March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Trei zile cu Irma în Davie/Florida

11 min read

20900562_10211865142238805_8508639028496904213_o (1)

Sâmbătă/

Uraganul Irma, unul dintre cele mai  mari uragane înregistrate în Atlantic, a reuşit de câteva zile să destabilizeze întreaga peninsulă a Floridei, de la Miami la Tallahassee, din Key West la Jacksonville. După distrugerile masive din  Caraibe, deşi ,,e drept, nu au infrastructurile noastre” – vorba unui reporter, oamenii au avut şi au genul ăla de flash în care, într-o secundă, tot ce înseamnă totul pentru tine s-ar putea să nu mai fie.Când scriu aceste rânduri, Irma a coborât la Cat 3 şi se află în nordul Cubei după ce a intrat acolo cu Cat 5.

21558752_10212067601740166_3373301553174668957_n

-Saffir-Simpson Scale-

Floridienii ştiu cum să se pregătească pentru un eventual uragan, fiecare ştie că trebuie să îşi tragă obloanele de metal la ferestre sau să le acopere cu placaj, evitând astfel posibilitatea vântului puternic de a pătrunde în casă. Că are nevoie de apă, mâncare neperisabilă, baterii, lanterne, lumânări, vin, bere, alcool 🙂 Exista expresia ,,Hurricane Party” nu?
Că nu trebuie să îşi lase lucruri afară, scaune, mese, umbrele etc., pentru că acestea se pot transforma în adevărate proiectile purtate de vânturile puternice. Autorităţile, şi asta este foarte impresionant, sunt ,,pe problemă” 100%, 24/24.Meteorologii sunt pe canalele de ştiri aproape nonstop, au reporteri dispersaţi peste tot, se transmite aproape continuu ,,de la faţa locului”. Unii sunt mai realişti, alţii mai alarmişti, majoritatea însă îşi păstrează simţul umorului chiar în condiţii deloc amuzante.Cu stilul extrem de explicit, tipic american atunci când autorităţile vor să se facă înţelese, ţi se spune iar şi iar că este indicat să te evacuezi dacă locuieşti foarte aproape de ocean sau în case mobile ; dacă crezi că nu eşti în siguranţă în propria locuinţă eşti sfătuit să mergi la unul dintre ,,adăposturile”(shelters) puse la dispoziţie. De obicei, şcoli.

Matematica este simplă, se raportează numărul de evacuaţi conform numărului de oameni care trăiesc în zonele evacuate. Numărul este istoric dar cu siguranţă nu este cel real pentru că mulţi aleg să nu plece. În Key West, deşi se ştia că uraganul va avea impact direct, 25% din populaţie a ales să rămână.

Toată Florida va fi afectată mai mult, mai puţin sau devastator acolo unde ,,ochiul” va lovi direct.Prima victimă făcută de uraganul Irma  a fost înregistrată în Davie, oraşul în care locuiesc, ieri când Irma era undeva la nord-est de Cuba. Când nicio o fâşie de vânt măcar nu atinsese ţărmul floridian. Un bărbat a căzut de pe casă în vreme ce fusese angajat să pună  shutters la ferestrele cuiva. De altfel, este obişnuit să existe morţi legate de  uragan fără ca uraganul să fie 100% implicat. S-a întâmplat că au ieşit afară să facă poze şi o ţiglă rătăcită i-a lovit mortal. Sau un copac. Sau au pășit în apa în care era un cablu electric și s-au electrocutat. Oamenii sunt avizi după inedit şi, uneori, ineditul te loveşte când nu te aştepţi. Deși autoritățile repetă continuu și înainte și după: ,,Rămâneți în casă”.

Apa se vinde repede, conservele, pâinea. Benzina. Deși am văzut și rafturi goale, după câteva ore le-am văzut din nou pline. Sunt convinsă că nimeni nu a rămas fără apă și fără mâncare. Mi-am făcut plinul în mai puțin de 15 minute și am fost la supermarket cu o zi înainte ca Irma să ajungă în zonă. Desigur am observat tonul dramatic al stiriștilor.

