March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea îngheţare

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea îngheţare

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Probabil din cauza încălzirii globale şi în pofida revenirii americane în grupul ecologiştilor internaţionali ai Tratatului de la Paris, un imens front polar s-a încumetat să o ia spre sud şi să îngheţe venerabilul stat Texas, tocmai leganul conservatorilor republicani şi ai cowboy-lor lor. Acest gen de anomalie meteo s-a mai petrecut şi în alţi ani. Numai că de data acesta termometrele au împietrit.

O populaţie obosită deja de presiunea pandemiei s-a trezit dintr-o dată nu numai sub nămeţi, dar şi fără curent electric şi, în anumite cazuri, fără apă potabilă. Texas este singurul stat american care nu este cuplat la sistemul energetic naţional şi produce local energia necesară. În ultimii ani, sub presiunea ecologiştilor gălăgioşi, Texas şi multe alte state au adoptat politici energetice prin care să incorporeze sursele alternative. În Texas au răsărit mii de mori de vânt, şi alături de alte resurse ecologice, au acoperit mai mult de o cincime din producţia de curent electric. În acelaşi timp multe termocentrale au fost scoase din uz, ca să nu mai polueze şi să distrugă planeta. În avântul creat de aceste realizări remarcabile, nimeni nu s-a gândit ce se întâmplă dacă cumva îngheaţă eolienele. Sau, cum e cazul în California, când nu bate soarele toată ziulica de mai plouă, de mai vine câte o furtună şi panourile solare produc zero. Şi apoi vine, peste tot pe planetă, noaptea. Oricum e mai bine să dârdâi în casă şi să-ţi îngheţe ţevile de apă, sau să ţi se strice mâncarea în frigider decât să zică lumea că nu vrei să salvezi planeta…

Texas e un stat dominat încă de republicani şi condus de un guvernator republican. Bineînţeles că dreapta americană preferă sa ardă petrol şi gaze, mai ales acuma că au destule resurse ca să fie independenţi din punct de vedere energetic. Democraţii, în frunte cu noua administraţie a lui Joe Biden, sub presiunea socialiştilor din partid, imaginează un covârşitor pachet de legi, „The Green New Deal”, prin care să schimbe fundamental viaţa cetăţeanului şi a societăţii în favoarea planetei noastre albastre, decimate de capitaliştii hrăpăreţi. Pe banii plătitorilor de impozite şi taxe. Prin acelaşi subtil principiu pe care parcă-l ştim de undeva că dacă ţi-e frig mai pune un pulovăr pe tine.

În vreme ce sărmanii texani rămăseseră şi fără lumânări şi încălzeau zăpada la foc de lemne prin garaje, politicienii de ambe partide se certau de mama focului, republicanii că democraţii au distrus sitemul energetic pentru o cauză nu nobilă ci naivă, democraţii că republicanii au îngheţat până şi statul Texas prin politicile lor poluante. Şi aşa mai departe.

Marea îngheţare a devenit, dintr-o dată, o acută lupta politic-ideologică. De aceea a şi dispărut repede de pe radarurile mass media. Pentru că nici una dintre părţi nu are ascendent momentan. Pentru publicul larg, şi votant, impactul a fost diferit. Pentru că, print-o ninsoare cu ţurţuri, a realizat că situaţia e mai complicată şi că deocamdată lumea are nevoie de curent electric mai ales în situaţii de criză, indiferent din ce sursă şi că alternativele încă nu sunt suficiente pentru a înlocui termocentralele, hidrocentralele, nuclearele. Şi din cauza acestui val de opinie publică, deocamdată democraţii nu mai declară nimic despre marea ecologizare. Despre care vom vorbi noi curând!

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.