July 21, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Despre filme, numai bine

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Despre filme, numai bine

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

După câțiva ani de declin în popularitate, spectacolul decernării premiilor Oscar (în direct pe canalul ABC pe 12 Martie) speră să revină în atenția și adulația publicului telespectator. Și să atenueze oarecum senzația că, sub presiunea mișcării #HollywoodTooWhite, Academy of Motion Pictures Arts and Sciences a devenit o instituție activistă, parte integrantă a propagandei de partid. Producătorii din Hollywood au criticat de asemenea tendința Academiei de a desemna filme „cu temă” pe care nu le vizionează nimeni – și care promovează „omul nou”, sensibil la neutralitatea de gen, la diversitate și incluziune – în defavoarea succeselor comerciale, evident agreate de publicul larg. Iată că au fost nominalizate pentru cel mai bun film și cele două cele mai mari succese de casă din ultimii ani, „Top Gun: Maverick” și „Avatar: The Way of Water”. Și pentru prima oară un personaj din mega-popularul univers de aventuri Marvel a ajuns pe listă, prin actrița Angela Bassett pentru rol secundar feminin (în „Black Panther: Wakanda Forever”).

Pentru variație, printre alte filme nominalizate sunt o introspecție („The Fabelmans” a lui Steven Spielberg), o comedie serioasă (irlandezul „The Banshees of Inisherin” care trebuie văzut neapărat), dramă („TAR”, „Women Talking”), satiră socială („Triangle of Sadness”, mai acid decât pare). Și surpriza anului, germanul remake „All Quiet on the Western Front” (care necesită multă tărie și o inimă puternică pentru a putea fi văzut până la sfârșit), un film „de artă” și de reflecție asupra spiritului uman. La fel, ca niciodată, cei cinci actori concurând pentru cel mai bun rol masculin sunt nominalizați pentru prima oară! De altfel 16 din cei 20 de actori nominalizați sunt „boboci”, o bucurie și o rază de speranță pentru masa amorfă de aspiranți la gloria de celuloid.

În majoritatea mass-media americane, cel mai discutat film este „Everything Everywhere All at Once”, un fel de metaforă științifico-fantastică, un film adânc într-un ritm de acțiune. Numai că presa a trebuit să sublinieze în primul rând diversitatea personajelor și incluziunea asiatic-americanilor mai curând decât valoarea cinematică. Iar titlurile de-a șchioapa individualizează ca moment istoric remarcabil pentru lumea filmului (doar) prezența pe lista pentru rol principal feminin a minunatei actrițe (de origine malayeziană) Michelle Yeoh, cum scrie avclub.com „pentru prima dată când o actriță asiatică a fost nominalizată într-o categorie istoric dominată de femei de rasă albă (Halle Berry fiind singura femeie de culoare care a câștigat un Oscar pentru rol principal femnin)”. Asta e important!

De asemenea, printre primele comentarii ale dimineții pe canalele de știri s-a strecurat și problema esențială a zilei. Marea gafă a comisiei de nominalizare a Academiei. Păcatul prin omisiune care anulează verisimilitatea și calitatea premiilor Oscar 2023. Decadentul simplu fapt că nici o femeie regizoare nu apare pe listă. Greșeală fatală și de neiertat, mai ales după ce în ultimii doi ani doamnele regizoare Chloe Zhou („Nomadland”) și Jane Campion (The Power of the Dog) au câștigat statueta cu surle și trâmbițe. Și meritat.

Lista „analizelor” ideologico-politice ar putea continua. Sunt amănunte extrem de importante pentru consumatorul de film american. Care trebuie monitorizat și educat minuțios pentru a nu uita cumva că este în primul rând un cetățean implicat în societatea modernă care trebuie să domolească traumele tradiționalismului conservator. În încercarea sisifică de a contrui o societate nouă, etică și echitabilă. Ne asumăm cinicismul satiric. Cât despre filme, numai bine…

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.