March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

ANDREI VARTIC – In Memoriam

14 min read

Andrei Vartic – In Memoriam
(21 octombrie 1948 – 02 iunie 2009)

Andrei Vartic – Specialist in fizica si spectroscopie; regizor de teatru, actor; om politic; publicist, scriitor; cercetator stiintific, editor, filozof si promotor al culturii; fruntas al miscarii de eliberare nationala din Republica Moldova. S-a nascut pe 21 oct. 1948, in com. Danceni, jud. Chisinau (acum, raionul Ialoveni), in familia lui Vasile Vartic si a Zinoviei (n. Constantinov). Familia Vartic s-a stramutat la Danceni din sat. Marmora, de lânga Piatra Neamt, la inceputul sec. XIX. Pe linie materna este indeaproape inrudit cu sociologul si folcloristul Petre Stefanuca (1906-1942), discipol al Scolii sociologice a lui D. Gusti, martirizat dupa ocuparea Basarabiei de catre sovietici. Bunicul lui, Andrei Constantinov, fost primar la Ialoveni, a murit in Gulag (la Magadan) ca detinut politic.
Invata la scoala medie incompleta din satul natal, apoi la cea medie de cultura generala din orasul Ialoveni (1955-1966). Da admiterea la Universitatea de Stat din Chisinau, specialitatea fizica si spectroscropie, al carei licentiat devine in 1971. Inca din anii de studentie este urmarit si anchetat de KGB pentru „vederi politice si credinta in Dumnezeu”, precum si pentru organizarea unor manifestari pro-românesti si antitotalitariste (de ex., in vara lui 1968 – o actiune de protest in legatura cu invadarea Cehoslovaciei de catre trupele sovietice). Din acest motiv, timp de sapte ani dupa absolvirea facultatii nu este primit nicaieri la lucru. In schimb, este retinut de militie de mai multe ori – la Moscova, Vilnius, Leningrad (Petersburg), iar la Chisinau este internat cu forta la spitalul de psihiatrie (vara 1972). Pentru a-si asigura existenta, munceste „la negru” (construieste case) in Siberia. Concomitent, frecventeaza marile biblioteci si muzee din fosta URSS. Scrie si publica in versiuni „samizdat” mai multe studii si eseuri (Despre structura informationala a poeziei, Informatie si rostire, Lupta cu urâtul, Despre dominatie, Dacii si informatia, Eminescu si Marshal McLuhan, Rezonante renascentiste in Balcani etc.). In aceeasi perioada scoate, in tiraje simbolice, dactilografiate de autor, si câteva carti in versiune „samizdat”: Drum prin rime, Arta iubirii, Jurnal baltic, Ion, Pod peste fluviu, Scrisori din Bizant etc. Abia dupa 1989 fragmente din aceste studii si carti au aparut in publicatii de la Chisinau, Iasi, Bucuresti, Kiev, New York, Toronto etc.
