July 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Interviu cu Andreea ESCA

5 min read

           Este cu siguranţă una dintre cele mai cunoscute şi iubite prezentatoare de televiziune din România,e născută pentru această muncă şi cert că pentru Pro Tv este o reală emblemă.Păcat că în această instituţie se intră aşa de greu,însă dacă reuşeşti să ăptrunzi ai multe de văzut şi mai ales,acum de ascultat…

                    ,,Aşa cum mă vedeţi aşa sunt”

   Adalbert  GYURIS

– Care este ,,povestea” începutului în televiziune ?

   Andreea  ESCA

– Nu am avut nici un alt job în afara televiziunii, prima slujbă a fost la televiziunea SOTI, prima încercare de televiziune privată din România. Eram studentă la jurnalism unde am ajuns pentru că mă ,,bătea” tata la cap să mă duc undeva, după ce picasem în aceiaşi vară, la ASE.  Abia începusem aşadar facultatea şi un prieten bun din liceu mi-a zis că a auzit de o televiziune care angajează personal: reporteri, cameramani, prezentatori. Mi-a sugerat că ar fi bine să mă duc ţinând cont că vorbesc enorm de mult şi că în altă parte poate nu o să mă asculte nimeni. Zis şi făcut. Am ajuns într-o clădire din C-tin Brâncoveanu după ce am schimbat un troleibuz, un maxi-taxi şi un metrou, şi de aici a început cariera mea în televiziune. Am fost selectată şi chemată chiar de a doua zi să încep lucrul. De acolo am mai plecat după doi ani şi ceva în PRO Tv, pe atunci Canal 31 şi aici  am rămas…

La PRO TV m-am perfecţionat. Am trecut la ,,sportul de performanţă” după ce mă antrenasem câţiva ani… Am câştigat multă încredere în mine şi am înţeles ce înseamnă să ai alături o echipă de luptători. M-am ,,mutat din România în America”. Aşa era diferenţa dintre cele două televiziuni.

– În spatele zâmbetului şi frumuseţii pe care o vedem urmărind ştirile ProTv se ascunde şi altceva ?

 

– Aşa cum mă vedeţi, aşa sunt. Nu am încercat niciodată să par altfel. Cred că este o pierdere de vreme să pari ce nu eşti şi cred că telespectatorii sunt foarte inteligenţi şi simt dacă îi minţi. Sunt optimistă, veselă şi îmi place să muncesc cu folos. Vreau să particip şi eu la menţinerea PRO TV-ului pe primul loc în inima românilor, aşa cum se dovedeşte că este de ani buni de zile. 

– Amândoi suntem ,,Fecioară”,credeţi în zodiace ?

 

– Cred în caracteristicile generale ale zodiei, nu în prezicerile de zi de zi. Sunt ipohondra cum zice zodia, tenace, muncitoare, perfecţionistă, obositor de atentă la detalii.

– Pentru o femeie este mai greu sau mai uşor de a răzbate în aceată competiţie, în televiziune sau în gazetărie ?

 

– Cred că este mai uşor. Oamenilor în general le face mai mare plăcere să urmărească o femeie la televizor, decât un bărbat. Femeile sunt şi mai tenace, mai dedicate, şi vorbesc mai mult. Chiar prea mult, …am auzit eu de la nişte bărbaţi.  

– Diferă munca din televiziune de cea din presa scrisă ?

 

– Da. Eu o prefer pe cea din televiziune, pentru că prezint lucruri care se întâmplă aproape în timp real. Iar eu sunt foarte dinamică şi nu prea am răbdare să aştept un rezultat. Televiziunea îţi oferă şansa să vezi finalul imediat şi să ai senzaţia plăcută a rezolvării unei probleme.

– Privind ,,peste umăr” aţi schimba ceva din viaţa dumnea-  voastră ?

 

– Nu. Am trăit cam tot ce mi-am dorit şi sunt un om împlinit şi fericit.

– Familia joacă un rol în reuşita profesională ?

