April 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Despre clonare – scrisoare deschisa deputatului Mircea Lubanovici

7 min read

Scrisoare deschisă adresată:

Dl. Mircea  Lubanovici

Deputatul diasporei americane în Parlamentul României

București, România

Transmis prin email la adresa: mircea@lubanovici.com

Referitor la Introducerea unui proiect de lege pentru interzicerea cercetărilor știinţifice în legătură cu clonarea fiinţelor vii.  Convorbirea telefonică cu ziariștii din America de Nord, Chicago, 24.04.2010

Stimate domnule deputat Mircea Lubanovici,

Repet rugămintea mea transmisă telefonic  de a renunţa la un proiect de lege care ar duce la interzicerea clonării în România, proiect anunţat de dvs. în cursul întâlnirii ziariștilor din America de Nord, sambata, 24 aprilie 2010.

Motivele invocate de dvs. în favoarea acestei legi au fost următoarele (după câte îmi aduc eu aminte):

1.       Cercetările știinţifice în legătură cu clonarea ar trece peste voinţa Domnului Dumnezeu care a creat lumea așa cum o percepem noi  în prezent.

2.       Cercetările în legătură cu clonarea ar duce la denaturarea caracterului poporului român.

Permiteţi-mi, vă rog, să aduc următoarele argumente în favoarea rugăminţii mele:

Referitor la 1, argumente religioase:

Lumea fiind creată de Dumnezeu, tot Dumnezeu este acela care a dat unei grupe de oameni, cercetători știinţifici de vârf, capacitatea de a încerca studiul îmbunătăţirii creaţiilor Domnului – animale de tot felul – folosind clonarea.

Dacă dvs. v-au fost prezentate argumente impotriva clonării – presupun eu, de către credincioși prea zeloși  – trebuie să reţinem că argumentele lor sunt împotriva voinţei Domnului! Este clar că Domnul Dumnezeu a dat – sau va da – această posibilitate unor personalităţi știinţifice și nici cei zeloși și nici Parlamentul României nu au vreo atribuţie în limitarea voinţei Domnului!

Referitor la 1, argumente știinţifice:

Ştiinţa a ajuns așa de departe încât poate deja crea forme primitive de viaţa pornind de la substanţe inerte – carbon, hidrogen, oxigen –  aflate în natură.  Pe de altă parte oamenii de știinţă au creeat -deja în urmă cu un deceniu – fiinţe vii, copii ale unor fiinţe vii existente. Aceasta este clonarea.

Între timp au fost făcute câteva zeci de experimente de acest gen cu rezultate tipice oricărui început de cercetare știinţifică. Care vor fi rezultatele finale și cum se vor putea folosi acestea în favoarea omenirii… asta este prematur să apreciem acum. Orice drum duce undeva și oamenii de știinţă au dovedit de fiecare dată că pot pune rezultatele muncii lor în slujba omenirii. Reprezentanţilor legali ai omenirii – deputaţii adunaţi în parlamente – au datoria de a sprijini legal dezvoltarea știinţei, nu s-o înfrâneze.

Referitor la 2:

Denaturarea caracterului poporului român? În nici-un caz!

Cercetările se vor face pe animale și încă nu s-a observat nicio transmitere a calităţilor animalelor asupra oamenilor. De altfel caracterul este o propietate specific umană care nu se regăsește la animale. Cercetarea știinţifică duce la creerea de noi posibilităţi de tratament, la noi produse, la noi locuri de muncă. Dacă va fi plină de success, va aduce o contribuţie la alinierea României lângă ţările avansate din lume.

Pentru informarea dvs.:

a)      Putină istorie, context religios.

Istoria este plină de intepretări ale voinţei  Domnului într-un mod personal, conform unor interese individuale și temporare ale slujitorilor acestuia: să ne aducem aminte că acum 500 de ani anumiţi dreptcredincioși au vrut să plaseze Pământul în mijlocul universului în timp ce Domnul Dumnezeu, în înţelepciunea Sa nemărginită, l-a plasat numai pe o orbită în jurul soarelui, care si el este plasat pe un brat lateral al unei spirale uriașe (galaxii), care și ea face parte dintr-o grupă locală de galaxii (amas) plasată undeva lateral pe un sistem de grupe de galaxii (strings). Pentru acest adevăr al Domnului, care constituie astăzi baza cunoștinţelor noastre despre lumea înconjurătoare, un om de știinţă s-a lăsat ars pe rug. Acum, în anul 2010, când noi cunoaștem voinţa adevărată a Domnului Dumnezeu, nu este cazul să cedăm la presiunile aceluiași gen de credincioși neinformaţi care nu înţeleg voinţa Domnului Dumnezeu în legătură cu progresul permanent al omenirii!

b)      Stadiul actual al dezvoltării știinţifice.

Să luăm un caz foarte practic care poate avea loc chiar în seara aceasta, după ce dvs. citiţi acest email: vă duceţi la restaurantul Parlamentului și comandaţi o friptură și o salată, ca orice om. Veţi  fi servit și o să vă bucuraţi de gustul delicios al fripturii, de strălucirea legumelor proaspete și de frăgezimea pâinii… Minunat, nu?