Debut literar in presa in 1974, datorita protectiei acordate de poetul Liviu Damian: publica in ziarul Tinerimea Moldovei o recenzie la cartea de debut a Leonidei Lari, Piata Diolei, apoi un eseu-necrolog despre poetul Leonard Tuchilatu, recenzii la filme, concerte, spectacole de teatru. Fondeaza, la 16 mart. 1977, in cadrul Filarmonicii din Chisinau, Teatrul Poetic, creat in underground inca in 1973 (primul spectacol “Edip-rege”, 1974) si care ulterior va purta numele poetului preot si profet Alexe Mateevici. Deschiderea „oficiala” a acestui teatru, care va deveni un important centru cultural si unul din centrele miscarii de eliberare nationala din Basarabia, a fost posibila concursulului unor personalitati ale culturii noastre ca: Vladimir Curbet, Serghei Lunchevici, Gleb Ciaicovschi- Meresanu, Timofei Gurtovoi, Nicolae Sulac, Veronica Garstea, Mihai Dolgan, Mihail Murzac s.a. Prezinta cu Teatrul Poetic câteva mii de spectacole inspirate din literatura medievala si clasica româneasca (câte doua-trei ori, practic, in fiecare sat din republica). In anii urmatori (cu precadere pâna in 1989-1991), monteaza peste 50 de spectacole si monospectacole in Teaturul Poetic, la Filarmonica Nationala, la Palatul National si la Televiziunea din Chisinau. Prezinta (recita) mari fragmente din literatura clasica româneasca in peste 40 de monospectacole la televiziune (lucrare realizata impreuna cu Nicolae Dabija, prezentator), unele de-a dreptul memorabile: Oedip-rege, Pasare in vânt, Lupii, Scene din viata trandafirului, Inoata, inoata, bour negru, Vânturile, valurile, Comedienii, Pânze la orizont, Halta viscolelor, Ce vor scriitorii? etc. Scrie Paravanul dintre actor si rol, Arta si revolutie, In pragul mileniului III, Visul unei nopti de toamna, Very Old TV-file (ultimele doua fiind publicate ulterior si in rusa, in revista Codri). In 1982, editeaza la Casa de discuri Melodia din Moscova discul LP de poezie ritualica româneasca Inoata, inoata, bour negru. Regizeaza seratele de autor ale lui Vladimir Curbet, Serghei Lunchevici, Nicolae Sulac, Masca pe scena a lui Glebus Sainciuc s.a. manifestari cultural-artistice cu mare priza la spectatori. In 1985 turneaza filmul artistic Medeea-1980 (2 parti; scenariu si regie), in care divulga crimele savârsite sub regimul totalitar. Filmul va fi pus pe «polita» si prezentat in premiera la Teleradio Moldova abia in 1990. In 1988 efectueaza un turneu teatral la Moscova, cu spectacolul Halta viscolelor, dupa un roman de Cinghiz Aitmatov (dramatizare Val Butnaru, Andrei Vartic); tot acolo regizeaza ultima mare manifestare culturala din RSS Moldoveneasca in metropola URSS – o serata-spectacol de omagiere a lui B. P. Hasdeu, ce a avut loc in faimoasa Sala cu Coloane de la Moscova (mai 1988). Propune (27 mai 1988) crearea Frontului Popular din Moldova. Organizeaza si conduce adunarea de intemeiere a FPM (3 iun. 1988).
Este un membru activ al cenaclului Alexe Mateevici si al FPM, orator la mitingurile antitotalitariste si in sprijinul ideii de eliberare nationala; participa la organizarea Marii Adunari Nationale din 27 aug. 1989, inclusiv prin spectacolul de mare succes «Ce vor scriitorii» (dramatizare Mihai Cimpoi, Vsevolod Cernei, Andrei Vartic, regie Andrei Vartic), premiera caruia a avut loc la 27 martie 1989.
Din aprilie 1990 este deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, din partea FPM (1990-1993). Face in Parlament mai multe sugestii, unele materializate in forma de legi, decizii sau chiar institutii: Banca Nationala de Informatii a Moldovei ca nod WWW (apr. 1990); Modelul Musatin: traditii agricole si industrii informationale (1991); Economia de piata cu Omenie (1992); Modalitati de stopare pe cale pasnica a conflictelor regionale din fosta URSS; Legea despre functionarea Guvernului, Legea cu privire la economia de piata etc. In sept. 1991 intemeiaza prima fundatie culturala din RM – Basarabia, si editura numita la fel, Basarabia. Editeaza revistele de cultura Quo Vadis si Fara machiaj, cartile Raul de sânge de Valentina Ursu (reportaje de pe linia frontului din timpul conflictului armat de la Nistru) si cele doua romane basarabene ale lui Paul Goma: Din calidor si Arta refugii. Publica prima carte „dacica”: Ospetele nemuririi, vol. 1-2 (apare si in rusa, in rev. Codri). Monteaza spectacolele Matca, Cirnatarul, Moldavian Hard Rap (si dramatizare), Udriste (si dramatizare), Pretioasele ridicole (si traducere dupa Moliere), Shock. Show. Shop (si dramatizare), In fata mortii, Oameni de paie, Certarea lui Euclid (si dramatizare), Stele si comedii (si dramatizare), Troleibuzul, Noua sfera (si dramatizare), Vechea sfera (si dramatizare) Calusarii (si dramatizare) etc.
