December 11, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Am văzut şi ţigani fericiţi

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e cu Tudor Petruţ – Am văzut şi ţigani fericiţi

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Criza umanitară de la graniţa de sud a Statelor Unite ale Americii cu Statele Unite Mexicane este foarte rar menţionată în mass media americane. Deşi imagini cu zeci de mii de migranţi masaţi sub un pod rutier în Texas au făcut înconjorul lumii, problema trecerii ilegale a frontierei se întinde peste trei mii de kilometri de graniţă. Şi generează, de mulţi ani, o constantă contradicţie între democraţii şi republicanii americani. În urma politicilor de relaxare a condiţiilor de apel la azil ale administraţiei Joe Biden, se subînţelege că democraţii şi-ar dori o graniţă liberă şi un flux constant de migranţi azilanţi, mai ales din întreaga Americă latină. Mulţi, din toate colţurile lumii, au răspuns invitaţiei indirecte venită de la Casa Albă şi au purces la drum, şi-au plătit datoriile bandiţilor mexicani care-i strecoară peste graniţă şi s-au predat autorităţilor americane, sufocând activităţile de la vamă. Şi vorbim de sute de mii de musafiri care primesc drept de şedere în SUA până când cazul lor se va rezolva în justiţie. În total contrast cu politica austeră a administraţiei Donald Trump, care practic a sigilat graniţa de sud şi a cerut aplicarea strictă a legilor.

Când un senator republican a apucat să critice politicile şi fărădelegea de la graniţă, într-o rară apariţie televizată, am devenit şi noi vedete pentru câteva minute. Pentru că senatorul a menţionat că nu ajung în America numai sud-americani ci populaţii din multe alte ţări, menţionând pe cei peste două mii de romi (ţigani, n.n.) din România care s-au predat autorităţilor în ultimele luni (cel mai mare număr din ultimii ani). Câteva agenţii de presă nu au scăpat ocazia să justifice dorinţa de a imigra a romilor (ţiganilor) prin faptul că sunt persecutaţi, mai ales în ţările din Europa de Est. Margareta Matache, care se ocupă de un program pentru minorităţile de romi (ţigani) la Harvard University menţionează la fel condiţiile economice precare ale romilor (ţiganilor) în Europa. În vreme ce din acelaşi articol, co-semnat de Radu Sorin Marinaş, reiese că romii (ţiganii) arestaţi la graniţă erau de departe cei mai bine îmbrăcaţi şi îngrijiţi faţă de alţi migranţi.

Pentru cetăţenii români e mai uşor de ajuns în Mexic pentru că nu avem nevoie de viză. După care autobuze speciale conduc plătitorii până în oraşele din jurul graniţei. Acolo se plăteşte „taxa” de trecere şi bandiţii locali te conduc până la graniţă, în Texas până la Rio Grande, care e uşor de trecut uneori pe jos, sau cu o barcă pneumatică. Odată dabarcaţi în America, majoritatea se predau poliţiei de graniţă, sunt ţinuţi câteva zile în izolare, primesc o citaţie la un tribunal, după care sunt încurajaţi să călătorească unde vor pe teritoriul american.

O parte din romii (ţiganii) despre care menţiona presa se pare că au ales California. Ştim pentru că am aplaudat zilele trecute un acordeonist excelent care minuna lumea într-o parcare din faţa unui mare magazin. Cu succes, pentru că cutia instrumentului era plină de dolari. Plus că ne emoţionăm mereu când ne mai dă şi pe noi la televizor, pentru care trebuie să-i mulţumim domnului Ron Johnson, senator al statului Wisconsin!

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.