July 23, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Puerto Vallarta, perla Pacificului

5 min read

Puerto Vallarta, perla Pacificului

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Puerto Vallarta, nu este pentru mine prima experiență in Mexic, am ales această destinație turistică pentru că îmi place să pot ieși din stațiune și să explorez împrejurimile. Am rezervat o cameră all inlcusiv în zona hotelieră situată lângă aeroportul Gustavo Diaz Ordaz.

În Puerto Vallarta munții maiestoși Sierra Madre, lungi de peste 1000 km, verzi, plini de viață se joacă cu norii și apoi se aruncă în mare. Lângă munți, oceanul Pacific de un albastru perfect, peticit cu bucăți de turcoaz te invită la o baie. Vegetația în Puerto Vallarta este verde, movalie, roșie, portocalie, roz, tot atât de colorată ca și cultura Mexicului. Aici poți vedea cele mai spectaculare apusuri de soare, lăsând în urma lor un cer multicolor, în golful Vallarta.

Situată pe coasta de vest a Mexicului, temperatura variază între 29 și 33 de grade din decembrie pâna în luna mai. Dacă ești norocos poți vedea și delfinii care se joacă în apa de smarald. Dimineața este mai răcoare și poți întâlni sportivi care fac jogging pe plajă.

Este o stațiune balneară de reputație mondială cu 300.000 locuitori, un oraș cosmopolit, aglomerat și foarte turistic, puțin poluat; după gustul meu. Clasată ca a doua destinație turistică a Mexicului, după Cancun localitatea oferă un peisaj unic în lume.  Peste 1.190.700 vizitatori au vizitat Puerto Vallarta în 2022. Puerto Vallarta aparține statului Jalisco, renumit pentru tequila. Peste 20% din populația orașului este compusă din americani și canadieni.

În timpul prehispanic acest teritoriu a aparținut culturii Aztatlan. Spaniolii au descoperit golful prin 1500. Minele de argint din munți au făcut posibilă apariția orașului prin 1800. Orașul poartă numele guvernatorului statului, Ignacio Vallarta. După 1950 orașul a atras artiști și scriitori americani și mexicani.

Maleconul, faleza de pe malul mării de 4 km, un hotspot, este locul pentru amatorii de fotografii cu sculpturi din bronz și nisip. Celebrul căluț de mare, El Caballito de Mar, o sculptură din bronz, înaltă de 3 metri, realizată de artistul Rafaël Zamarripa este simbolul orașului. Pe Malecon se găsesc o varietate de baruri, restaurante, magazine, galerii de artă. Aici puteți savura o margarita perfectă, iar dansul merengue, salsa se amesteca bine cu Tequila. Tabloul oferit de Malecon este perfect, de o parte oceanul sălbatic care lasă un colier de spumă pe stânci și de cealaltă parte orașul colonial, cu trotuare din piatră inegale și vile cochete.

Aproape de Malecon se află Biserica „Fecioara de Guadalupe”, la care s-a lucrat 33 de ani. În primele 12 zile ale lui decembrie are loc o procesiune în onoarea Fecioarei de Guadelupe, nume dat în Mexic Fecioarei Maria care ar fi apărut după tradiție unui indigen mexican. Cunoscută ca sfânta patroană a Americii, Fecioara de Guadalupe este un simbol religios și național al poporului mexican. Ea ar fi apărut în 1531 unui indigen aztec Juan Diego Cuauhtlatoatzin, aproape de orașul Mexico. Lângă biserică se afla vechea vilă a lui Richard Burton, Hacienda Son Angel.

Our Lady of Guadalupe church in Puerto Vallarta, Jalisco, Mexico

În Puerto Vallarta (Mismaloya Beach) a fost filmat pelicula „Noaptea Iguanei” (1963) cu Richard Burton și Ava Gardner. În timpul filmării, Richard Burton a cumpărat Casa Kimberley, pe strada Zaragoza, o vilă cu 9 dormitoare pentru Elizabeth Taylor, un cadou pentru ziua ei, când a împlinit 32 de ani. Casa este azi un hotel boutique.

Mismaloya este o rezervă submarină făcută din insulițe, recifi și tunele. Aproape de această plajă se găsește El Eden, locul unde a fost filmat „Predatorul” în 1987, cu Schwarzenegger.

Puerto Vallarta are 10 plaje magnifice, care se întind pe 40 km, Playa de Oro, situată în zona hotelieră, Playa Conchas Chinas, Playa Las Gemelas, playa Mismaloya, Playa Colomitos, Playa Las Animas, Playa Yelapa, Playa Camarones (una dintre cele mai frumoase plaje din Mexic), Playa Amapas, Playa Boca de Tomates.

În Puerto Vallarta există și marina, unde zeci de vapoare de croazieră opresc zilnic. Aici se poate vedea Marigalante, o replică a unui vapor spaniol din sec. al XV-lea cu care puteți avea o experiență unică.

Iubitorii de plante pot vizita Grădina Botanică, la 30 km de Puerto Vallarta, care adăpostește peste 3.000 de plante, orhidee și cactuși. Este una dintre cele mai frumoase grădini botanice din lume, situată pe 64 de acrii de pădure virgină și multe animale sălbatice.

Puerto Vallarta este o destinație culinară;  hotelurile oferă o bucătărie rafinată și delicioasă, cum ar fi ceviche, tamales, pozole cu creveți, birria (carne de capră sau miel, cu cumin, oregano, gimbir servit cu un sos de lamâie verde, ceapă și tortilla), Pescado Zarandeado. Cevice este un fel de mâncare populară care constă din bucăți de peşte și fructe de mare marinate într-un sos de lamâie. Tamales sunt preparate din făină albă de porumb, umplute cu sos de tomate verzi sau roșii, carne și chili. Totul este udat de raicilla, o băutură locală.

Puerto Vallarta este catalogat orașul gourmet, unde se găsesc șase din cele 10 cele mai bune restaurante din Mexic. Nu trebuie sa vorbești spaniola, toată lumea ştie engleză. Meniurile sunt în engleză și spaniolă.

Pentru a ne deplasa în oraș am luat autobuzul local, care costă 10 pesos (50 cenți), cot la cot cu mexicanii. Mi s-a oferit chiar și locul pentru că șoferul conducea cam repede și ne cam zdruncina. Am vizitat lanțul de magazine locale Soriana, moderne și bine aprovizionate cu tot felul de legume și fructe.

Pitillal este o suburbie a orașului Puerto Vallarta, la numai 10 minute de centrul Puerto Vallarta. Noi am fost pe jos și ne-am întors cu autobuzul local. În piața centrală am vizitat Biserica „Sf. Arhanghel Mihail”, datând din 1800. Aici locuiesc cei care lucrează în hotelurile și restaurantele din Puerto Vallarta.

Pentru iubitorii de shopping în Puerto Vallarta se găsesc high end boutiques, shopping malls moderne cu o mare selecție de magazine. Liverpool este cel mai mare magazin. Majoritatea vânzătorilor vorbesc perfect engleza. Cei care iubesc să negocieze prețurile o pot face cu succes. Puteți cumpăra bijuterii în argint, obiecte din sticlă ceramică locală, cafea, vanilie și bineînțeles tequila.

Puerto Vallarta este un oraș istoric cu plaje fabuloase, gastronomie locală, și viață nocturnă, fiind una dintre cele mai frumoase regiuni ale Mexicului, care vă așteaptă sa îl vizitați.

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.