românească prin participare cu Ansambluri folclorice din Jud. Alba, la festivaluri și televiziuni naționale și internaționale.

Foto. Maria Cioica cu Adriana Elena Popa

De menționat faptul că, actuala președintă a ASTREI albaiuliene a fost mereu prezentă la toate manifestările culturale și patriotice, fiind o persoană publică, semn că iubește foarte mult tot ceea ce întreprinde pe linie culturală și patriotică. Câteva dintre acțiunile pe care distinsa doamnă le-a înfăptuit prin strădanie și forțe proprii sunt plăcile comemorative așezate cu ocazia unor evenimente, iar cu sprijinul unor oameni cu suflet mare, dna președintă a reușit să amplaseze în Alba Iulia bustul „celui mai longeviv președinte al ASTREI Alba Iulia” Protopop Ioan Teculescu.

Prin întreaga sa activitate, dna Maria Cioica a marcat momente mărețe în istoria și cultura poporului român și a adevărului istoric, care  rămân strajă peste veacuri, drept mărturie următoarelor generații, întregului popor român și tuturor celor care le vizitează. Au rămas profund impresionați de cele văzute și auzite în legătură cu adevărul istoric al poporului român și s-au bucurat de ospitalitatea românească toți elevii basarabeni cu situații materiale mai reduse, care au fost aduși de doamna Maria  în tabere de cunoaștere intitulate „Acasă la noi”. Drept mărturie rămân cuvintele frumoase adresate d-nei Cioica și membrilor Despărțământului care i-au însoțit și care la rândul lor au fost la fel de impresionați de ceea ce doamna președintă  a realizat pentru ei și românii de pretutindeni. Merită menționată și acțiunea și contribuția Astrei cu ocazia organizării și pornirii a marșului ,,Flacăra Unirii” din Alba Iulia, primirea marșului de către ASTRA albaiuliană în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, primirea ospitalieră a participanților  la Centenarul Unirii de la 1 decembrie 2018, organizarea balului ASTREI etc.

Membrii Despărțământului ASTRA ,,Eugen Hulea” Alba Iulia și ai altor despărțăminte din țară și din afara granițelor țării, au numai cuvinte frumoase, de laudă și beatitudine față de această ,,Ioana D’Arc” a lumii de azi.

Cea mai mare și valoroasă dintre capodoperele mărețe pe care o femeie simpatică și cu suflet mare, de român autentic, iubitor de NEAM și ȚARĂ, o lasă moștenire generațiilor următoare, rămâne bustul protopopului Ioan Teculescu, devenit după 1918, primul episcop al armatei române, prin hirotonire primind numele de Justinian Teculescu, amplasat pe pământul sfânt al Alba Iuliei, la 29 noiembrie 2019, dezvelit cu onoruri militare. Protopopul Ioan Teculescu fiind președintele ASTREI,  a fost sufletul organizării manifestărilor de la Marea Adunare Națională din 1 decembrie, 1918, de la Alba Iulia, pentru care a fost decorat de către rege.

Proiectele de viitor ale doamnei sunt de înființare a unui muzeu al ASTREI albaiuliene, care să cuprindă o bibliotecă, secție de etnografie și secția ,,Hora Unirii Centenar”. Aceste proiecte pe care doamna președintă-actor Maria Cioica le are în plan și dorește să le  realizeze, îi dau energie, vivacitate, credință în idealurile înaintașilor care nu s-au pierdut niciodată, putere de muncă, dragoste înflăcărată pentru artele frumoase, dorința de tradițional și autentic dar și pentru revigorarea și promovarea patriotismului.

Prin întreaga sa activitate, se dovedește că dna președintă Maria Cioica este o adevărată și asiduă luptătoare pentru revigorarea, conservarea și promovarea valorilor autentice ale culturii tradiționale românești strămoșești, o mare iubitoare de NEAM și ȚARĂ, fiind un  model demn de urmat.

Să ne trăiești mulți ani, stimată doamnă!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.