March 15, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Știați că? – unul din cele mai vechi aeroporturi din lume se află în România?

3 min read

Știați că? – unul din cele mai vechi aeroporturi din lume se află în România?

Autor: Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Foarte mulți dintre noi am ajuns în aeroporturile lumii și ale României, dar câți știm că unul dintre cele mai vechi aeroporturi din lume se află chiar la noi, iar al doilea a fost bază militară a aviației germane?

Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni deține un istoric interesant și o evoluție constantă, de la o bază militară de aviație germană în cel de-al II-lea Război Mondial până la inaugurarea primei piste civile din 1970 și până în prezent când este cel mai mare aeroport din țară și unul din cele mai moderne din Europa de Est.

Totuși, care este aeroportul cel mai vechi de la noi? Este vorba despre Aeroportul Băneasa – Aurel Vlaicu, care este al treilea aeroport din lume după: College Park, Maryland și Hamburg, Germania!

Prima atestare documentară în presa vremii a Aeroportului Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu are loc la 7 iunie 1910, când pe “câmpul de la Băneasa” (fostul hipodrom de la Băneasa după 1920), pionierul aviației românești, Aurel Vlaicu, prezintă câteva evoluții cu avionul construit chiar de el, la mitingul aviatic, organizat la acea vreme.

Primele zboruri în zona Băneasa au fost efectuate în 1909 de către Louis Bleriot de pe un hipodrom particular.

Încă din 1912, George Valentin Bibescu înființează pe moșia surorii sale , mai întâi Aeroportul Băneasa Vest (situată în partea de Vest a Șos. București-Ploiești) și apoi Aeroportul Băneasa (în zona de Nord a actualului amplasament, poziționat în zona de Est a Șos. București-Ploiești), folosind ca pistă de decolare-aterizare pista inierbată care, până nu demult a constituit pista de rezervă și siguranță a Aeroportului.

1912

Liga Aeriană Naţională Română organizează prima şcoală de zbor pe Băneasa. După 1912 aerodromul devine aeroport şi activităţile aeronautice se diversifică şi se extind, incluzând o şcoală civilă de pilotaj pentru aviația civilă (mai târziu și una militară) şi Clubul Regal Aerian din România.

1920

S-a înfiinţat Compania de Navigaţie Aeriană Franco-Română având la bază capital românesc şi echipament tehnic franţuzesc. Aceasta a fost prima companie de transport aerian din lume, pentru pasageri, mărfuri şi poştă.

La 12 Noiembrie 1922, s-a inaugurat prima linie aeriană intercontinentală între Europa şi Asia pe ruta Paris – Strasbourg – Praga – Viena – Bucureşti (Băneasa)- Constantinopol.

1923

S-au înfiinţat pe Aeroportul Băneasa Atelierele Companiei de Navigaţie Aeriană Franco-Română având ca activitate reparaţii, producerea de piese de schimb şi componente de bază. Aceste ateliere au precedat întreprinderea de avioane Bucureşti (actuala ROMAERO).

1930

S-au semnat convenţiile cu Polonia şi Cehoslovacia care au contribuit la dezvoltarea aeroportului Băneasa ca aeroport internaţional.

1942

La Aeroportul Baneasa se construiește prima pistă betonată din România.

În perioada 1947-1952, se construieşte noua clădire a aerogării care conform planurilor unui colectiv de arhitecţi a fost concepută ca o elice cu trei pale, ceea ce face ca aerogara să reprezinte una din bijuteriile arhitectonice ale României.

Până în 1970 Aeroportul Bucureşti Băneasa a fost singurul aeroport din Bucureşti şi singurul aeroport internaţional din România.

Foto. Ramona Sandrina Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.