April 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Scrisoare deschisa deputatului Mircea Lubanovici

3 min read

Scrisoare deschisa deputatului Mircea Lubanovici

Stimate domnule Lubanovici,

V-as ramane recunoascatoare daca ati lua atitudine urgent, referitor la situatia semnalata de  comunitatea din Arizona, pentru ca este vorba despre acuzatii grave si un “butoi” sub presiune, plin cu nemultumiri si gata sa dea pe dinafara… ( a se intelege prin mass media si pe la autoritatile americane).

Personal, in urma acestei anchete jurnalistice, am avut impresia ca autoritatile romane, in speta Ambasada Romanei din DC si doamna Orlich, imi cer amanari in loc sa-mi dea raspunsuri.

Am spus in repetate randuri, si este valabil si in situatia conflictuala de acum: romanii din America sunt diferiti de cei din tara pentru ca au termeni de comparatie si o viziune de ansamblu asupra lucrurilor. Unii au ajuns aici trecand Dunarea inot printre gloantele vamesilor, sau in containere peste Atlantic. Cu certitudine, acestia nu tac, nu inghit si nu permit autoritatilor romane sa-i “ciupeasca” de bani sau sa-i trateze de sus, condescendent.

Astept de la dvs. o reactie prompta, in stil american, pentru ca aceasta este tara in care traim si ne-am adaptat la ritmul si viteza de reactie americana.

Va reamintesc, cu respect, ca v-am ales ca reprezentant al diasporei si ca urmare de la dvs. asteptam, in primul rand, sprijin si o pozitie ferma in problemele specifice pe car ele intampinam ca romani din diaspora.

Am remarcat ca ati propus in Parlament ca unele sarbatori religioase sa fie declarate zile nelucratoare, si mai recent, la Chicago, erati preocupat de interzicerea clonarii umane in Romania.

In calitate de cetatean roman rezident in colegiul 3 diaspora, care v-am votat sa ma reprezentati, va aduc la cunostinta ca prioritatile mele si ale romanilor din SUA sunt altele si ca astept de la dvs. initiative legislative in acest sens. Sunt curioasa in ce fel stabiliti prioritatile, pentru ca (banuiesc), primiti multe solicitari din partea romanilor pe care-i reprezentati.

V-am rugat, inca din noiembrie 2008, sa aveti in vedere situatia a 9 familii de romani din Virginia, carora li s-au revocat abuziv vizele de munca in SUA si erau amenintati cu deportarea, si n-am primit nici un raspuns intre timp. In favoarea acestor oameni a militat pana la urma un american (ce paradox!), senatorul de Virginia, Frank Wolf. V-am rugat, tot atunci, inainte de alegerile din 2008, sa va axati pe politici care sa faciliteze schimburile economice intre Romania si SUA, promovarea culturii noastre in SUA, chestiuni care ar aduce un capital de imagine Romaniei. Si v-am mai rugat sa sustineti politica externa a Romaniei – sa semnalati problemele specifice ale romanilor din SUA, astfel incat sa nu mai fim tratati peste hotare ca “cetateni UE de mana a doua” asa cum am simtit de atatea ori. Consider ca acesta este rolul unui deputat al diasporei, sa cunoasca, sa promoveze si sa solutioneze problemele comunitatii pe care o reprezinta si sa ne ajute sa primim legile, regulile, respectul si consideratia pe care le meritam.

Stiti foarte bine cu ce acuzatii s-a confruntat diaspora dupa alegerile prezidentiale, chiar din partea conationalilor ramasi in tara de bastina. N-am cunostinta decat despre pozitia presedintelui Basescu in aceasta chestiune, nu si a dvs. sau a altor reprezentanti ai diasporei.

Acestea sunt probleme care ne dor, domnule deputat! …si altele ca si ele…

Pe mine personal, daca traiesc in SUA, ma doare in cot de zilele libere din Romania si de clonarea umana. In schimb ma intereseaza sa afle toata SUA ca suntem un popor european valoros, cu 2000 de ani de istorie si ca atunci cand cetatenii romani sunt abuzati sau nedreptatiti, autoritatile iau atitudine. Nu mai vrem politica “strutului”, vrem pozitii ferme!

Multumesc.

Simona Botezan

Ashburn, Virginia

www.phoenixmission.org

28 aprilie 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.