April 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Interviu cu preotul Vasile Susan (Chicago)

17 min read

Un proces in derulare…

Interviu cu preotul Vasile Susan


G.C. In urma textului semnat de catre domnul Constantin Izvanariu va rugam sa ne acordati un scurt interviu si va dorim bun venit Pr. Vasile Susan la Curentul International!

Pr. Susan. Va multumesc pentru acest privilegiu si deosebita onoare de a fi publicat in ziarul „Curentul International”. Ma simt foarte onorat, dar si emotionat. Ca urmare a articolului semnat de catre domnul Izvanariu va spun ca am incercat sa scot în evidenta realitatea de la timpul prezent, precum si cea de la timpul trecut, având în vedere “CALVARUL” ultimilor sapte ani, impus (mie, familiei si rudelor mele din America, Canada si România, de anumite fete nu prea bisericesti din ierarhia “Bisericii Ortodoxe din America” (OCA) – fosta Mitropolie Rusa, inclusiv conducatorul Episcopiei Române de la Vatra Româneasca, în mod cu totul necrestinesc, neromânesc, dar dictatorial, abuziv si cu totul iesit din comun. Caut sa folosesc o terminologie simpla si pe întelesul tuturor cititorilor, inclusiv a crestinilor ortodocsi din Episcopia Româna de la Vatra Româneasca, precum si a confratilor din Arhiepiscopia Ortodoxa din America aflata sub directa jurisdictie a Patriarhiei Ortodoxe Române. Cred ca nu gresesc facând afirmatia aceasta, ca sunt cunoscut preotilor si credinciosilor din ambele entitati ortodoxe românesti de pe teritoriul continentului Nord American.
G.C.  Pr Susan în numarul ziarului Curentul International din data de 11 martie 2010, pagina 11B, am publicat articolul semnat de catre Constantin Izvanariu în legatura cu persoana si cazul sfintiei voastre. In acest sens am dori sa ne dati mai multe detalii.

Pr. Susan. Va multumesc pentru aducerea în discutie a acestui subiect. Articolul respectiv spune lucrurilor pe nume tuturor celor ce doresc sa cunoasca adevarul. Inspirat fiind de Dumnezeu, autorul articolului respectiv – consider ca a purces cu buna intentie si a încheiat cu succes alcatuirea acelui articol. Publicarea articolului a adus multe si mari dureri de cap fostului meu ierarh, actualului conducator autoritar, dictator, fals si abuziv al unei eparhii Ortodoxe Românesti care cu adevarat merita o cu totul alta persoana… o adevarata personalitate ca si conducator duhovnicesc al acestei – de Dumnezeu pazite Episcopii Românesti din aceasta parte a continentului Nord American. Timpul viitor va confirma spusele mele. Doctorul stomatolog Constantin Izvanariu din Chicago, IL, este o adevarata personalitate a metropolei Chicago, care nu se poate compara cu nici un presedinte de consiliu parohial al vreunei parohii românesti din Chicago. Bine cunoscut de comunitatea acestei metropole, om cu responsabilitate si raspundere în pozitia ce o detine, consider ca si-a facut pe deplin datoria de crestin prin publicarea acelui articol. Folosirea abundenta a citatelor biblice nu face altceva decât sa scoata în evidenta marile defecte si putinele calitati de pastor al unei turme, lui încredintate, pe care le are actualul conducator al Episcopiei Ortodoxe Românesti de la Vatra Româneasca. Genericul acestui serial “CALVARUL DURERII SI ADEVARULUI” nu face altceva decât sa scoata în evidenta durerea, pe care o sufera de mai bine de sapte ani atât eu cât si familia mea, si toate rudele mele, precum am mentionat mai sus, de dragul “Adevarului” pe care noi îl vom face cunoscut. Aceasta o spun în opozitie cu aroganta de a face ca adevarul sa nu fie cunoscut de catre actualul conducator al Episcopiei Ortodoxe Române de la Vatra Româneasca.
G.C.  Pr. Susan cum se face ca din cele prezentate pâna acum nu ati mentionat deschis si direct numele persoanei care v-a inpus acest “Calvar al durerii si adevarului”?
Pr. Susan. Consider ca întrebarea dumneavoastra merita o explicatie bine venita. Încerc sa dau aceasta explicatie, în mod cu totul profesional spunând atât cât pot spune acum, la puterea bunelor mele intentii si informatii pe care le am la dispozitie. În mod cu totul deliberat, cât inca exista un proces in desfasurare, nu voi mentiona numele acelei persoane, folosind doar terminologii substitutive. Datorita faptului ca sunt in litigiu cu aceasta persoana avocatul mi-a recomandat sa nu dezvalui numele in public. Cu totul crestinesc, deschis si cu toata puterea de exprimare a adevarului regret cât voi trai ca am ajuns ca sa cunosc o asemenea persoana. Profesional, sau ca un preot vorbind, spun deschis pe întelesul tuturor si cu totul adevarat ca fostul meu ierarh, a avut o atitudine dictatoriala si necrestineasca, nu numai fata de mine, dar fata de toti si de toate ce apartin Episcopiei de la Vatra Româneasca. Cu durere în suflet fac aceasta masturisire, pentru ca în calvarul în care ma gasesc eu, familia si rudele mele, nu fac altceva decât sa ma determine în a prezenta “Durerea si adevarul” la parametrii “Calvarului.” Analizând în deplina stare de libertate, si nu în cea de iobagie slugarnica, de falsa subjugare unui ierarh putin spus “a fi ortodox”, marturisesc deschis ca “acel om ce mi-a facut atâta rau mie, familiei, si rudelor mele”, nu are calitati de episcop precum cere Sfânta Scriptura si Canoanele Bisericii Ortodoxe Crestine. În acest sens fac trimitere tuturor cititorilor acestui articol sa-i citeasca biografia de la www.roea.org, spre a vedea câte “cunostinte teologice ortodoxe” are acel om, sau câta ortodoxie a studiat la neortodoxele scoli teologice ce le-a urmat, la Roma… La timpul viitor se vor face cunoscute aceste adevaruri potrivit unor alte surse de informare care vor uimi pe oricare dintre cititorii acestui ziar. Aceasta, de Dumnezeu pazita Episcopie Ortodoxa Româneasca, trebuia sa aiba “un român ortodox adevarat” drept urmas al primului ei episcop, Policarp Morusca. Neromânismul, falsul ortodoxism, nealianta la preceptele biblice si canonice ale Statutului si Constitutiei Episcopiei, ale actualului conducator al Episcopiei Române de la Vatra Româneasca, protejarea si acoperirea homosexualilor din aceasta episcopie precum si din Biserica Ortodoxa Americana (OCA), lipsa de respect fata de preceptele biblico-crestinesti, nu sunt altceva, decât doar o parte din multele aspecte negative caracteristice acestui om. Dorinta fierbinte a membrilor acestei Episcopii Ortodoxe Românesti de a avea un adevarat conducator duhovnicesc se va materializa într-un viitor nu prea îndepartat, prin detronarea actualului dictator, prea putin ortodox, care nu simte nimic Româneste. Am cautat ca în mod prefesional, ca un preot cunoscator al Sfintei Scripturi si Canoanelor Bisericii Ortodoxe sa spun doar pe scurt din “multul” ce va fi prezentat în forma de carte foarte curând.

