Marea păcăleală națională
3 min readMarea păcăleală națională
Autor: Sorin Olariu (Michigan, SUA)
Iepuri. Așa se cheamă în cursele de atletism alergătorii băgați la înaintare să ducă trena în ritmul dorit de cel care trebuie să câștige. Și să elimine din adversari. După câteva ture iepurele abandonează cursa și îl lasă pe cel așteptat să treacă pe primul loc și să devină campion.
Ei bine, iepurele Călin Georgescu i-a păcălit pe toți. Și pe alegătorii lui cu minciunile debitate, dar și pe sponsorii care au recunoscut că l-au mai ajutat pe ici-pe colo cu voturi și care l-au lăsat să își facă treaba pentru a mai rupe din voturile altor suveraniști. CG a uitat de asta și a ieșit el însuși campion. Ceea ce a dat peste cap toate pronosticurile. Iar cursa a fost imediat, cu tupeu, resetată. După clasicul: „Asta nu se pune că m-a chemat mama acasă!” Și reluată, dar fără iepurele încăpățânat.
Motivele invocate de CCR (Curtea Constituţională a României, n.n.) sunt de-a dreptul ridicole.
Același CCR aservit unor anumite interese care acum câțiva ani a invalidat eliminarea pensiilor speciale chiar a doua zi după ce Parlamentul României a votat asta. Cât despre CG, de-abia după primul tur de scrutin cică și-au dat seama că el e pro-Rusia/pro-Putin și anti-UE/anti-NATO. Ori GC spune asta de cel puțin un deceniu, de câte ori are ocazia. Mai mult, în 2014 l-a primit la București pe Dughin, ideologul președintelui Rusiei, pentru a discuta proiectul Eurasia care să cuprindă și România în sfera de influență a Moscovei. Chiar așa slabe servicii de informații are România încât acestea au aflat cine e CG de pe Facebook, imediat după alegeri? Nu cred.
În plus și Orban, liderul actual al Ungariei este fan Rusia și îl susține pe Putin, iar ungurii sunt bine-mersi, circulă fără vize în SUA, primesc investiții și bani europeni. Deci motivul ăsta pică.
Apoi, cică nu prea e clar cum și-a finanțat campania electorală. Un motiv la fel de penibil. În 35 de ani de la Revoluție e prima dată când un candidat e luat la puricat despre așa ceva. Și asta numai fiindca a câștigat și a devenit incomod. Dacă CG făcea 3,5% și ieșea pe locul 8 nu-l mai întreba nimeni de sănătate.
Cea mai bună dovadă în sprijinul afirmațiilor de mai sus este faptul că România a fost retrogradată de la statutul de democrație fragilă la cel de regim hibrid în indexul democrației pe anul 2024, realizat de către Economist Intelligence Unit, iar acum se află sub Albania, Sri Lanka, Lesotho, Botswana sau Guyana. Motivele celor de la EIU au fost clare: invalidarea alegerilor pentru niște suspiciuni de amestec al Rusiei și corupția generalizată din România. Pe cei de la The Economist nu poți să îi păcălești. Nici cum i-a păcălit suveranistul de carton Georgescu pe alegătorii lui și nici cum i-au păcălit CCR și BEC pe toți românii prin invalidarea alegerilor și eliminarea a doi concurenți incomozi, Călin Georgescu și Elena Lasconi, în fond reluarea de la zero a prezidențialelor fiind doar o dedicație specială pentru Marcel Cilolacu de la PSD care trebuia și va trebui să ajungă președinte.
Foto. Sorin Olariu