 

– Am mare noroc de o familie minunată. Soţul meu mă susţine şi mă echilibrează. Iar părinţii mei mă ajută enorm la creşterea celor mici. Eu sunt o persoană care pune mare valoare pe familie, şi care simte nevoie de dragoste. Dacă acasă mi-e bine e mult mai uşor să-mi văd  de treabă cu plăcere. Nu am amestecant niciodată cele două planuri, dar nici nu pot spune că aş putea funcţiona la fel dacă mi-ar lipsi unul dintre ele. Sunt dependentă de  Alex, de ai mei , de cei mici. 

– Au existat momente dificile şi care au fost cele mai mari satisfacţii profesionale şi familiale ?

– Cel mai greu mi-a fost să apar la televizor când a murit bunica mea. Pe ea am iubit-o cel mai mult pe lume şi nu ştiam ce să fac în ziua aceea. Era în mijlocul săptămânii. şi atunci   m-am gândit la ce mi-a zis mama când m-am hotărât să fac această profesie. ” Nu o să ai voie să lipseşti sau să dezamăgeşti, pentru nimic în lume. Pe telespectatori nu-i interesează ce ai păţit tu acasă. Trebuie să fii acolo pentru ei, cu zâmbetul pe buze. Ei nu trebuie să plătească, pentru necazurile tale”. Şi am venit. De fapt, din seara aia eu nici nu mai cred că bunica mea a murit. Doar că nu putem să ne  vedem.

Satisfacţie am în fiecare zi când mă gândesc că mă apreciază milioane de români. Ce fericire profesională mai mare ai putea avea?!  Cât despre familie, sunt chiar mândră că reuşesc să duc o viaţă normală, într-o lume atât de ”cu sus-ul în jos.

– Ce transmiteţi românilor stabiliţi peste graniţele ţării ?

– Aş dori ca orice fac ei în străinătate să facă PERFECT. Să ne facă să ne mândrim cu ei. Să schimbe imaginea românilor în lume. Să o ducă bine, să nu sufere din cauza depărtării, să adune bani şi SĂ VINĂ ÎNAPOI să ,,împingă” şi ţara asta să meargă mai repede şi mai cu folos.

– Fie să aveţi parte pe mai departe de bucurii şi împliniri pe toate planurile.Ca bănăţan vă urez să rămâneţi fruncea.

Mulţumesc tare mult pentru acest interviu.

Adalbert  GYURIS

2 thoughts on “Interviu cu Andreea ESCA

  1. Apreciez ca fiind rezonabile întrebările formulate, ca de altfel şi răspunsurile date. Au asigurat cursivitate interviului şi, de ce să nu recunosc, sinceritate.
    Da, Andreea Esca este foarte cunoscută în România. Mie nu mi-a plăcut în primii doi ani… Începea ştirile cu tot ce era mai rău şi… vorbea foarte repede pe un ton exagerat de ridicat, provocând un fel de panică. S-a cizelat. E drăguţă, vorbeşte corect, are conduită foarte bună şi nu cred că ar fi altfel chiar dacă cineva ar afirma. Se cunoaşte din privire. Faţa ei exprimă moderaţie, cumpătare, corectitudine…
    Felicitări, Gabriela pentru interviul reuşit!

    Cu stimă şi prietenie,
    Marian Malciu

  2. Aha! Andreea Esca! Da si mie imi placea pe vremuri, la inceput, cand era tanara, draguta si nu mintea dupa cum dictau unii si altii. Dar de cand PRO-TV-ul, post basist prin excelenta, a inceput sa faca propaganda unor idei care apartin de un partid al unor hoti, de cand a inceput Basescu o propaganda desantata impotriva celor care nu l-au votat, adica o mare parte a intelectualilor, medici, ingineri, profesori, am inceput sa-mi pierd stima fata de acest post si fata de aceasta femeie. Un jurnalist nu poate sa-si dezamageasca publicul, daca vrea sa aiba credibilitate. Ori aceasta Esca, a dezamagit. S-a vandut unor politicieni corupti ca BAsecu si altii ca el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.