June 13, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e cu… Tudor Petruţ – Marea imigrare

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e cu… Tudor Petruţ – Marea imigrare

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Domnul Donald Trump a avut succes electoral în 2016 şi pentru că a promis că va lua măsuri drastice în privinţa imigraţiei ilegale, în primul rând prin a bloca poroasa graniţă de sud a Statelor Unite cu Mexic. Fosta administraţie a transferat fonduri pentru a finanţa construcţia unui zid pe graniţă şi a insistat ca instituţiile acreditate să respecte legile în viguare. De ce a trebuit insistat pentru a respecta legea e o întrebare validă şi necesită probabil un volum întreg ca să se înţeleagă cum, de ce şi cine cum a interpretat dispoziţiile legale. Cu plecăciune domnilor George W. Bush şi Barak Obama…

Noua administraţie a preşedintelui Joe Biden, ca în mai toate domeniile, a anulat aproape toate reglementările precedesorului său. Chiar în timpul campaniei electorale Biden a declarat sus şi tare că cei care vor trece ilegal graniţa în căutare de azil politic vor fi primiţi, ascultaţi şi trataţi cu extremă umanitate. Pentru că sosesc aici din mizeria, sărăcia şi violenţa politico-socială a anumitor zone din America Centrală şi de Sud. Strategii partidului democrat au susţinut şi folosit mereu imigraţia (ilegală) latino-americană ca să-şi asigure suportul unei părţi importante a electoratului modern, americanii de origine mexicană şi latino-americană. Oligarhii republicani s-au folosit de migranţii în căutare de muncă şi de o viaţă mai bună ca să-i plătească la negru pentru a-şi înzeci veniturile (Nota redacţiei: nu credem că afaceriştii se călăuzesc după programul politic al unui partid. Şi doar unii „profită”, iar ceilalţi fac „acte de caritate”). Prin tacitul interes economic şi politic comun, o necesară reformă a legilor imigraţiei nu a avut succes în Congresul american.

Prin declaraţiile preşedintelui Joe Biden şi politica administraţiei sale în a reglementa frontiera de sud, mulţi migranţi au subînţeles că graniţele sunt deschise tuturor. Mii de oameni, inclusiv minori singuri, au început să traverseze linia de demarcaţie şi să se predea autorităţilor americane. Ceea ce a creat o criză fără precedent.

Democraţii declară că e datoria umanitară şi umană a americanilor de a ajuta săracii lumii. Ceea ce este lăudabil. Numai că graniţa de sud e permeată de carteluirile şi gangsterii mexicani. Săracii lumii care trec frontiera plătesc pentru a ajunge în Statele Unite. Şi azilanţii nu sunt numai latino-americani. Aşa cum s-a confirmat în presă, au apărut imigranţi din peste 50 de ţări. Românii au fost din nou menţionaţi la ştiri când un grup de 19 fugitivi s-au predat autorităţilor în statul Texas. Că doar aşa mai ajungem şi noi la televizor. Mulţi dintre ilegalii intervievaţi au recunoscut public care sunt sumele pentru marea imigrare. Pentru „localnicii” din Mexic şi America Centrală între două şi trei mii de dolari. Pentru asiatici până la 50.000 de dolari ca să aterizeze undeva în America de Sud şi să ajungă mii de kilometri în nord la graniţa americană. O afacere de milioane pentru bandele latino-americane. Şi o cheltuială imensă pentru săracii lumii…

În vreme ce unii îşi cumpără marea imigrare, majoritatea românilor care visează să ajungă pe pământul făgăduinţei stau la coadă la consulatele americane din România şi sunt căutaţi şi-n ciorapi în interviuri interminabile pentru o simplă viză de turist. Ceea ce mi s-a părut întotdeuan inechitabil.

Cui foloseşte marea imigrare a domnului Biden? Încă o întrebare deschisă. Deocamdată media, inclusiv organele de presă care îl simpatizează până la adulaţie pe noul preşedinte, nu au access în zona de frontieră şi majoritatea ştirilor sunt filmate din… Mexic.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.