G.C.  Pr. Susan credeti ca publicarea articolului dr. Constantin Izvanariu aduce în atentie cititorilor ceva nou, în legatura cu dumneavoastra si cu conducatorul Episcopiei de la Vatra Româneasca?

Pr. Susan. Consider ca publicarea acelui articol deschide calea spre aflarea unor adevaruri. Dr. Constantin Izvanariu este un bun Român, un Român sufletist, un crestin adevarat, care cunoaste mai bine decât multi membrii ai Episcopiei de la Vatra Româneasca situatia si starea Românilor Ortodocsi de pe Continentul Nord American. Când am spus situatia, am avut în vedere situatia trista de iobagire spirituala la care sunt fortati sa traiasca unii Români Ortodocsi ca preoti si laici, pe acest pamânt al democratiei si libertatii, asemenea fratilor din Moldova si Basarabia, de la Rasarit de Prut, aflati în dezbinare fata de Biserica lor mama din cauze si motive bine cunoscute. Când am spus starea, am avut în vedere starea de dezbinare precum si dorinta de refacere a unitatii Spirituale a tuturor Românilor Ortodocsi de pe Continentul Nord American. Proverbul latin “DIVIDE ET IMPERA” trebuie abolit odata pentru totdeauna. Chingile dominarii dictatoriale impuse pe nedrept crestinilor ortodocsi români ca rugatori, platitori si ascultatori slugarnici, de catre unul din ultimii dictatori de la început de secol 21, precum si amploarea abuzurilor acestui dictator eclesial, trebuiesc bine cunoscute si înlocuite cu situatii si stari noi de lucruri, dar nu înainte de a cere socoteala tuturor factorilor raspunzatori de crearea acestor situatii nefaste din ultimii 25 de ani. Vatra Româneasca, nu este altceva decât “INIMA” din care pulseaza sîngele cu adevarat Românesc, Ortodox pentru toti cei care simt si traiesc Ortodoxia ca Români expatriati din aceasta parte a lumii. Ca buni crestini, Românii Ortodocsi au acceptat convertirea la Ortodoxie a neortodocsilor, precum si apartenenta la Episcopia de la Vatra Româneasca. La timpul prezent atentia tuturor membrilor acestei Episcopii fata de valorile si principiile biblice, canonice, traditionale, trebuie sa primeze unei supuneri oarbe si determinate de sentimentul de frica fata de un stapân dominant în stil dictatorial, si strain de tot ce este românesc. Timpul a venit pentru a se lua atitudine directa fata de ce este neromânesc, neortodox, necrestin, imoral, strain de valorile morale promovate de Biserica Ortodoxa. Cele de mai sus le punctez în direct accord cu adevarurile biblice: “Deci dar nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sunteti împreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu” (Efes. 2:19) … “Ca sa sti … cum trebuie sa te porti în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp si temelie a adevarului” (1 Tim. 3:15) … “Dupa roadele lor îi veti cunoaste” (Matei 7:16).
G.C.  Pr. Susan cum ati ajuns ca sa faceti parte din Episcopia de la Vatra Româneasca?

Pr. Susan. Mai mult decât binevenita este întrebarea dumneavoastra. Consider ca raspunsul pe care îl primiti sa fie satisfacator. Sunt de altfel si chestiuni care legate de raspunul la aceasta întrebare, nu pot fi prezentate, deoarece eu am venit în USA ca si azilant politic în 16 martie 1989, din lagarul de refugiati din Atena, Grecia, si nu pot prezenta totul asa precum dumneavoastra si eu as dori. Oricum, pot sa marturisesc ca în data de joi, 16 martie, 1989 am ajuns în USA venind din Atena dupa perioada de lagar prin care trebuia sa treaca tot azilantul politic. În duminica imediat urmatoare, 19 martie, 1989, am mers la Catedrala Sf. Gheorghe din Southfield, Michigan, unde am avut prima întâlnire cu Pr Prot. Constantin Tofan, I. Ivascu, L. Copacea care mi-au urat bun venit în America. Tot atunci la slujirea Sf. Liturghii a luat parte si fostul meu ierarh. La sfârsitul acelei Sf. Liturghii am avut o discutie deschisa cu fostul meu ierarh, care mi-a spus în final sa fac cerere de intrare în Episcopia de la Vatra Româneasca. În saptamâna imediat urmatoare am mers la Vatra Româneasca, unde fiind întîmpinat de diaconul David Oancea, am avut ocazia de a depune cerere de admitere, acceptare în Episcopie, întocmindu-se un dosar personal compus din documente necesare. Mi s-a spus atunci, ca nu pot fi numit în nici o parohie pâna nu voi aduce din România “Cartea Canonica” de la fosta Arhiepiscopie din Sibiu, careia am apartinut, si nu înainte de a fi împreuna cu familia reunit pe pamântul USA. Cartea Canonica mi-a fost eliberata în urma unei adrese de la Patriarhia Româna trimisa Arhiepiscopiei Sibiului, care a fost înaintata Episcopiei de la Vatra Romîneasca (vezi www.rocpnews.blogspot.com posting 38). În cadul sedintei Consiliului Episcopesc din data de 16 septembrie, 1989, am fost primit la Episcopia de la Vatra Româneasca (vezi www.rocpnews.blogspot.com posting b).

G.C.  Pr. Susan cum a fost slujirea sfintiei voastre în parohiile acestei Episcopii Românesti?

