April 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

OMAGIU – VASILE BERLIC

2 min read

BERLIC-Vasile-PrConstantin T. CIUBOTARU

 

Iarăşi timpul nu a mai avut răbdare!

În Psaltire se spune că „Zilele anilor noştri sunt de 70 de ani. Ce este mai mult decât aceştia, osteneală şi durere”. (Psalmul 89).

 

A slujit şcoala românească, la catedra de fizică, aproape patru decenii. Odată cu pensionarea a dorit să se adape la slova cunoaşterii şi a îngenunchiat în faţa Atotputernicului slujindu-l în calitate de preot, cu smerenie şi evlavie, atât timp cât i-a permis sănătatea. A mărturisit că cel mai bun prieten în viaţă a fost preoteasa, care a plecat mai înainte dintre noi. Poate că l-a chemat, poate dumnealui a dorit să fie din nou împreună.

 

Prezentându-i cartea de debut, Florin Săvoiu remarca: „Vasile Berlic a dorit să fie un prieten al cuvântului!” Şi colegul nostru chiar şi-a întitulat o carte „Cuvinte care zidesc”!

 

Prin cuvinte ne zidim credinţa. Vasile Berlic a fost un entuziast, un altruist. Aflând că deviza „Asociaţiei Culturale ”Mileniul 3” este aceea de a face bine, chiar dacă uneori nu avem cui, ni s-a alăturat fiind în ultimii zece ani unul dintre cei mai activi membri, susţinând în acelaşi timp la ziarul „Drum” rubrica „Viaţa liturgică”. Aşa se face că  de ani buni n-a existat eveniment cultural în oraş, iar uneori şi pe plan judeţean, unde domnia-sa să nu se fi implicat, să nu fie prezent.

 

A semnat cărţile:

„Rugăciunea şi fapta bună”, 2003; „Calea către mântuire”, 2008; ambele cărţi fiind traduse în franceză de colegul nostru Mihai Athanasie Petrescu. A apărut în vol. L II-lea al Antologiei revistei „Dor de dor” cu  studiul „Vise şi vedenii în Vechiul Testament”. A realizat, împreună cu un colectiv „Monografia Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Roşiorii de Vede”, 2009. Plachetele: „Cuvinte care zidesc”, 2010 şi „Dor de Iisus Hristos”, cuprin versuri de inspiraţie religioasă.

 

Mărturie

 

”Din tot ce am pe-acest pământ

Tu eşti, Hristoase, lucrul cel mai sfânt

Cu tine adorm în gând,

Şi tot cu tine în fiecare zi

Mă rog plângând.

 

M-am depărtat de Tine

Îmi ieşi în calea mea,

Nu mă lăsa, Hristoase,

Sunt încă sluga ta .”

——————————-

Constantin T. CIUBOTARU

Roşiorii de Vede

aprilie 2013

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.