Curentul International

Curentul International Magazine

Totuși, până când?!

 

Autor: Cornel COTUȚIU           

Ne-a rămas de la străbunii noștri latini o strigare a lui Cicero: „Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?”. Adică: Până când, Catilina, vei abuza de răbdarea noastră? Diatriba avea un caracter acuzator și dramatic.

E o diferență între anul 63 d.H. și 2011 de azi. Atunci, Catilina era doar membru al Senatului roman, pe când cetățeanul Traian Băsescu e ditamai șeful de la Cotroceni.

Eu, la rândul meu, nu sunt un Cicero, ci doar un cetățean al României, dar această postură nu mă împiedică să nu-i adresez locatarului de la Cotroceni întrebarea: Până când vei abuza de răbdarea noastră în ce privește obrăznicia maghiarilor din țară și de dincolo, referitor la pretențiile lor de  autonomie teritorială? Catilina pusese la cale un complot contra republicii romane. Ei bine, Traian Băsescu ce complotează?

Se vede că starea lăuntrică, psihică, a migrării, pentru unii dintre cetățenii români, nu s-a terminat, nu s-a potolit, chit că au trecut o mie de ani. Ungurii au venit spre Europa cu carne crudă sub șeaua calului. Secuii au venit mai târziu, iar conducătorii lor i-au vândut maghiarilor în anii zisei revoluții de la 1848. Acum, iredentiștii unguri umblă țanțoș cu niște pretenții de autonomie etnică în spațiul lor, secuiesc.

E obrăznicia celui speriat să nu dispară.

Una dintre modalitățile de a nu sucomba este denigrarea unor repere istorice, culturale, ale celor care ți-au îngăduit să exiști. Concrtet: Să murdărim nume scumpe ale poporului în care ne-am strecurat. Cum a fost recent: Avram Iancu și Mihai Eminescu.

Faptul că unui puștan ungur (chiar dacă are 31 de ani, îl consider un handicapat mintal), i se permite, cu seninătate birocratico-politică, să batjocorească o mare personalitate a istoriei românești – Avram Iancu –  acceptându-i-se un spectacol antiromânesc (în România!) de spânzurare a „Craiului”, la Miercurea Ciuc – deci, acest fapt, pentru care guvernul boc (rog redacția să păstreze inițialele minuscule pentru cele două substantive de dinaintea parantezei) nu a luat nici o atitudine, mă consternează.

Acest cetățean, numit boc, este originar din Apuseni. Eu am fost profesor în zona aceea, la Călățele. Treceam o măgură și ajungeam la Răchițele – locul unde barza a avut nenorocul să aducă pe lume o păpușă nmită Emil și căruia nu degeaba tatăl său îi sparge în cap ouă  în zilele de Paști. Am fost și la Abrud, Câmpeni, Sohodol, Roșia Montană, am stat săptămâni multe pe vârful Vlădeasa, dar nu am întâlnit oameni de micimea spiritual-morală ca Boc sau Ciorbea.

Munții Apuseni sunt dovada și garanția românismului (cuvânt mereu folosit de Eminescu în articolele sale politice – Eminescu terfelit și el la Miercurea Ciuc).

Ei bine, vine un handicapat, care își bate joc de istoria noastră și demnitarii de București stau cu degetul în cucuruz. Se lasă șantajați de niște voturi electoral-parlamentare. Vorba unui redactor tv: „Nu suntem o țară zdravănă la cap.”

Totuși, până când?!

 

                   

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.