Pr. Susan. Va multumesc pentru modul în care ati formulat si adresat întrebarea de mai sus. Voi raspunde cu toata sinceritatea si sper ca pe scurt sa cuprind cei mai mult de 11 ani cât am fost preot activ al acestei Episcopii Ortodoxe Românesti. Slujirea mea a fost cu adevarat preoteasca si la nivelul cerintelor credinciosilor pe care i-am pastorit, potrivit preceptelor biblice, canonice, traditiilor ortodoxe românesti, statutului si constitutiei Episcopiei, Statutelor Bisericii Ortodoxe Americane, îndrumarilor ierarhice trimise de la centrul diecezan tuturor preotilor. Nu am avut nici o abatere de la prevederile si principiile biblice, canonice, traditiilor ortodoxe românesti, Statutului si Constitutiei Episcopiei, Statutelor Bisericii Ortodoxe Americane, îndrumarilor ierarhice trimise de la centrul diecezan tuturor preotilor. In tot timpul activitatii mele, NU AM FOST SANCTIONAT CANONIC pentru vreo abatere pe care as fi savârsit-o cu voie sau fara voie, fapt pentru care si la timpul prezent se poate vedea si citi adevarul, ca am preotie lucratoare (vezi www.rocpnews.blogspot.com posting 8). Fiind în masura sa demonstrez seriozitate profesionala în calitate de teolog, cunoscator al canoanelor, precum si calitati de bun slujitor al Bisericii Crestine Ortodoxe a lui Hristos Domnul, am avut privilegiul, binecuvântarea si onoarea de a sluji în calitate de Îndrumator Duhovnicesc al Organizatiei de Doamne a Episcopiei numita ARFORA, precum si ca membru al Consistoriului Duhovnicesc si al Tribunalului Episcopiei în pozitia de Investigator (vezi www.rocpnews.blogspot.com posting 28). În tot timpul activitatii mele în cadrul acestui Consistoriu si Tribunal, mentor mi-a fost vrednicul de pomenire Pr Prot. R. Grabowski. Nu am avut nici o reclamatie la adresa activitatii mele care sa scoata în evidenta abateri sau transgresiuni care sa aiba consecinte sanctionabile potrivit normelor Canoanelor Bisericii Crestine Ortodoxe.

G.C.  Pr. Susan ce ne puteti spune despre familia dumneavoastra?

Pr Susan. Sunt casatorit cu Dna Psa Elena Susan (nascuta Pascu), din februarie 1977, fiind sot al unei singure sotii precum si tata, parinte a patru copii Vasile, Elena, Ioan, Maria Magdalena. Toti copiii sunt absolventi de facultate în Chicago (U. I. C.). Baietii lucreaza ca absolventi în Computer Science în cadrul Grupului de Asigurare ALLSTATE într-o suburbie a metropoliei Chicago. Fiica cea mai mare a lucrat la United Nations Office si International Red Cross, în Geneva, Elvetia. Fiica cea mica lucreaza în cadrul USCIS Los Angeles. Eu sunt din 1 martie 2004, PREOT EXCOMUNICAT din Episcopia Româneasca de la Vatra Româneasca, considerat – clasificat a fi “MARE CRIMINAL” în cadrul Bisericii Ortodoxe Americane, (vezi www.pokrov.org … Father Vasile Susan Appeals to the OCA Synod of Bishops … Susan Letter to OCA Synod, 3/12/2010), caruia i se refuza dreptul de apel la cunoasterea cauzei pentru care a fost dat afara din parohie si episcopie, si ale carei motive nu sunt cunoscute Pr Susan, dar sunt ascunse de fostul lui ierarh … (vezi www.rocpnews.blogspot.com posting n, 13).

G.C.  Pr. Susan chiar nu cunoasteti, nu banuiti, nu intuiti care ar fi fost cauza sau motivul expulzarii sfintiei voastre din parohia Sf Maria din Chicago, IL, precum si din Episcopia de la Vatra Romîneasca?

Pr. Susan. Potrivit celor prezentate la site-ul meu de pe internet … www.rocpnews.blogspot.com posting n, 13, … “CAUZA pentru care eu am fost dat afara din parohie si episcopie, nu trebuie sa fie cunoscuta de public si nu trebuie sa fie subiect de discutie sau dezbatere publicului cititor sau ascultator”, precum a scris în mod cu totul ambiguu, necinstit si cu frica de a face adevarul cunoscut, fostul meu ierarh prea putin afiliat adevarului Ortodoxiei Românesti. Doresc a adauga aici faptul ca fostul meu episcop, putin cunoscator al Bibliei, nu stie ce scrie Sf. Apostol Pavel … “Pentru aceea, lepadând minciuna, graiti adevarul fiecare cu aproapele sau, caci unul altuia ne suntem madulare” (Efes. 4:25). Daca nu cunoaste cele scrise de Sf. Apostol Pavel înseamna ca „este repetent la cunostintele Noului Testatent”, si trebuie sa mearga din nou la scoala pentru împrospatarea cunostintelor Noului Testament. Când minti pe altul, sfârsesti a te minti pe tine însuti. De ce oare arhiepiscopul controleaza si se manipuleaza bunavointa si bunacredinta oamenilor? Cine îi da dreptul sa faca aceasta? Sunt sigur ca nu Dumnezeu. Poate cumva domnul întunerecului. Acelasi Sf. Apostol Pavel scrie … “Deci dar, pâna când avem vreme, sa facem binele catre toti, dar mai ales catre cei de o credinta cu noi” (Gal. 6:10) … sau … “Ca de se crede cineva ca este ceva, în timp ce el nu este nimic, pe sine însusi se amageste” (Gal. 6:3). Desigur citatul de la Gal.6:10, nu face altceva decât scoate în evidenta faptul ca credinta mea cu a fostului meu ierarh, stapân, dictator nu este aceeasi. Daca vom lua acest subiect cu de-amanuntul la purificare si vom ajunge la terminologia de “BISERICA MAMA”, atunci nu avem nimic în comun unul cu altul, deoarece fiecare dintre noi avem ca Biserica mama, Biserici diferite, lucru indiscutabil, chiar daca ecumenismul îi este strain fostului meu ierarh.

Potrivit realitatilor palpabile, cauza expulzarii mele din Episcopia de la Vatra Româneasca precum si din parohia Sfânta Maria din Chicago, IL, se poate exprima prin urmatoarea zicala Româneasca … “PR. VASILE SUSAN A FLUIERAT ÎN BISERICA.”