Publica articole si studii in probleme economice, filosofice, informationale, in ziare si reviste din Republica Moldova si România. Turneu teatral la Bucuresti in vara anului 1992 (la Teatrul L. Sturdza Bulandra), cu spectacolele Matca de M. Sorescu si Cirnatarul de Aristofan. Elaboreaza proiectul Magistralelor Decizionale pentru WWW DHW (Decisions High Way). Participa la sesiuni stiintifice internationale. Inca din 1990 organizeaza anual mai multe expeditii de prospectie in zona de locuire a dacilor carpatini. In toamna anului 1993 paraseste viata politica si se consacra cercetarii civilizatiei dacice: creeaza Institutul civilizatiei dacice din Chisinau (ICIDAC), elaboreaza enciclopedia CD-ROM Dacian Civilization HighWay si metodica cercetarii multidisciplinare a civilizatiei dace; efectueaza cercetari in zona cetatilor dace. Descopera scrisul topografic si geometric al dacilor, topografia cosmogonica a dacilor, noi statiuni, ceramica pictata si teracote dacice, deosebit de valoroase (Magura Calanului, Cucuis, Valea Bodii, Uroi, Naia etc.). Propune ridicarea civilizatiei dace la rangul superior al civilizatiilor antice. Sustine la Academia Româna comunicarile: De la sociologia monografica la cea entropica (mai 1995) – o revalorificare a mostenirii stiintifice a lui D. Gusti; Cei de pe vârfuri (dec. 1995) – despre enigmele metalurgice, cosmogonice si topografice ale civilizatiei dacice. Publica in reviste bucurestene ciclurile de nuvele si poeme Kinder cu surpize, Road to freedom, Noapte de poezie.
In anii urmatori editeaza cartile: Ospetele nemuririi, Letters to Bill Gates (Magistralele decizionale), Catastrofa eliberarii, Snegur, Fierul – Piatra, Dacii – Timpul, Paravanul dintre actor si rol, Magistralele tehnologice ale civilizatiei dace, Introducere la pictura, Drumul spre Kogaionon. Participa la sesiuni stiintifice nationale si internationale in probleme de informatica, filosofie, civilizatie dacica: World Watch (Snagov, 1995), Zilele academice timisene (1995), NATO ARW (Chisinau, 1996, Atena, 1997), la ASE Bucuresti (1996) etc. Publica studii in reviste stiintifice din România, SUA, Rusia, Grecia, Olanda, Marea Britanie; este ales in conducerea unor institutii culturale si stiintifice internationale. In anul 1999 publica monografiile Weg und WWW. A Portret of the World with Heidegger (Heidegger, Culturile antice si problema stocarii si transmiterii informatiei), Kobayashi against Basho (despre impactul dintre culturile traditionale si Internet), Rolist eneas ner eneat (o citire dacica a textului de pe inelul de la Ezerovo, Bulgaria). Este numit co-director la Dacia Revival International din New York. In ian.-febr. 2000 sustine la New York câteva conferinte dacice, iar la Institutul Teologic de pe lânga biserica Sf. Petru si Pavel prezinta conferinta Eminescu si dacii si un recital de poezie eminesciana. Elaboreaza si construieste la New York, in iarna anului 2000, impreuna cu Napoleon Savescu, presedintele Societatii Dacia Revival, primul muzeu pe Internet al civilizatiei dace: DACIAN VIRTUAL MUSEUM (www.dacia.org), a carui aparitie are o larga rezonanta in lume (peste 2 mil de vizitatori in primul an). Este unul din organizatorii primului Congres international de dacologie (Bucuresti – Sarmizegetusa, 15-18 aug. 2000). Editeaza pe internet galeria de arta româneasca Basarabia. Monteaza al treilea spectacol din trilogia teatrala inchinata lui Eminescu Avatarii faraonului Tla, cu ocazia Anului International Eminescu (premiera – pe 30 iun. 2000). In acelasi an publica O istorie geometrica a lui Homo Sapiens, in care propune termenii de “revolutie