Scriu cât de cât relaxată, sud-estul Floridei este în afara conului preconizat, în afara loviturii directe, dar acum trei zile, când prognoza era sumbră pentru Miami şi Fort Lauderdale, nu am fost chiar atât de relaxată.Când au anunţat că uraganul va ,,şterge” Coasta de Est, ne-am făcut plan de evacuare undeva pe Coasta de Vest, am rezervat împreună cu nişte prieteni o vilă în Cape Coral, un orăşel la sud de Fort Meyers.

21587228_10212067354773992_2796491610114756823_o

-linia uraganului pe Coasta de Est-

Rezervarea a durat doar o noapte pentru că a doua zi ,,linia uraganului” s-a mutat puţin mai la vest, adică mai aproape de zona pe care am considerat-o ,,de siguranţă”. Proprietarul vilei şi ,,Booking.com” au fost cei care ne-au scris că nu e ok să venim înspre ei pentru că uraganul s-ar putea să ajungă acolo. Dacă tot ne-am pus în minte să plecăm, mai ales că linia uraganului  trecea la ora respectivă chiar prin zona noastră, am rezervat două camere la un hotel care părea să aibă o structură puternică în Saint Petersburg, în vestul-central al Floridei, aproape de Tampa.După câteva ore, când linia cu pricina a continuat să se mute și mai mult înspre vest, ne-au sunat şi ne-au anunţat că au ordin de evacuare peste weekend.

21544071_10212067351093900_4313662374425630841_o21586923_10212067558219078_5515596695526743663_o

-Irma proiectată să treacă prin mijlocul Floridei și, mai târziu, pe Coasta de Vest-

Nu ni s-au oprit taxe de renunţare la rezervare nici în Cape Coral nici în St Pete. De altfel, Guvernatorul Floridei  a avertizat hotelurile să nu reţină taxe  aşa cum se întâmplă în vremuri paşnice şi normale. Telefonul a venit la momentul potrivit pentru că nu ştiam cum să renunţăm la rezervare fără să plătim taxa de 300 de dolari. Așa că am rămas acasă unde am știut că suntem în siguranță dacă uraganul nu trece direct peste noi.

Un  lucru necinstit care se întâmplă în jurul catastrofelor este ridicarea preţurile la produsele de primă nevoie, fără nicio autorizaţie. În State acest lucru poartă un nume, este ilegal şi se pedepseşte legal :gouging. 

Cum spuneam, scriu mai relaxată, dar numai mâine furtunile tropicale şi ploile  provocate de Irma vor ajunge în zona mea. Cheile Floridei, Key Largo, Islamorada, Marathon şi Key West vor fi lovite din plin; acolo evacuarea a fost implementată devreme. Foarte mulţi s-au aliniat cererilor, au plecat înspre continent, dar mulţi au rămas convinşi fiind că autorităţile, ca întotdeauna, exagerează.Nimeni nu te obligă să pleci din zonele evacuate, dar după ce vântul ajunge la 45 mile pe ora,nimeni nu îţi mai poate da o mână de ajutor în caz de nevoie. Eşti pe cont propriu.

Este impresionat de observat însă, cum autorităţile au planurile aranjate pentru a interveni în secunda în care vremea este mai puțin periculos pentru oamenii lor : pompieri, poliţie, lucrătorii de la Florida Power Line; ”The first Responders”

p/s : Avem curent. Încă. Am făcut clătite şi am băut prosseco pentru că nu există uragan fără ,,dieta de după uragan,,

Duminică

Încă avem curent electric. În concordanţă cu statusurile de pe facebook, mulţi floridieni nu mai au. Deşi unii se aventurează afară, indicat este să șezi blând şi să aştepţi să treacă urgia. Urgie care în zona mea s-a manifestat prin vânturi puternice şi ploi în rafale. Dar nu este un uragan ploios. În Miami, Brickell, în zonele limitrofe plajelor, oceanul a ieşit în stradă.Cu nisip cu tot. Ba apa face şi valuri, de vină fiind Irma dar şi mareea. Oamenii care nu s-au evacuat stau ,,liniştiţi” în clădirile înalte. Unii reporteri au folosit expresia ,,trapped” – prinşi/sechestraţi.