Da, este cu totul adevarat ca Pr. Vasile Susan, a fluierat în Biserica, adica a spus adevarul despre o parte din activitatea sa desfasurata în cadrul Consistoriului Spiritual al Episcopiei de la Vatra Româneasca.
Iata episodul … prezentat recent pe site-ul www.pokrov.org. În anul 1999 a fost înaintat spre investigare, dezbatere si recomandare Consistoriului Spiritual al Episcopiei de la Vatra Româneasca dosarul unui preot homosexual apartinator acelei Episcopii conduse de fostul meu ierarh. Dosarul cu plângerea a fost înaintata Arhiepiscopului Episcopiei de la Vatra Româneasca de sotia acelui preot, doamna preoteasa, care spunea ca din anul 1990 sotul ei preotul X  Y, este un homosexual înversunat si îi face multe necazuri în familie.

În septembrie 1999 acel preot homosexual a fost chemat la ordine de Consistoriul Spiritual al Episcopiei de la Vatra Româneasca, compus din Pr. Catalin Mitescu (Presedinte), Pr. George Treff (Secretar), Pr. Vasile Susan (Investigator) ca sa dea marturie deschisa într-un interviu programat de membrii Consistoriului Spiritual, despre acuzatiile aduse împotriva lui de doamna preoteasa care între timp divortase de el, din cauza ca era homosexual. Interviul a avut loc la sala de sedinte a Bisericii Sf. Gheorghe din Canton, Ohio. În timpul aceslui interviu preotul homosexual a recunoscut ca este homosexual. Interviul a fost înregistrat pe banda de magnetetofon (vezi STATUTUL si REGULAMENTUL de la Episcopie Ortodoxa Româna din America, ART. XV, Sect. 15, c, page 69) si a fost folosit la discutiile viitoare precum si la întocmirea recomandarii finale a Consistoriului Spiritual al Episcopiei de la Vatra Româneasca, înaintata Arhiepiscopului Episcopiei de la Vatra Româneasca, în dupa amiaza zilei de 28 iunie 2000. Îmi pare foarte rau de cazul acelui preot homosexual care a atras atentia multora. Din momentul în care recomandarea a fost înaintata fostului meu ierarh, precum am mentionat mai sus, la 28 iunie 2000, mi-am dat seama ca mi-am pus capul la taietor. Fostul ierarch m-a chemat în biroul sau, pe mine, Pr. Vasile Susan, în calitate de Investigator al Consistoriului Spiritual al Episcopiei de la Vatra Româneasca, în seara zilei de 28 iunie 2000, imediat dupa cina de seara, si mi-a spus urmatoarele cuvinte: “Parinte, dumneavoastra ati fost foarte, foarte silitor (zelos) si ati lucrat greu cu ceilalti membrii ai Consistoriului Spiritual pentru perioada ultimilor patru ani. Va rog sa fiti sigur ca dumneavoastra nu veti face nimic cu privire la numele acestui preot (homosexual). În cazul în care veti face ceva, eu voi avea grija de dumneavoastra, o sa va dau afara (EXPULZEZ) din Episcopie.”
Cât timp am fost în Episcopia de la Vatra Româneasca am discutat cu preotii acest lucru dubios, ascunderea cazului preotului homosexual. Am urmat în acelasi timp alte îndrumari ale fostului meu ierarh. Dupa ce am fost dat afara din Episcopia de la Vatra Româneasca, am considerat ca este obligatia mea de a informa superiorii mei despre acest caz. În 23 iunie, 2005 am trimis o PLÂNGERE OFICIALA Sinodului Bisericii Ortodoxe Americane referitoare la cazul de acoperire a preotului homosexual, la care nu mi s-a raspuns pîna în ziua de azi.
Pentru mai multe detalii pe aceasta tema va rog sa mergeti si sa cititi la … www.pokrov.org … În dreptunghiul unde scrie … SEARCHPOKROV.ORG … tipariti cele doua cuvinte … Vasile Susan … si vor apare multe materiale ce se pot citi pentru a vedea adevarul.
A avut mare dreptate fostul meu ierarh când a scris … “cauza – pentru care eu am fost dat afara din parohie si episcopie – nu trebuie sa fie cunoscuta de public si nu trebuie sa fie subiect de discutie sau dezbatere publicului cititor sau ascultator”, deoarece nu putea sa scrie deschis despre acoperirea preotului homosexual din Episcopia de la Vatra Româneasca, precum ar fi trebuit. Poate sa mai fie crezut acest ierarh prea putin cinstit în ceea ce face si spune membrilor si preotilor Episcopiei de la Vatra Româneasca? NIMENI SA NU MAI CREADA ACEST OM.

Iata ce spune Canonul 25 al Sf Apostoti, “Episcopul ori presbiterul ori diaconul, prinzându-se în desfrânare, sau în juramânt strâmb (sperjur), sau în furtisag sa se cateriseasca, dar sa nu se afuriseasca, caci zice Scriptura: sa nu urgisesti de doua ori pentru acelasi lucru (Prooroc Naum 1, 9. Asemenea si la ceilalti clerici.” (Canoanele Bisericii Ortodoxe, Note si Comentarii, Arhidiacon Prof. Dr. Ioan N. Floca, Sibiu, 1991).

Potrivit acestei prevederi canonice venita de la Sf. Apostoli, precum si a altora, eu Pr. Vasile Susan CER IMEDIATA DEMISIE A ARHIEPISCOPULUI EPISCOPIEI DE LA VATRA ROMÂNEASCA, pentru încalcarea prevederilor Canoanelor Bisericii Ortodoxe.

Referitor la MOTIVUL pentru care am fost dat afara din parohia Sf Maria din Chicago, si din Episcopia de la Vatra Româneasca, voi face mentiune cazul urmasului meu la slujirea fostei mele biserici din Chicago, IL. Actualul preot de la Biserica Sf Maria, din Chicago, IL, Gheorghe Ursache, nepot de frate al Maicii Gabriela Ursache de la Manastirea Rives Junction, MI, trebuia sa fie numit într-o parohie. Acesta a venit în America adus de matusa lui, Maica Gabriela Ursache ca si cantor la Manastirea din Rives Junction, MI, precum arata documentele de la USCIS, pentru un salar de aprox. $ 7.00 / pe ora. Aceasta mare minciuna va pune în umbra pe cei de la acea manastire care au lucrat pe la spate împreuna cu fostul meu arhiepiscop darea mea afara si aducerea la Chicago a preotului Gheorghe Ursache. Toti cei ce vor vedea documentele de la USCIS, precum si altele provenite de la Episcopia de la Vatra Româneasca ce vor fi postate pe Internet, vor întelege “CUM MAFIA NEORTODOXA” a gasit acoliti necinstiti în persoane de arhiepiscop, maica stareta si arhimandrit, complotând la darea afara dintr-o parohie a unui preot cu sotie si patru copii, în mijlocul iernii anului 2004. Legea încalcata în mod fraudulos si batjocorirea unui preot cu sotie si patru copii, sunt mai mult decât “PACATE STRICATOARE SI STRIGATOARE LA CER.” Bunul Dumnezeu le va rândui dupa gândurile si faptele lor, tot ce merita.