geometrica” si “alfabet AA” (impreuna cu I. Vartic) pentru perioada din preistorie dinainte de neolitic. Editeaza pe Internet (impreuna cu I. Vartic si I. Sova) o enciclopedie a vechilor civilizatii carpatodunarene From Rhombus to Internet. Scrie si publica in format e-book cartea Variatiuni dupa Claude Levi-Strauss, despre originea dedublarii reprezentarilor. Citeste inscrisurile topografice si geometrice ale dacilor. Da o noua ipoteza despre Kogaionon. In oct. 2000 fondeaza revista de studii carpato-danubiene pe Web Dava International – Publica pe internet (2001) mai multe pagini dacice si de veche istorie carpato-danubiana (Ancient, Geometrical, Dacians, The Mystery of Ezerovo Ring, Letters to Bill Gates, etc). Sustine la Biblioteca Nationala din Chisinau conferinta Decebal la cumpana mileniilor (24 ian. 2001), dedicata celor 1900 ani de la inceperea razboaielor daco-romane, care au pus baza genezei poporului român, celor 2045 ani de la moartea lui Burebista si celor 1985 ani de la moartea lui Decebal. Scrie cartea De la topografia cosmogonica la Kogaionon, pe care o publica pe Internet (mart. 2001) (Anothersite). Mai publica Istoria României, subiect senzational de demnitate (Dignity) si Recviem pentru Basarabia. Scrie Vals domol in vreme de lacrimi, publicat de rev. Lumina lina din New York – un studiu monografic despre romanul lui Mateiu Caragiale Craii de Curtea Veche. Tipareste mai multe studii in rev. Dava International (Istoria s-a inceput la Mitoc, La umbra vâscului in floare, Pelerinaj la Densus, Pelerinaj in paleolitic etc.). In expeditia dacica de la Solstitiul de vara confirma practic “citirea” incrustarilor cosmogonice ale dacilor. Editeaza pe internet materialele congreselor internationale de dacologie (al caror co-organizator este). Ii apare pe internet cartea Studiu Carpato-Dunarean.
Este ales vicepresedinte al UNITEM (ian. 2002). Organizator al Galei Premiilor UNITEM, editia 2002. Publica zilnic pe Internet cronica manifestarilor stradale organizate de PPCD in iarna-primavara anului 2002 la www.voceabasarabiei.com/Basarabia. Este presedinte al Comisiei parlamentare de redactare a Legii teatrelor. Propune proiectul Festivalului National de teatru Nenea Iancu pe care il realizeaza, in calitate de director artistic, in perioada 19-25 dec. 2002. Organizator a sapte simpozioane stiintifice consacrate problemelor teatrului contemporan. Publica in revista Dava International studii si articole despre Andrei Sârbu, Leonard Tuchilatu, Nicolae Morosanu, Ion Suruceanu. Din 2003 editeaza rev. Masca, in care publica ciclul de eseuri Crâmpeie pe câmp. Publica studiile Portret al dacilor in furtuna magnetica, Consideratii tipice despre inceputul netipic al lui Homo Sapiens, Limbajul primordial al carpato-dunarenilor, Sacra stiinta a numitorului comun si cartea Purificarea istoriei din oglinda scenei, consacrata lui Ion Luca Caragiale. Studii ii apar in revistele diasporei române din America Lumina lina, Origini s.a. Organizeaza la Chisinau Zilele revistei Lumina lina din New York, SUA. In toamna lui 2003 este destituit, pe motive politice, din functia de director al Teatrului Poetic pe care l-a fondat inca in 1973, fiind silit, concomitent, sa paraseasca si functia de vicepresedinte al UNITEM. Un timp someaza, dupa care initiaza colaborari la Jurnal de Chisinau si Democratia, ziare care-i insereaza articole cu accente anticomuniste, pro-europene si proromânesti. In anul 2004 publica studii si articole in probleme culturale, filosofice, istorico-politice in reviste din Basarabia, România, SUA, Canada (inclusiv in Convorbiri literare si Dacia Literara de