Dar!… Friptura atât de gustoasă este tăiată dintr-un animal care a fost modificat genetic pentru a produce o carne gustoasă! Dacă v-aţi fi dorit o friptură grasă… vi s-ar fi oferit o bucată de carne dintr-un animal modificat genetic în alt gen! Dvs. aţi fi primit exact ceea ce vă doriţi… și asta vă va face mulţumit… Nu-i așa?

Mai mult, pâinea care vi se pare atât de gustoasă este făcută din grâu modificat genetic și conţine în afară de apa, sarea și drojdia pe care le folosea bunica  încă vreo 40 de ingrediente care asigură ca pâinea rămâne proaspătă, că este așa de fragedă că vi se topește în gură, etc… Toate acestea au fost  create de mâna omului… Stiaţi asta?

Mai departe… roșiile din salata dvs. sunt modificate genetic și se păstrează două săptămâni proaspete și fragede în afara frigiderului… la fel si ardeii, castraveţii si ce mai aveţi pe masa dvs… Iaurtul care vă garnisește salata nu este facut din laptele “pus la prins” – tot cum făcea bunica – ci prin adăogarea de bacterii modificate genetic care vă produc gustul dvs. favorit, de ex. 35% dulce și 65% acru… Dacă eu aș prefera invers, 65% dulce și 35% acru atunci bucătarul ar comanda iaurtul respectiv… și acesta va fi fabricat cu ajutorul altor bacterii și livrat așa cum îmi poftește mie inima…

Putem merge mai departe: grâul, porumbul, orezul, toate sunt modificate genetic și acestea permit producţii la hectar de 5000 – 7000 Kg (Ţăranul roman, care nu are acces la aceste ultime cuceriri ale știinţei, nu poate recolta decât 2500 Kg). Așa s-a reușit să se potolească foamea a miliarde de oameni din Orientul Indepărtat… Acum suntem aproape 7 miliarde pe acest pământ – dublu decât acum 50 de ani, când ne-am născut noi – și aproape toţi sunt sătui. Acum 50 de ani, foarte mulţi erau flămânzi… Ştiaţi asta?

Modificarea genetică a animalelor și plantelor este o tehnologie intrată în viaţa de toate zilele mulţumită eforturilor oamenilor de știinţă.

Dacă dvs. sunteţi un om religios, puteţi să gândiţi ca toate aceste modificări au fost duse la bun sfârșit din voinţa Domnului Dumnezeu: de ce nu? În orice caz ele reprezintă modificări importante ale animalelor originale – cele create de Domnul Dumnezeu și care l-au însoţit pe Noe pe arca sa și au fost salvate de la înec. Se pare că aceasta este voinţa Domnului – ca oamenii să îmbunătăţească ceea ce Domnul Dumnezeu a creeat iniţial – nu-i așa?  Şi atunci… de ce vreţi dvs. – un om cu credinţă în Dumnezeu – să vă puneţi în calea Domnului, în calea progresului știinţei și tehnicii?!

Alte exemple pot să  vă pun la dispoziţie în cadrul unei întâlniri la București.

c)       Cercetarea românească

Cercetarea în România a suferit  în urma întreruperii contactelor cu cea occidentală în anii dinaintea revoluţiei și din lipsa personalului de conducere calificat în 19 ani de după revoluţia din 1989. Abia anul trecut a putut fi cooptat în fruntea cercetării românești o personalitate cu pregătire corespunzătoare – actualul secretar de stat pentru cercetare prof. dr. Marius Enachescu a lucrat la Universitatea Berkley / California – dar handicapul pe care cercetarea româneasca îl are de recuperat este imens.

Bunăstarea și viitorul naţiunii române depinde de folosirea în ţară a capacităţii creatoare autohtone: Parlamentul nu trebuie să pună piedici în calea acesteia! Rezultatul ar fi numai că acei cercetători români care vor dori să se dedice studiului clonării – urmând chemarea lor știinţifică – vor pleca în străinătate  lăsând  cercetarea românească într-o situaţie și mai precară decât cea actuală. Cazuri din acestea cunoșteţi și dvs. cu miile! Rugămintea mea este să nu întreprindeţi ceva care va dăuna viitorului României!

Stimate domnule deputat Lubanovici,

Informaţii detailate despre această temă puteţi obţine la Academia Română: o colaborare cu această instituţie prodigioasă a știinţei românești vă recomand călduros. Fiindcă tema tratată aici este de mare interes, transmit acest email atât dl. Raimond Luca, senatorul din partea diasporei americane în Senatul României, cât și colegilor ziariști care au asistat la discuţie.

Cu deosebită stimă,

Prof. dr. doctor honoris causa, Radu Mihalcea

5316 Howard Ave, Western Springs, IL 60558, USA

Tel. (708) 246 2280, Cell (708) 205 4095

27 aprilie 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.