Din nou Biblia spune adevarul cu privire la actiunile celor de mai sus mentionati în felul urmator:
„Si El le-a zis: “Este scris: Casa Mea se va chema o casa de rugaciune. Dar voi ati facut din ea o pestera de tâlhari.” Matei 21, 13.

„Asa ca sa nu va temeti de ei. Caci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit, si nimic tainuit care nu va fi cunoscut.” Matei 10, 26.

„Caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura.” Luca 6, 38.

“Caci mi-au întins latul lor, fara pricina, pe o groapa, pe care au sapat-o, fara temei, ca sa-mi ia viata; Sa-i ajunga prapadul pe neasteptate, sa fie prinsi în latul, pe care l-au întins, sa cada în el si sa piara! Si atunci mi se va bucura sufletul în Domnul: se va veseli de mîntuirea Lui.
Toate oasele mele vor zice: Doamne, cine poate, ca Tine, sa scape pe cel nenorocit de unul mai tare de cît el, pe cel nenorocit si sarac de cel ce-l jefuieste? Niste martori mincinosi se ridica, si ma întreaba de ceea ce nu stiu.” Psalm 35, 7 – 11.

Acum a sosit timpul pentru a se demasca acoperirea faradelegilor de catre Arhiepiscopul Episcopiei de la Vatra Româneasca, care în mod dictatorial, abuziv, necinstit, neloial, a furat ÎNCREDEREA membrilor acestei Eparhii. Pr. Vasile Susan nu se considera a FI UN HOT, nu face parte din vreo pestera de tâlhari. TÎLHARII SI CEI CE AU TRANSFORMAT BISERICA ÎN LOCUINTA A TÎLHARILOR sa plece cât mai repede din Biserica, al carei Cap este Domnul Iisus Hristos. Cei ce au urechi de auzit, SA AUDA. Astept replica la cele de mai sus.

Cu încredere în Dumnezeul Cel Drept si de Oameni Iubitor si Miluitor, Pr. Vasile Susan, Chicago, IL. USA.  … Aprilie, 2010.

(Interviu realizat de catre Gheorghe Chindris)

30 thoughts on “Interviu cu preotul Vasile Susan (Chicago)

 1. Parintele Vasile Susan are dreptate. Trebuia sa puna acest articol cu muulti ani inainte de azi, insa nici acum nu e tarziu. ADEVARUL INVINGE INTOTDEAUNA !!! Acesta este doar un caz izolat pentru ca oamenii nu stiu, insa sunt multe cazuri asemanatoare; Pr. Mihal;ache, Pr. Libotean. Pr.Remus Bleahu, Pr. Fetea Adrian,Pr Craioveanu, Pr. Vasilescu, Pr. Gaga.te 20% din preotii proveniti din Romania sunt pedepsiti pewntru fapte inscenate de NATHANIEL si acolitii lui, fara scoli teologice si educatie ortodoxa. PROSTIA E A ROMANILOR CA SE LASA CONDUSI DE UN CATOLIC, UNGUR (POPP WILLIAMS GEORGE) fara scoala si respect. A studial la Roma 4 ani si nu stie limba italiana ???? E episcopul romanilor de peste 30 de ani si nu stie romaneste !!!??? Ce ne mai trebuie. Inconjurat de ne-romani si ne-ortodocsi homosexuali, ca Mark Chesnut, casatorit cu un evreu din New York, in Amsterdam, etc.
  E O MARE RUSINE PENTRU NOI ROMANII ORTODOCSI !!!!!
  Acum s-a spart gheata si este numai inceputul descoperirilor acestui GHETAR care 90% este sub apa. Lumea se va speria de aflarea adevarului despre acest MONSTRU, care fura banii episcopei cand preotii nostri traiesc de la Welfaire.
  Va urma toate escrocheriile facute de-a fi publicate !!!

 2. Ca tot amintirati de Roma…
  …exista un dicton latinesc: sine ira et studio -[sa actionam] fara manie si [fara] prejudecata.Dar aici este vorba de un proces civil, adica de o judecata ce se desfasoara acum, si care dureaza de cativa ani, fara sa se stie.Daca o luam crestineste, ar trebui sa-l iertam si pe dansul si pe cei ce-i tin isonul.Tot crestineste ar fi sa se retraga la manastire si/sau sa spuna cand s-a gresit ? cand ne-a acceptat la Vatra sau cand ne-am spus noi pasurile?Nu de alta, dar, ca sa nu fie sminteala de pe urma mai rea ca cea dintai.Articolul releva o durere ce depaseste limitele rabdarii si… pe drept cuvant, pentru ca am fost intrebat de rudele din Marginime ale preotului “daca e adevarat”.Da, din pacate este foarte adevarat.Dupa cum adevarat este ca am venit in America sa facem misiune, pe cat ne pricepeam, si chiar I.P.S. a spus,inclinandu-se, intr-o predica la Detroit ca preotii lui sunt niste sfinti.Asta nu-i da dreptul sa-i faca si martiri, decat ptr. credinta si neam.De la departare ni se parea ca aici nu este nici dictatura, nici coruptie, nici protectionism, dar vad ca e cel mai aplicat comunism.Nu suntem noi in masura sa judecam pe nimeni,iar pe americani,cu atat mai putin, pentru ca ne-au primit in patria lor, si ne-au adoptat.Oricum, omul a facut ce-a putut, si poate cum i s-a dictat, ca de sfatuit nu se sfatuia cu nimeni decat cu dracu’.Doamne iarta-ma !Pana si cei care stiau mai multe, si inca mai de demult s-au scarbit si au incercat sa inchida ochii,si acum, de jena,privesc in alta parte, pana se da sentinta la tribunal.Halal !
  Exemplul cel mai elocvent de rea-vointa e ritmul extrem de lent,taraganarea si frica impusa Comisiei de Dialog,peste care e stors fructul razbunarii si al dispretului fata de “venetici” ca noi.Unde mai pui ca am semnat si demisia in alb, care atarna ca o sabie ?!? Doamne ai mila de toti, si ne iarta, de la vladica pana la opinca !

  f.a.t.
  …cu scuzele de rigoare ptr cititorii ziarului…

 3. Parohiile romanesti din America (si Canada) au fost populate cu securisti sub acoperire iar preotii cinstiti,devotati crdintei,
  sunt marginalizati si tracasati de cei care,in numele credintei ortodoxe,uita de cele zece porunci! Dumnezeu ii va rasplati pe fiecare,dupa…contributia sa!