la Iasi), printre care se remarca ciclurile de eseuri Arta razboiului si „naravul statorniciei” la curtea lui Stefan cel Mare, inchinat aniversarii a 500-a de la moartea lui Stefan cel Mare; Cealalta Românie, Ucraina „noastra”, Misterul musterianului denticulat, Frunza Verde si rugul de mure, Enigmele adânci ale lui Alexandru Hajdau, Scaunelul lui Daniil Sihastrul. Se angajeaza prezentator de emisiuni la Radio Vocea Basarabiei si Euronova TV (2005). Devine director de programe al acestui post de radio si realizator al emisiunilor Holocaustul comunist din Basarabia, Teatrul poetic, Scoala basarabeana etc. In rev. Natura ii apare ciclul Cuibarele umanitatii, iar in ziarul Timpul – Introducere la Inceput. Rev. Magazin bibliologic a BNRM publica integral studiile Intrebare cu privire la paleoinformatica, Portacul lui Borziac si Socrates. In 2006 publica o serie de eseuri, articole, studii care-i confirma autoritatea de stralucit publicist, inclusiv de polemist: Nationalismul si isteria multiculturala. Pilda basarabeana; Miorita, 160 ani de mister – Timpul din Chisinau si Convorbiri literare din Iasi; in Dacia literara din Iasi – Megiesul si… Globalizarea, Codul de la Voronet; in Literatura si arta – Despre gloria nationala a lui Mihai Eminescu, Despre limitele universale ale limbii române; in Timpul – Paradoxul dacic etc. Editeaza portalul Vocea Basarabiei, cu un numar in continua crestere de accesari, respectiv de cititori. Editeaza in 2006 la editura BNRM cartea Intrebarea cu privire la paleoinformatica, considerata una dintre cele mai bune in acel an editorial.
In 2007 continua colaborarea cu mai multe ziare, reviste, site-uri din intreg spatiul cultural românesc: Lumina lina, GID-Româna, Curentul International, Agero, New York Magazin, Clipa, Rost, Altermedia, Alternativa on-line, Monitor cultural, Ecoul, Boabe de grâu, Observatorul de Toronto, Neamul Românesc etc. Revista Lumea din Bucuresti insereaza studiul Arta refuzului de a fi român, preluat si de alte publicatii si site-uri. Publica eseuri despre pictori si arte plastice, studiile Simbolistica picturii cucuteniene, Frumos si mistic in arhitectura medievala româneasca, Complexul monastic rupestru de la Tipova, urias templu solar si observator astronomic al antichitatii etc. Participa la numeroase manifestari stiintifice si culturale, la Chisinau, Bucuresti, alte importante centre spirituale din România. Prefateaza cartile scriitorilor Monica Corleanca (SUA), Ovidiu Creanga (Canada), George Constatin (Canada), Constantin Bobeica (Codreanca, Straseni), Ion Nuta (Iasi), scrie recenzii despre cartile unor importanti autori din România si Republica Moldova, cum ar fi Petru Ursache, Theodor Codreanu, Vasile Soimaru, Mircea Vulcanescu, Paul Mihail, Anton Golopentia si altii, eseuri despre cei mai importanti artisti plastici basarabeni – Andrei Sârbu, Mihai Grecu, Mihai Petric, Igor Vieru, Tudor Cataraga, Tudor Sbârnea, Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Eleonora Romanescu etc. In iun. 2007 este ales prim vicepresedinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova. Are rubrici permanente in publicatiile Timpul de dimineata, Natura, Magazin bibliologic, Literatura si arta, Curentul International (SUA), Ziarul Ploiestii (România) etc. La finele lui 2007 ii apare cartea de publicistica Cealalta Românie, tiparita la Ploiesti, si care se bucura de frumoase lansari si cronici. A. Vartic mai are prezentate pentru tipar volumele: Misterul musterianului denticulat, Vals domol in vreme de lacrimi, Timpul lui Eminescu, Pendulul de la miezul noptii, Codul de la Voronet, Paradoxul dacic etc.
