March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Le-au șters aurul de pe globuri

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Le-au șters aurul de pe globuri

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Deși plină de sclipici și udată din plin cu șampanie, adulată de starurile doritoare de (orice fel de) statuetă, tolerată în industria de divertisment pentru parfumul cvasi-intelectual, deși hulită și înfierată de gașca americanilor critici de film profesioniști, criticată acid în presă (în majoritate, ca și Hollywood, media simpatizând cu stânga politică) asociația ziariștilor străini Hollywood Foreign Press Association s-a reinventat, după o seamă de scandaluri și a revenit în luminile rampei. Din nou în direct pe canalul NBC, Golden Globes au sărbătorit zilele trecute cea de-a optzecea aniversare.

Am povestit cu mai multe ocazii despre HFPA. Pentru multe decenii, unul dintre cei mai activi membri ai asociației a fost criticul de origine română Ray Arco. M-am bucurat de prietenia legendarului jurnalist și am aflat, cu discreția de rigoare, multe amănunte din culisele asociației pe care nu pot să le reproduc. Ba chiar, la un moment dat, îndrumat de Ray, chiar am depus cererea de a deveni membru. Numai că la vremea aceea cerințele erau extrem de stricte și era aproape imposibil să convingi gomoșii ziariști din comisia de acceptare să-ți ofere o șansă. Cu relații și recomandări cu tot, era practic imposibil de pătruns în fortăreața asociației.

A urmat apoi #MeToo și ascendența feminină în Hollywood. Crezând că apolitismul ar fi o soluție de supraviețuire, HFPA nu s-a afiliat cu entuziasm. Ca din senin a fost publicată o campanie de presă în cotidianul Los Angeles Times care a desconspirat detalii financiare și abuzuri administrative. Ceea ce a generat imediat un val de critici acide care au devenit esențialmente o blamare (la modă, de altfel) a lipsei de diversitate și incluziune. Pentru că nu erau critici străini de culoare și asociația era „prea albă” (cel puțin la prima vedere). Dintr-o dată globurile de aur au fost anulate, canalul NBC  nu a mai sponsorizat spectacolul de premiere, iar vedetele cinate și șampanizate ani de zile s-au dezis de statuetele rasiste.

În mai puțin de doi anișori Hollywood Foreign Press Association și-a pus cenușă în cap, s-a autocriticat pe unde a apucat și s-a ferit de orice alt scandal. Cerințele stricte  s-au reinterpretat, iar gomoșii ziariști din comisia de acceptare au găsit cu eficiență un grup de critici de film non-albi pe care i-au primit cu brațele deschise. Demonstrând că au învățat lecția și s-au lepădat de rasism cultural, asociații, deveniți diverși și inclusivi, au fost adoptați din nou de către lumea bună din cetatea filmului. NBC i-a iertat și le-a oferit din nou un show de zile mari, cu vedete zâmbitoare, obișnuitul sclipici și valuri de șampanie fină. Din păcate, un eveniment anost, cu aurul șters de pe globuri…

Foto: Sebastian Stan nominalizat pentru rolul din serialul PAM&TOMMY de pe canalul Hulu

În context nici nu mai contează cine, ce și de ce a câștigat. Pentru că intrăm din nou în comentarii despre rase și etnii, în loc să ne referim la calitatea artistică. Pentru noi #RomaniansInHollywood a fost o mândrie că vedeta noastră Sebastian Stan a fost nominalizat. Și mai bine că nu a câștigat pentru că statueta nu mai e bună nici de amanet!

 

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.