 4. Ma intrebam si eu ca si crestin ortodox nascut pe taramul romanesc si crescut pe taramul romanesc cu traditii inca in viata de ce la venirea mea in usa am ramas surprins de unele chestii din bisericile de aici!

  Nu tu pomenire de vreo carte a Par. Cleaopa, Arsenie Papacioc, Staniloaie, si multi altii in nici o biserica… Ma intrebam de ce?

  Pai de ce? Pt. ca citind “Singur Ortodoxia” iti dai seama de amagirea dulce si ascunsa care se preumbla prin bisericile ortodoxe romanesti din sua! Citind pe Sfintii Parinti si pe Parinti nostri duhovnicicontemporani sau necontemporani ne trezim la viata!

  Dumnezeu le va descoperi pe toate la timpul lor!
  Parinte va avem in rugaciunile noastre si cu ajutorul bunului Dumnezeu neghina va fi scoasa din grau la momentul potivit!

  Doamne ajuta!

 5. Nu sunt preot, dar il cunosc pe parintele Susan, cu care am avut citeva discutii pe parcursul citorva intilniri. I-am urmarit intreaga activitate de cind a fost destituit de la parohia Sf. Marria din Chicago. Sf. Apostol Pavel le spunea romanilor ca omul are in cuget binele, dar alege sa faca raul. Si acest lucru se observa la fiecare dintre noi. In privinta parintelui Susan, acesta a fost fortat sa se razvrateasca impotriva ierarhului sau, desi, in biserica ortodoxa, ascultarea este calitatea de baza a oricarui credincios si poarta spre sfinta smerenie. Sunt multe lucruri pe care pr. Susan nu le-a putut dezvalui in scurtul interviu din acest ziar. Sunt multe lucruri care poarta asupra lor sintagma: strigatoare la cer. Pe de alta parte, a fi episcop reprezinta un dar care te obliga prin faptul ca esti pus in capul turmei, turma in care multe oi isi fac de cap, sunt mai neascultatoare, intr-un cuvint, trebuie sa dai dovada de fermitate in deciziile tale. Nu-i usor. Dar, ca orice nivel ierarhic, si episcopia, d.p.d.v.d. al modelului pe care trebuie sa-l urmeze in luarea deciziilor si felului cum te comporti vis-a-vis de cei pe care-i pastoresti,are, deci ca model pe Unul singur: Iisus Hristos. Or?, eu nu cred ca Iisus Hristos ar lua deciziile pe care le ia episcopul Nathanael. Pentru mine, ca simplu enorias de parohie, pot sa spun, ca din multele intilniri pe care le-am avut cu I.P. Nathanael nu am simtit la dumnealui acel duh care sa ma faca sa ma simt roman, sa ma simt apartinator unei traditii, unei istorii, unui corolar de frumusete tainica si traitoare pe care le-am mostenit noi, romanii ortodocsi. Mi s-a parut intotdeauna un spirit searbad, cunoscator al unei teologii de factura mai mult protestanta, un spirit sovaitor, stingaci, departe de traditia invataturii sfintilor parinti, si mai mult ca pe un ciresh intr-o mare de brazi, sufocat de propriile lui incapacitati de a se adapta la ceva care nu este al lui, dar a starui si a se incapatina sa fie “sef” doar de dragul simtirii acesteia stranii de se sti in fruntea unor destine. E de ajuns sa-i citesti ultimele 20 de scrisori pastorale de la evenimentele liturgice importante ale anului, Pastele si Craciunul, si, comparindu-le cu cele ale ierarhilor nostri autohtoni, vei fi izbit de mare diferenta de spirit, sens si autenticitate dintre episcopii hraniti de seva ortodoxiei si el, ciresul singuratic. Eu cred ca ar fi avut destul timp in cei 25 de ani de pastorie, ca sa se puna la punct, sa studieze, sa se hraneasca din duhul credintei noastre, dar nu a facut-o ci, doar a dat dovada de spoieli, de peticiri, de a face fata de complezenta unor situatii de moment. Pt. a dovedi cele spuse de mine, se pot viziona casetele cu imagini de la vizitele lui pastorale pe care le-a avut in Romania, unde, vizitindu-si si satul natal, se comporta ca un vizitator de gradina zoologica, mai mult, decit ca un om care-si cauta radacinile, care-si cauta esenta sau, cum bine spune un cintec de succes “return to inocence”. Stau si ma intreb, oare, rugaciunile sutelor de mii de credinciosi ortodocsi romani ai Vtrei, pe care le adreseaza si il implora pe Hristos Domnul pt. luminarea si sanatatea ierarhului lor, nu-l fac pe acest om pus in capul turmei sa vibreze la ceea ce noi, oile lui, dorim de la el. Sincer? Eu cred ca Nathanael e sufocat de ortodoxie si nu se simte bine in ea. De aceea nu-i ramine decit un singur lucru de facut : to fake (cum spune yankeeul). Fake, fake, fake, … si-ti va fi mormintul inconjurat cu flori.

 6. In fine adevarul incepe sa iasa la iveala si aflam motivele demiterii Parintelui Susan de la Sf. Maria din Chicago. L-am cunoscut pe Parintele Susan din 1993 si l-am apreciat intotdeauna ca pe un om onest si un preot dedicat parohiei unde slujea. Ca minea gandeau si multi alti membri, motiunea de incredere in Parintele Susan care a fost supusa la vot la adunarea generala speciala a membrilor parohiei in 2004 fiind aprobata cu o majoritate covarsitoare. Ceea ce gandeau enoriasii n-a avut nici o importanta pt. Nathanael si acum vedem de ce. A … si sa nu uitati sa va platiti membria pe anul in curs!

  A fost foarte dureros sa mi se aduca aminte intr-o biserica ortodoxa de cum isi trateaza un dictator supusii!