Un floridian ştie că atâta vreme cât este  la adăpost şi are apă de băut, este ok. Apa se va retrage aşa cum a venit. Oamenii știu că bunurile materiale se pot înlocui, vieţile nu.Deşi teribilişti sunt peste tot. Unii şi-au scos câinii  la plimbare deși am fost  avertizați că vânturile sunt prea puternice pentru a ne aventura afară.

Este interesant de urmărit felul în care fiecare reporter prezintă aceeaşi situaţie dar cu  stil diferit. Am văzut reporteri serioşi ca nişte ciocli dar şi reporteri cu un simţ inteligent al umorului, genul ,,din fiecare situaţie proastă învăţăm ceva”sau ,,zâmbește, mâine va fi mai rău”. Cei de la Weather Chanel mi s-au părut cei mai dramatici şi da, stimate posturi, noi telespectatorii chiar nu vrem să vă vedem reporterii chinuindu-se să stea în picioare în bătaia vântului şi a ploii.

21616301_10212067733743466_1918977028253960508_n

-Weather Chanel-

Nu ne interesează să vedem, doamne fereşte, accidente în direct. Mulţumim că ne ţineţi informaţi dar este indicat să o faceţi şi siguranţă, fără exces de teribilisme.

la 12 ni s-a luat curentul şi am intrat în the black hole ; nu televizor, nu internet, nu mai știi unde e conul, unde se îndreaptă monstrul, când ajunge la punctul X sau Y.Irma se pregătea să aterizeze în magnifica  Marco Island de lângă frumosul oraş Naples.Cu două seri înainte ca uraganul să ajungă în zona noastră, la televizor, la ştiri, au arătat un panoramic din Miami și Miami Beach. În Bayside pe un bloc, un panou electric spunea ,,Stay safe, Miami”. Prezentatoare, cu ochii umezi, a oftat ,,Ce oraş frumos avem; nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta în câteva zile”. Va fi ok, Laurie Jennings. Miami a trecut prin  multe și de fiecare dată apare și mai mândru, și mai măreț.După ce ai văzut însă, ce a făcut Irma în insule, greu poţi privi altfel monstruozitatea asta de categoria 5, mare, largă, puternică şi înspăimântătoare.(Nu, nu s-a folosit expresia ,,Uragan Nuclear”)

p/s:Am adormit foarte greu; am încercat să deschid ferestrele să fac puțin curent dar vântul totuși sufla prea tare. În Florida şi pe vreme de uragan, fără aer condiţionat, suferi.

Luni.

Dimineața pe la 5 curentul a revenit. Nu m-am așteptat. După uraganul Wilma, în 2005, am stat fără curent electric trei săptămâni. Am văzut că apele s-au mai retras, în multe locuri cu desăvârşire(vezi Brickell, Miami) deşi în Fort Lauderdale şi Hollywood nisipul a rămas în straturi groase pe şoseaua paralelă cu oceanul. În comunităţile de mobile homes, casele tip vagon au fost, unele, răsturnate, dar la un uragan mult mai mic decat Irma acestea sunt primele care sunt afectate. Două macarale în downtown Miami au căzut peste blocurile la care lucrau. În Cheile Floridei, beciurile unde localnicii îşi ţineau frigiderele cu peşte, au fost inundate; sau cel puţin aşa îşi explică un reporter de la Weather Chanel în vreme ce survola zona, apariția frigiderele pe marginea drumului. Irma a atins pământul de două ori pe teritoriul Floridei: în Key West (Cudjoe Key) și Marco Island.
In Keys distrugerile sunt mari. Acolo clădirile sunt   mai vechi și nu au fost construite dupa codurile impuse de după Uraganul Andrew din 1992, când Sudul Floridei, Homstead, a fost distrus.
Poate și faptul că Cheile se prind între ele prin poduri și fâșii foarte înguste de pământ; în rest, Atlantic cât vezi cu ochii.
În Marco Island impactul a fost mai puțin distrugător, deși s-au înregistrat avarii și inundații: acolo sunt case noi, hoteluri înalte, structuri puternice. Uraganul a atacat cu aceeași forță.

