April 25, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Casa părintească nu se vinde: în casa patriotului Vasile Botă din Boian și tavanul vorbeşte românește

2 min read

Casa părintească nu se vinde: în casa patriotului Vasile Botă din Boian și tavanul vorbeşte românește

Autor: Felicia Nichita-Toma (Cernăuţi, Ucraina)

 

„A fi român nu e un merit…, ci o datorie”, spunea Mihai Eminescu. Pentru patriotul român, Vasile Botă din Boian a fi român înseamnă totul – însăşi viaţa lui, existenţa pe aceste meleaguri străbune.

Român cu suflet mare, casa sa e mereu cu uşile deschise pentru românii de pretutindeni. Dacă ai trecut prin Boian şi n-ai fost musafir poftit de dl Vasile, înseamnă că nu eşti român. Primitor şi ospitalier şi dumnealui, şi soţia-i Silvia, întotdeauna aşteaptă oaspeţi cu masa întinsă, cu bucate gustoase, mai ales cele naţionale româneşti, care au gustul strămoşilor şi pe care le prepara atât de gustos maică-sa, de la care a învăţat şi el cum se face o mâncare bună, cu suflet românesc.

Dar pe lângă hrana trupească te mai hrăneşte şi cu hrană spirituală, tot cu gust românesc, căci la patriotul Vasile Botă şi tavanul vorbeşte româneşte cu Tricolorul zugrăvit pe el. Iar Casa Părintească a lui Vasile Botă, unde boinceanul a văzut lumina zilei, nu se vinde – o poţi admira pe pereţii odăii, după cum nu se satură s-o privească stăpânul casei, precum, de altfel, tot de pe aceste pânze sensibile, unde sufletul se odihneşte şi parcă prinde o nouă viaţă, ne privesc părinţii săi care au rămas să-şi trăiască veşnicia prin aceste frumoase portrete ce înfrumuseţează casa românului Vasile Bizovi. Ne-am bucurat mult să beneficiăm măcar pentru o clipă de aura benefică a lui Ştefan cel Mare, Sfântul protector al familiei Botă. Să sorbim o gură de veşnicie alături de Marele şi Viteazul Domn, Sfântul Ştefan.

Impresionează şi colecţia de oale vechi, ulcioare aduse din Moldova, România, Rusia, Italia, istoria cărora o povesteşte ori de câte ori îi treci pragul. Aceasta e viaţa sa, dragostea pentru străbuni, pentru tot ce este românesc.

Tot graţie neostenitului gospodar Vasile Botă, demn continuator al familiei de patrioţi Vasile şi Eleonora Bizovi, pe moşia cronicarului, în curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, ctitoria vornicului Ion Neculce, a fost înălţat bustul scriitorului şi preotului Iraclie Porumbescu, tatăl ilustrului compozitor Ciprian Porumbescu.

Deci, o clipă petrecută în casa patriotului Vasile Bizovi înseamnă o veşnicie alături de strămoşi.

(Articol publicat în Zorile Bucovinei, http://zorilebucovinei.com/news/show/3403/)

Foto. Felicia Nichita-Toma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.