 7. Imitatia hristica este imperios necesar ca sa fie o forma ce urmeaza sa completeze imaginea de factto a unui episcop, urmas direct al apostolilor prin succesiunea sa legata ombilical de punerea mainilor ca investitura harica, si care ar fi trebuit sa fie solidar cu preotii sai in cadrul vietii turbulente din jurisdictia sa, in ultima instanta o adevarata forma de flatatie a sintaxei divine. Despotismul, centralizarea unui control de tip bolsevic, abuzul de putere si mai ales mandria excesiva personala, duc la o scindare spirituala intre episcopi si preotii sai. Teama acestora din urma in a avea un cuvant de decizie, si potentialele represalii bisericesti generate de acesti pseudo reprezentanti ai adevarate credinte, urmaresc premeditat subminarea libertatii de opinie, atrag resentimentele acestor ierarhi ce vad in extinderea bisericii doar o forma de avantaj material, o potentiala sursa de venit in detrimentul omului de rand. Preotul Vasile Susan, merita incurajarea noastra si respectul pentru lupta in reafirmarea adevarului despre doi arhi-pastori ai bisericilor romanesti din America, aflati in strategii de lupta pentru hegemonii subiective, strategii de subversiune a parohiilor prin aderare fortata sau subminare a autoritatii acestora. Lupta intre ierarhi nu reflecta ideea de unire ci de sciziune prin intarirea propriilor avantaje reminiscente atat de acute a unui mercantilism ieftin si de duzina ,condamnat chiar de Mantuitorul la intrarea in templu, uitand de faptul, ca ei sunt hraniti cu banii, cu truda, cu munca unor preoti care sunt in spitale sau bolnavi de inima pe frontul bunastarii ierarhilor nerecunoscatori. Ei sunt cei care aduc acestor Episcopii venituri, si pentru aceasta tot amaratii de preoti sunt persecutati, raniti, indoctrinati si amenitati cu excomunicarea.Unde este rusinea arhi-arhi episcopilor Nathanael sau Nicolaie? trebuie sa va reamintim noi unde va este locul inainte de a ne judeca si gratifica dupa bunul plac? Loviti nemilos in Preotul Susan pentru ca a avut demnitatea si curajul sa va arate unde va sunt atributiile si limitele? Puterea nu ar trebui sa va inalte ci sa va smereasca- ceea ce nu este cazul. Cui credeti ca ii mai este teama de distisele dvs. fete bisericesti? poate jena noua care am plecat din tara si am dat aici de pseudo tratamentul ce-l aplicati nesupusilor prea smereniilor voastre. Nu este neascultare, nu mai este nesupunere, nu are nimic de a face cu binele si iconomia ecleziastica. Va cer sa demisionati, si sa lasati subterfugiile, tratamentul despotic adresat parohienilor care in umilinta lor va respecta haina. Plecati din aceasta lume si nu mai faceti rau sub masca intentiilor sterile de unire. Daca voiati aceasta o faceati cu respect si nu cu surle si trambite doar pentru consumul populatiei, dar nu si in inimile dvs. ca sa dati preotii afara care va cunosc si stiu ce NU puteti. Nu faceti sa curga rauri de lacrimi din inimile oamenilor care muncesc si a preotilor care va suporta cheltuielile evlavia monahala. Ati lovit in Parintele Susan, si ve-ti continua sa loviti pe la spate, fiindca este greu sa-i stati in fata. Pentru mine si multi altii Prea Cucernicia Sa ramane un stindard, o faclie ce nu se poate stinge atunci cand cuvantul mult prea Eminentelor VOASTRE CAPATA INFLEXIUNI SI CONOTATII DEMONICE. NU VA E TEAMA CA AVETI PE CONSTIINTA SUFLETE DISTINSE EMINENTE? Cu siguranta la domniile voastre teama se manifesta prin dedublare. Va cer in numele OAMENILOR DE BINE sa demisionati si sa plecati cu DUMNEZEU. AM LUPTAT IN BISERICA SA FIM UNA ,IAR MUTARILE PREA DISTINSELOR DVS. FETE BISERICESTI amintesc strident de geo-politic. Nu sutem in alta tara decat in America. Au plecat si altii,in exil din tagma celor sus pusi. Oamenii s-au saturat de impostura si daca va trebui sa mergem legal, nimic nu ne impiedica. Va intreb doar atat; Pana cand va m-ai bateti joc de credinciosi si de preotii terorizati de razbunarile ascunse subtil in canoanele ce le interpretati doar dupa bunul plac? mandria si indolenta dvs. stimati episcopi nu se gasesc accentuate in sfintele canoane sau acestea sunt doar pentru Parintele Susan? Pana una alta numarul nostru creste direct proportional ca si nemultumirea ce o declansati prin comportamentul dvs. reprobabil.

