Curentul International

Curentul International Magazine

23 decembrie – a 357-a zi a calendarului gregorian şi a 358-a zi în anii bisecţi

2 min read

Sinaxar 23 Decembrie

În această lună, în ziua a douăzeci şi treia, pomenirea sfinţilor zece mucenici, care au suferit mucenicia în Creta.

Aceşti zece Sfinţi Mucenici au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, către anul 250, în insula Creta. Nu erau toţi dintr-un oraş, ci din mai multe părţi ale ţării. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, unul: Agatopus; din Chionia, unul: Vasilide şi din Iraclia doi: Evarest şi Pompie. Aceştia au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idolilor ca să jertfească; de nu vor voi să fie supuşi la tot felul de chinuri.

Vreme de treizeci de zile sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi. În urmă au fost duşi înaintea judecătorului. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa lui Hristos. După ce au fost chinuiţi aşa, li s-au tăiat capetele.

 

Evenimente 23 decembrie

 

2009 – Ediţia tipărită a cotidianului Business Standard va fi închisă, 23 decembrie fiind ultima zi de apariţie a cotidianului  patronat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Cotidianul economic din grupul Realitatea – Caţavencu se închide la numărul 664. Aproximativ cinci oameni din redacţia Business Standard, va forma o echipă editorială care se va ocupa de site-ul standard.ro.

 

1888 – Pictorul olandez  Vincent van Gogh, într-unul din desele sale momente de rătăcire îşi taie o parte din urechea dreaptă.

Van Gogh era îndeosebi ataşat de Gauguin. Are accese de furie la beţie şi se ceartă din ce în ce mai des cu acesta. În urma unei certe aprige între cei doi, Van Gogh îl atacă pe Gauguin cu briciul. Gauguin fuge speriat, iar Van Gogh îşi taie o bucată din ureche. Cu această ocazie realizează cât de aproape este de demenţă. În 1889 se internează voluntar în ospiciul din Saint-Rémy. În perioadele de calm este lăsat acasă să picteze. În decurs de mai puţin de un an, pictează 200 de tablouri.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

1 thought on “23 decembrie – a 357-a zi a calendarului gregorian şi a 358-a zi în anii bisecţi

  1. 1.Supreme jertfe. De reflectat.
    2. Îmi pare rău de dispariţia unor publicaţii de top. Nistorescu..în locul lui Turcescu o fi una din cauze.
    3.Glumind, aş spune impresioniştilor să nu ia exemplul de a sta prea mult în soare, pentru a nu ajunge la demenţă. Bătut în cap…de soare!
    Mulţumim pentru informaţii…oncentrate, pline de substanţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.