Vasta, prodigioasa si originala activitate a lui Andrei Vartic genereaza opinii si atitudini impartite – de la aclamare pâna la huiduiala, de la admiratie – la agresivitate, de la extaz – la reticente etc. Unii probabil nici nu sunt capabili sa sesizeze – nu ca sa cuprinda – omniprezenta acestui om de aleasa simtire artistica si intelectuala in peisajul spiritual de la noi si dincolo de hotarele Basarabiei. Vom cita o apreciere care sta drept dovada a unei clare intelegeri a eforturilor intelectuale si civice depuse de dânsul: „Andrei Vartic este, in cultura noastra, un polihistor, in sensul atribuit acestui termen de Constantin Noica in „Modelul Cantemir”. Matematician de formatie, el este deopotriva regizor, actor, poet, publicist, istoric, arheolog, jurnalist, pedagog, agricultor, critic de arte, critic de teatru, informatician si inca multe de toate, ipostazele lui alcatuind in ochii mintii noastre un sirag de margele. Iar salba de margele, prin esenta sa, inseamna nu imprastierea, ci strângerea lucrurilor intr-un intreg. Pivotul care face ca multiplele preocupari ale sale sa nu diminueze integritatea sa si sa aiba in toate o prestanta care sa nu fie inferioara aceleia a persoanelor care au ales calea specializarii, sa faca din el un specialist in ceea ce s-a apucat sa faca, este vocatia restitutiei. Din toate domeniile in care se manifesta, el aduna informatii pentru o definire cronotopica a neamului nostru” (Alexe Rau).
Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; membru al UNITEM. Detine Premiul de Excelenta al Asociatiei Române pentru patrimoniu – „Pentru opera eseistica eminenta de sustinere a traditiei, a valorilor si constiintei originilor românesti”(2006); Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2006, 2007); Medalia Meritul Civic (1996). Medalia Mihai Eminescu (pentru trilogia teatrala din opera lui Mihai Eminescu) (2000).

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA:
** Vartic, Andrei. Drum prin rime / Andrei Vartic. – (S. l.: s.n.), 1972. – (Editie „samizdat”).
** Vartic, Andrei. Pod peste fluviu / Andrei Vartic. – (S. l.: s.n.), 1974. – (Editie „samizdat”).
** Vartic, Andrei. Arta iubirii / Andrei Vartic. – (S. l.: s.n.), 1974. – (Editie „samizdat”).
** Vartic, Andrei. Scrisori din Bizant / Andrei Vartic. – (S. l.: s.n.), 1975. – (Editie „samizdat”).
** Vartic, Andrei. Ion / Andrei Vartic. – (S. l.: s.n.), 1976. – (Editie „samizdat”).
** Vartic, Andrei. Jurnal baltic / Andrei Vartic. – (S. l.: s.n.), 1978. – (Editie „samizdat”).
**Vartic, Andrei. Paravanul dintre actor si rol / Andrei Vartic. – (Ed. a 1-a). – (S. l.: s.n.), 1980. – (Editie „samizdat”).

* * *
Vartic, Andrei. Ospetele nemuririi : In 3 vol. / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Quo Vadis; Ed. Basarabia, 1994.
