Despre o campanie anti droguri…
5 min readDespre o campanie anti droguri…
Interviu cu Gigel Lazăr
Autor: Ana Moroşanu Magdin (Bucureşti)
Ana Magdin: Gigel Lazăr, se pare că visul tău a devenit realitate, datorită domnului primar al Sectorului 2 din București, Neculai Onțanu. Te rog să povestești cum ai început această colaborare, pe ce perioadă și cum decurg lucrurile?
Gigel Lazăr: Așa cum cititorii voștri stiu deja, la CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), totul este atipic, și în acest context, colaborarea mea cu dl Neculai Onțanu și Primăria Sectorului 2, a început interesant. L-am abordat pe dl primar pe facebook, pe pagina dânsului, propunându-i un program comunitar de prevenire antidrog. Spre marea mea surpriză, nu a stat pe gânduri, mi-a zis „vă aștept la Primărie”. În 36 de zile, programul a fost deja pus în practică. Programul este unul foarte complex. Prima parte, a cuprins o campanie de 7 zile, cu grup țintă, tinerii, dar și părinții, cărora le-am distribuit materialele de informare asupra riscurilor asociate consumului de droguri dar și date privind simptomatologia consumatorului. A doua parte a programului, are ca scop, partea de educație civică prin ciclul de Conferințe: „Tinerii și propriile lor valori”, „Educația culturală extrașcolară”, „Teatrul-activitate extracurriculară” la care vor fi cuprinși peste 12.000 de elevi, profesori, părinți și nu în ultimul rând, un „Centru de Voluntariat Antidrog” care va avea ca scop, tocmai informarea și conștientizarea locuitorilor sectotului 2, asupra riscurilor asociate consumului de droguri.
Ana Magdin: Cât de receptivi sunt locuitorii acestui sector și care sunt granițele unde trebuie să te oprești? Proiectele sunt numai pentru acest sector sau te extinzi în toată Capitala?
Gigel Lazăr: Toată echipa CIADO, a fost surprinsă de reacția populației. Și cum noi, la CIADO, nu suntem obișnuiți cu hârtie ca raportare, ne face plăcere să vă oferim din arhiva noastră câteva imagini pentru a ințelege de ce am zis că am fost surprinși. În 7 zile, am informat om cu om, peste 13.000 persoane. Campania a putut fi văzută, out-door, de peste 200.000 locuitori. Pe rețelele de socializare, opinăm că peste 250.000 de persoane, au citit știrile despre campanie în mass media, fie că vorbim de ProTV, România TV, Prima TV, Radio România Actualități, Puterea, RomâniaPress, Etno TV, au difuzat știri care au ajuns la peste 3.000.000 de oameni. Asta demonstrează că cele două echipe ale CIADO și Primăria sectorului 2, au fost performante. Dar nimic nu se putea face fără voluntari și pot zice că tinerii de la Consiliul Municipal al Elevilor, Parlamentul Tinerilor și Guvernul Tinerilor din sectorul 2, au dat o lecție de implicare în problemele sociale ale comunității pentru mulți locuitori, care doar proclamă ideea de voluntariat. Acești tineri au muncit 7 zile, să ducă mesajul antidrog la mii de oameni și asta din om în om. Respect și multă considerație pentru ei.
Ana Magdin: Ce îți dorești să aduci nou în proiectele tale, odată cu începerea noului an școlar?
Gigel Lazăr: Programele CIADO, vor fi complexe și în toamnă/iarnă. Avem multe conferințe, seminarii, programe de educație civică și evenimente culturale. Văzând deschiderea primarului sectorului 2, domnul Neculai Onțanu, îmi doresc să dezvolt această relație cu Administrația Publică Locală și Societatea Civilă, la cel mai înalt nivel de performanță. Am observat că și dânsului îi plac provocările, care aduc un plus în comunitate, unde are o echipă foarte bună cu care lucrează și le-aș aminti aici, pe doamna Mariana Georgescu – Director de Comunicare și Relații Internaționale iar doamna Hurjui Isabela – Directorul General al DGASPC. Am convingerea că această colaborare poate fi un exemplu în politicile locale de prevenire antidrog, nu doar pentru alte primării din România ci chiar un exemplu pentru multe entități administrativ- teritoriale, din Estul Europei.
Ana Magdin: Ce faci in acest moment, unde te pot gasi oamenii, în ce locuri ai evenimente?
Gigel Lazăr: CIADO, poate fi contactat pe www.ciado.ro sau pe pagina noastră pe facebook, „Arta Contra Drog”. Evenimentele noastre încep din luna octombrie, în toată țara. Unde văd cititorii voștri sigla „CIADO și Arta Contra Drog”, să știe că suntem noi. Vom fi în Brașov, Cluj, Mureș, Timișoara, Arad, Iași, Galați, Bacău, Constanța, Craiova și multe alte localități.
Ana Magdin: Cum ai decis să-i convingi pe consumatori că nu este bună alegerea morții albe?
Gigel Lazăr: CIADO nu dorește să convingă, cred că asta și este rețeta succesului programelor noastre. Noi, prin ceea ce facem, arătăm partea „bună” a consmului de droguri și partea dureroasă a consumului de droguri. Lăsăm pe fiecare să decidă. Drogurile la început dau plăcere și tinerii sunt încântați, doar că urmează partea dureroasă, aceea a sevrajului, durerilor fizice etc. Și asta le spunem tinerilor, cu multe exemple video și audio… Nu doar un consumator suferă, ci toți de lângă el, fie că vorbim de familie, prieteni etc. Campaniile noastre sunt adaptate secolului XXI, profilului psihologic al tânărului acestui secol, pentru care, drogurile sintetice reprezintă risc și amenințare.
Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!
Gigel Lazăr: Așa cum știți de atâția ani, inima mea, sufletul meu, au fost dedicate României, indiferent că sunt la Consiliul Europei, la Strasbourg sau la Comisia Europeană, la Bruxelles. Nu am moment din viață, în care să nu mă gândesc, ce pot face pentru români, din domeniul meu de activitate. N-am cerut și n-am să cer nimic, vreau doar ca românii să înțeleagă, că nu facem nimic dacă ura ne va domina. Toți ne pricepem la politică și la fotbal, ăsta este motivul pentru care nu suntem performanți nici în politică și nici în fotbal, așa că, m-aș gândi să fim performanți în umanitate, socializare și mândria de a fi români. Și nu uitați, peste Prut, sunt tot români, mulți dintre ei, poate că sunt mai români decât mulți dintre românii de dincoace de Prut.