Dar eu văd monstrul  acesta mai mult la televizor pentru că în  Davie, Irma a fost mai blândă. Cei care au plecat din presupusa cale estică a uraganului îşi fac probleme de întoarcere pe şosele aglomerate şi poate blocate. Cei care s-au adăpostit în shelters s-au întors acasă fericiţi că au găsit acest acasă cu foarte puţine probleme în raport cu ceea ce ar fi putut să fie. Mulți se vor întoarce și vor regreta că au plecat. Dar uneori fuga este sănătoasă. În alte locuri însă, mulți nu-și vor mai găsi casele.

Uraganul a trecut. Două dintre cele mai frumoase locuri din South-Florida, unde am fost de câyeva ori în vacanță și de unde am amintiri grozave, vor păstra multă vremea memoria trecerii acestui uragan. Mulţi copaci dezrădăcinați, stâlpi, crengi, fire electrice căzute;  unele acoperișuri sunt avariate.Structurile fragile au fost spulberate. Casele din Cheile Floridei, în marea lor majoritate, sunt avariate.

Un angajat de la Florida Power Line spunea că ,,natura are felul ei de a face curăţenie o dată la câţiva ani trimiţând un uragan. Din păcate însă, crengile au căzut pe firele electrice și vom avea mult de lucru”. Nu a sunat prea ortodox dar, în felul lui, a avut dreptate. Legea junglei; doar cei puternici rămân în viaţă ; deşi un lămâi mic şi necăjit cu patru lămâi destul de greoaie din grădina mea a supravieţuit dar un copac uriaş dintr-un parc alăturat, nu.

Nişte idioţi au spart câteva magazine, dimineaţa pe lumină, profitând de faptul că  în clădirile respective nu era  curent electric. Au fost filmaţi şi arestaţi la ţeava pistolului.(n-am altă traducere pentru ,,gun-point”:)Toţi negri din păcate, unii foarte tineri. Fete. Asta când guvernatorul și Poliția au fost categorici : faci asta, vei fi arestat!

Deja unele magazine alimentare s-au deschis, de mâine mergem la serviciu, sunt benzinării care au benzină pentru că două rezervoare imense  au fost staționate în portul Miami cu o zi înaintea sosirii uraganului. Pe falezele pline cu nisip oamenii au ieșit la plimbare. În Cheile Floridei, acolo unde Irma a facut atingere cu pământul, podurile au fost inspectate deja și sunt practicabile deși rezidenții nu se pot întoarce acasă până când drumurile acelea foarte înguste dintre ape nu vor fi curățate, până când nu se face o analiză clară a situației. Acolo  sunt distrugerile cele mai semnificative. Și acolo există posibilitatea ca vieți omenești să fie pierdute. Este prea devreme să știm.

Crucea Roșie, Armata Salvării, Garda Națională, doctori, asistente, camioane pline cu apă și mâncare, avioane cu echipament medical și utilități, sunt deja acolo pentru prim ajutor si stabilizare. Muncitori veniți din toată țara și din Canada au început deja procesul de revenire la normal. Lucrurile se mișcă repede.

21640757_10212067536178527_2043299049455200623_o (1)
-Camioane aliniate pentru intervenție-

Marea problemă nu constă în clădiri avariate, inundaţie, copaci smulşi; nici măcar în semafoarele care nu funcţionează. Cea mai mare problemă rămâne lipsa curentului electric. Autorităţile spun că în unele cazuri vor trece săptămâni până când totul va fi pus din nou în funcțiune deși, în unele zone, restaurarea a început. După uragan, vremea se încălzeşte. Atât cât să îţi facă viaţa mizerabilă din cauza lipsei de aer condiţionat.

Este numai ziua 1 după ce  Irma a părăsit SoFlo. Cu siguranță statisticile se vor schimba.Se vor înregistra morți.Este inevitabil.

Expresia cea mai des auzită printre prietenii și colegii mei  însă, este: ,,Slavă Domnului, putea fi mult mai rău!”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.