Vartic, Andrei. Catastrofa eliberarii / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 1996. – 247 p.
Vartic, Andrei. Snegur / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 1996. – 254 p.: il.
Vartic, Andrei. Fierul – Piatra, Dacii – Timpul / Andrei Vartic. – Chisinau, Ed. Basarabia, 1996. – 216 p
Vartic, Andrei. Paravanul dintre actor si rol / Andrei Vartic. – Ed. a 2-a.- Chisinau: Ed. Basarabia, 1997. – 103 p.
Vartic, Andrei. Magistralele tehnologice ale civilizatiei dacice / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 1997. – 72 p.
Vartic, Andrei. Introducere la pictura / Andrei Vartic. – Chisinau, Ed. Basarabia, 1998. – 106 p.
Vartic, Andrei. Drumul spre Kogaionon / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 1998. – 274 p.
Vartic, Andrei. Rolist Eneas Ner Eneat / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 1999. – 119 p.
Vartic, Andrei. Kobayashi agianst Basho / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 1999. – 180 p.
Vartic, Andrei. Weg und WWW. A Portret of the World with Heidegger : (De la Ezerovo la – escu) / Andrei Vartic.
Vartic, Andrei. O istorie geometrica a lui Homo Sapiens / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Dava International, 2000. – 164 p.
Vartic, Andrei. Variatiuni pe o tema de Levi-Strauss / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Dava International, 2000. – 129 p.
– Chisinau: Ed. Basarabia, 1999. – 296 p.
Vartic, Andrei. Purificarea istoriei din oglinda scenei: O mizanscena de la 2002 in opera lui I.L. Caragiale / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Basarabia, 2002. – 134 p.
Vartic, Andrei. Arheologia paravanului de la Risipeni – Izvor / Andrei Vartic. – Chisinau: Museum, 2003. – 96 p.
Vartic, Andrei. Intrebarea cu privire la paleoinformatica / Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. BNRM, 2006. – 216 p.
Vartic, Andrei. Cealalta Românie: Publicistica / Andrei Vartic. – Ploiesti: Casa de presa Typodas Press, 2007.
– 384 p.

* * *
Vartic, Andrei. Limba si geopolitica la hotarul de est al poporului Român: Pref. / Andrei Vartic // Nuta, Ion. Limba si cultura româneasca in Basarabia / Ion Nuta; pref. Andrei Vartic. – Bacau, Ed. Vicovia, 2007. – P. 5-22.
Vartic, Andrei. Supravietuirea prin memorie: Prefata / Andrei Vartic // Bobeica Constantin. Moment crepuscular:
Publicistica, eseuri / Constantin Bobeica; pref. Andrei Vartic. – Chisinau: Ed. Prometeu, 2006. – P. 5-8.

* * *
Vartic, Andrei: Fisa biobibliogr. // Vartic, Andrei. Cealalta Românie: Publicistica / Andrei Vartic. – Ploiesti: Casa de presa Typodas Press, 2007. – (P. 4 a cop.).
Marinescu, Ioan. Despre Andrei Vartic, in sapte rânduri // Vartic, Andrei. Cealalta Românie: Publicistica / Andrei Vartic. – Ploiesti: Casa de presa Typodas Press, 2007. – 384 p.
Rau, Alexe. O carte lucrata la munte / Alexe Rau // Vartic, Andrei. Intrebarea cu privire la paleoinformatica / Andrei Vartic; pref. Alexe Rau. – Chisinau, Ed. BNRM. – P. 3-7.
Tau, Elena. Vartic, Andrei (21.X.1948, Danceni, Chisinau) / Elena Tau // Dictionarul scriitorilor români din Basarabia. 1812-2006. – Chisinau: Prut International, 2007. P. 462-463.

Vlad Pohila (text scris in 2009)

3 thoughts on “ANDREI VARTIC – In Memoriam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.