March 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

„Noopali” – o carte transatlantică cu lipici

3 min read

„Noopali” – o carte transatlantică cu lipici

 

Noopali – nominalizată la Premiile Naționale RomCon 2019, la categoria „povestire”, dă titlul volumului de debut în literatura SF, apărut la Editura Pavcon din Bucureşti în decembrie 2020, semnat de autorul american de origine română Cristian Cârstoiu.

„Pe lângă povestirea incitantă de deschidere, cartea de față vă va delecta cu încă șapte alte creații literare, scrise într-un ritm alert, pe care, de aici înainte, îl veți recunoaște dintr-o mie. Vie, plină de acțiune și de dialoguri spumoase, dar mai ales de o mulțime de idei și date științifice, semn că structura scriitorului a fost ridicată pe temelia solidă a unui om de știință, a unui om care a studiat cu pasiune și plăcere lumea în care trăiește, cartea de față vă va încânta de la prima până la ultima pagină. Conține povestirile: Noopali, Crimă sub clar de Pământ, Vânătorul de comete, Animale de companie, Nisipurile timpului, Simetrie, Avertismentul lui Marte, Stellavirus.” (Editura Pavcon, Bucureşti)

*

Redăm o recenzie, semnată de către Daniel Octavian:

 

Noopali – o carte transatlantică cu lipici

 

Ca să parafrazez o expresie bine-cunoscută, poți să îl scoți pe Cristian Carstoiu din România, dar nu poți să scoți România din Cristian Cârstoiu…

Pandemia a fost de bun augur pentru unii dintre noi. Cristian Cârstoiu este unul dintre acești fericiți. Absolvent al Colegiului Național Sf. Sava și al Facultății de Medicină din București, Cristian a ales să privească lucrurile din afara cutiei, și a cumpărat un bilet dus către Statele Unite la momentul potrivit pentru el și familia sa. Ajuns acolo, s-a ancorat pe meleaguri călduroase și a început să asimileze un nou mod de viață și, implicit poate, un nou fel de a gândi.

Cu toate acestea, cel mai recent volum de nuvele al său îl dă de gol, pentru că învelite în limbajul științific (nu tocmai și fantastic, pentru că în nuvelele sale Cristian nu face decât să descrie un viitor iminent) se dezvăluie cititorului un amestec de mituri și legende românești alăturate cu măiestrie informațiilor științifice și peisajului american. Vom găsi aici fecioara transformată în stea, vom găsi balauri metamorfozați într-un covor însetat de metal și de oxigen, vom găsi Feți-Frumoși curajoși și entuziaști. Poveștile cu care a crescut Cristian – și pe care, cel mai probabil, le-a transmis mai departe băiatului său – sunt puse în scenă alături de informații științifice actuale consistente, rezultând o serie de nuvele cursive, care prind cititorul transformând volumul într-o carte cu lipici: odată ce ai apucat-o, nu o mai lași din mână până la sfârșit, moment în care începi să cauți în jur volumul următor.

Volumul său de nuvele devine astfel o carte cu povești, undeva la mijlocul drumului dintre rădăcinile (trecutul) lui Cristian și prezentul său. Este o excelentă descriere a spiritului său, prins undeva între educația primită în adolescență (matematica, fizica, chimia din liceu au fost asimilate cu trăinicie și îmbogățite într-un efort continuu, Cristian fiind la curent cu cele mai noi ipoteze) și parcursul vieții sale, mai degrabă literar.

Una peste alta, colecția de nuvele cuprinse sub acest titlu misterios – Noopali – este o gură de aer proaspăt pe care vă invit să o asimilați. Cu sfatul de a începe să o citiți în week-end – astfel, nu riscați să întârziați la slujbă!…”

*

Cristian Cârstoiu locuieşte în Atlanta, Georgia şi poate fi contactat pe pagina personală de Facebook dedicata SF-ului: https://www.facebook.com/cristian.carstoiu.sf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.