O palmă peste ochii politrucilor, o înfrîngere meritată și o victorie nemeritată
3 min readDin Foișor: O palmă peste ochii politrucilor, o înfrîngere meritată și o victorie nemeritată
Autor: Liviu Antonesei
Cu o prezență la vot abia trecută de 30 de procente, este limpede că am înregistrat astăzi un minim istoric de la relansarea democrației în țărișoară. În opinia mea, aceasta reprezintă prima palmă serioasă peste ochii politrucilor pe care o aplică poporul alegător. La primele declarații, aceștia se grăbesc să dea vina pe pandemie, dar explicația nu ține. Din 2000 încoace, prezența la vot a scăzut constant, electoratul crezînd că merge cu pălmuța. Iată că n-a mers. Și de data aceasta a lovit după merit. Nu e mai puțin adevărat că un asemenea semnal dat în urmă cu vreo zece ani, ar fi putut avea un alt efect, poate ar fi trezit politrucimea și ar fi obligat-o la reîntoarcerea reală spre alegători. Cu fața vreau să spun, pentru că le-a arătat acestora tot mai mult dosul. Închiși în casta lor, în jocul lor de interese personale și de clan, puși pe furtișaguri și pe înavuțire frauduloasă – ar fi interesant ca alegătorii să consulte fie și numai veniturile legale, dar imorale ale politrucilor ca să se sperie -, au uitat și de popor și de realitate. Și-au făcut bula lor, cu vile somptuoase, mașini de ultimă oră, costume de firmă și multe vacanțe exotice. De la președinte la ultimul primar de comună. Ei bine, s-a cam întors roata, în sfârșit s-a descheiat și poporul la brăcinari și le-a arătat politrucilor dosul. Nu știu dacă nu e prea târziu, nu știu dacă această tagmă de îmbuibați abuzivi astăzi se mai poate schimba, nici nu văd de unde ar putea să apară altă clasă politică, mă tem că ne e dat să ne sfârșim zilele, sufocați odată cu această magmă sinistră.
Până miercuri, nu vom ști rezultatele finale ale alegerilor de azi. Dar bănuiesc că nu vor fi foarte diferite de estimările făcute publice acum o oră. Prin urmare, socotesc că PNL merita să piardă, poate chiar mai sever, PSD nu merita să câștige, datorită non-combatului manifestat în opoziție, culminând cu moțiunea de cenzură avortată, că USR a obținut mult peste puterile și mai ales peste prestațiile sale adesea penibile. În rezultate, se simte mâna de ajutor a genitorilor cu epoleți, ca să spun așa. UDMR e în nota obișnuită, nu cred că PMP și Pro România se puteau aștepta la mai mult – și oricum au emoții până la sfârșitul numărătorii reale a voturilor. Consternantă este posibila intrare a AUR, o încropire de generali penali și extremiști și ciurucuri de la alte partide. Asta e.
Diaspora nu a votat la fel de masiv ca acum patru ani, sunt cu peste o sută de mii de voturi mai puține decât atunci, pe deasupra sunt și împărțite. În locul lui Orban, nu m-aș fi grăbit să declar că PNL a câștigat alegerile referindu-se la acele voturi. Nu e exclus, de altfel, ca partea leului să meargă la USR. Dar e dreptul dumisale să creadă ce vrea, cum a crezut și că e bine să-l pună pe KIWI șeful propagandei PNL în campanie, deși era evident că e cea mai antipatizată persoană din câmpul politic. Agentul electoral s-a dovedit un fel de mână moartă.
În ce privește viitoarea guvernare, un singur lucru e clar, că nu există un partid care să poată guverna singur. Cu ce va face o alianță? Deocamdată, greu de spus. USR spune că nu va guverna niciodată cu PSD, dar în același timp resping un nou mandat al lui Orban. Maghiarii spun că e nevoie de un guvern de centru dreapta, deci resping ideea unei alianțe cu PSD, doar că și ei sunt tot români. Deci imparțiali. Ar fi culmea ca o majoritate să depindă de AUR!
Deocamdată atât, o să revin când avem rezultate pe bune!
(6 Decembrie 2020, ora 22, în Iași)
Foto. Liviu Antonesei