 8. Episcopia Vetrei mai are mult timp de asteptat pentru o eventuala innoire. De ce? … Simplu. In fruntea acestei Episcopii se afla un stuff care, pe linga legea de baza a episcopiei, asa-zisa “Constitutie”, sau “bailos”-ul, trece pe primul loc simtul de gasca, de tirla, de mafie, care are propriile ei legi si ruls-uri. Acest sentiment al gastii, sau al mafiei, este sustinut de sentimente care s-au infiripat, care au luat fiinta in comunitatea romaneasca dupa ce s-a instaurat comunismul in Romania. Viata comunitatii americane in timpul comunismului romanesc nu a fost simplu. “Vechea garda” a preotilor Vetrei s-a confruntat cu un permenent asalt al securitatii comuniste romanesti, care incerca pe toate caile sa o infiltreze, sa o discretitize, pt. ca in final sa o poata controla si totodata, prin intermediul ei, sa-si poata gasi un culoare de infestare cu spioni comunisti pusi in solda masinii de razboi sovietice, antiamericane. A fost greu sa faci fata acestor atacuri in timpul razboiului rece. Si, dupa ce acest “razboi rece” a incetat, iar o data cu anul 1989, Romania s-a re-democratizat, vechea garda a continuat sa ramina incastrata in vechile precepte, comportindu-se la fel ca pe vremea “regretatului odios”! Si, daca securisti nu au mai exista, ei au fost produsi de … cine credeti, de insasi fostii anticomunisti, preotii “legendari” ai Vetrei, vasnicii aparatori ai comunitatii ortodoxe romanesti. Astfel ca, preoti vechi si inraiti in lupta lor anticomunista, cum sunt “father” – iiiih ce urit suna! (ca parintele le sta in git!) – Lazar, Grama, (circarul) Mitescu, sunt cei care trag sforile, sau, mai bine zis, sunt sforile trase de Natanael, un simplu calugaras franciscan, care a nimerit in ortodoxie ca musca in c… calului! La ora actuala, in Vatra, dainuie atmosfera anilor shaizeci si cinzeci, iar marii eroi ai luptei anticomuniste taie si spinzura, fara sa fie vazuti sau simtiti. Pentru acesti “vaaaashnici” luptatori, ortodoxia e o simpla camase de noapte cu care dorm, traditiile sunt ceva care apartin unor teritorii departate si care nu au nimic de-a face cu “tarisoara lor”, America, pentru care sunt gata sa se si sacrifice, daca vine vorba. Acesti “vaaasnici” luptatori, sunt cei mai antiromani, cei mai talentati anti traditionalisti, pentru ei, singurul lucru care are valoare este “ortodoxia” americana, care ortodoxie americana s-a scurs cu zoaie cu tot in curtea patriarhiei celei mai dusmanite de catre fiinta noastra romaneasca, cea a Moscovei. Iata ca, “vasnicii” luptatori anticomunisti, duc cu slava si cu salve, ortodocshii romani incolonati ca oile proaste, nu in comunismul barbar romanesc, ci?, … exact, ati ghicit, taman in Moscova, casa Satanei. Pai e de colea? Fiti mindri, bai, tamtalailor de Lazar, Mitescule si tu, domnul cu manichiura eleganta, Grama de “realizarili” voastre. Nu ne-ati dat pe mina fiului, ci direct a lui tac’su! In viziunea si vizuina lui Natanael, limba liturgica in bisericile romanesti trebuie sa fie cea americana, el desconsiderind limba romana, cerind stuff-ului sau de la Vatra sa gavareasca numai pi inglieza, bre! Aceasta boala a facut ravagii si la “Rivars Giancshan”, la maica “GabrieLLa” (cu doi de L, ca asa a invatat ea la Varatec), unde limba romana mai are putin si se va trezi in dumpster! Si tot acolo, la “rivars Giancshan” troneaza Cleopa american, taica Braga, creierul lui Natanaiel, cel care la ortodoxit de i-a mers fulgii, si a devenit al mai mare pe cind vladica Natanael se intreba daca Ioan Gura de Aur, are cu adevarat aur in gura, sau e doar asaa, o gluma ortodoxa. Pentru cei care sunt martori vii ai acestei episcopii care din centrul ortodox romanesc american a devenit un fel de circ, ne este greu sa nu remacam orinaria acestei triplete de aur, care ne-a transformat pe noi, romanii in cei mai fraieri emigranti americani. Este cu neputinta sa asisti la acest circ si la acesti circari care “o” au cu ortodoxia, precum Tzatza Veta cu particula Higins. Cine crede si se asteapta ca aceasta tripleta sa dea satisfactie credinciosilor romani, ducindu-ne, nu la Satan, ci la biserica mama de sub Daniel, acolo de unde venim si unde ne este locul, or e prost, or nu gindeste. cartile si jocurile usnt facute. Va dati seama ca Natanael nu are cum sa dea fata cu ierarhii (adevarati) din Romania, el nefiind nicidecum ortodox, si mai ales sa dea fata cu unul dintre cie mai rafinati teologi pe care i-a avut BOR-ul dupa 89, P.F. Daniel. Pai, pentru Daniel, Natanael nu ar trebui sa fie nici diacon, bre. Asa ca? Hai mai bine cu teleguta la rusi, ca pe aia nu-i intereseaza ce fel de hortodox esti, ci numai peshkeshu gras venit de la fraierii care platesc “membarship”-ul. Singura noastra scapare, a romanilor ortodoci americani a ramas tot Hristos, care este singurul care mai poate desface itele dracului, innodate pentru inca vreo 20 de ani deacum incolo. Da tare, Natanaele, taica, si nu te lasa. Pina cind treci dincolo, fa tu ce n-a putut sa faca Ceausescu, si sa se aleaga prafu de aceasta Vatra! Hai, ca poti, si ai si cu cine.

 9. “COZI DE TOPOR” Era o poveste care spunea ca odata s-a suparat sacurea pe padure si a amenintat-o ca o taie. Padurea a inceput a rade i copacii mai tineri isi trageau cu ochiul unul la altul ca o bucata de fier ii ameninta, cand atatea bucati de fier cu mult mai mari s-au ruginit in padure si oameni si animale au disparul murind in paduri fara sa poate face ceva. Insa un copac batran din marginea paduri cu cicatrice de sacure si briceag pe el, a zis celor mai taineri: Daca sacurea sau briceagul nu aveau ceva de la noi (din padure) nu puteau sa-mi faca niciodata nimic, insa briceagul a avuit plaselele din lemn, iar sacurea coada si asa am primit aceste cicatrici pe trupul meu. In locul vostru celor tineri care radeti acum au fost copaci batrani care au fost taiati de cozile de topor inainte de a fi voi pe aceste locuri. Noi aici avem, COZI DE TOPOR ca: Grama, Morar, T. Petrescu, Mitescu, Pac Urar. Lazar, Pavel, Frunca, Ursache, Braga, Mihut etc. Se includ aici toti ‘MITICII” toti care sunt nascuti in Ameerica si toti care TAC SI NU ZIC SAU FAC CEVA pentru Dumnezeu, Biserica, Romani si cauza romanilor de aici sau din alta parte a lumii. Bible spune frumos dar adevarat: ” CINE NU ESTE CU NOI ESTE IMPOTRIVA NOASTRA” si Dumnezeu este cel care le rasplateste si ii pedepseste. INTERESUL POARTA FESUL.

  TREZITI-VA, UNITI-VA SI IAR TREZITI-VA. EROII SI MARTIRII SUNT CEI CARE MOR PE BARICADE IMPUSCATI IN FATA NU IN SPATE.

  Istoria Romanilor s-a ridica in trepte

 10. D-le sau d-na moderator / moderatoare;

  Mis-a adus in atentie faptul ca dupa ce controlati continutul mesajului il puneti ep internet sau il stergeti si remarcile cele mai directe si mai adevarate le stergeti inainte de-a le posta. Cu cine sunteti ? si ce hram purtati ? Pe cine aparati ? Pe Nathaniel ? Sa nu fiti si d-voastra vreo coada de topor !!!

  Pr. Remsu Bleahu

 11. Parinte Remus Bleahu cred ca ati postat un mesaj la alt articol “Forumul presei romanesti…” Si cine v-a adus la cunostinta ca facem ceea ce spuneti? Mai verificati o data. Doamne Ajuta! Stefan Strajeri, editor

 12. Imi rezerv dreptul de a concluziona aceste comentarii cu un zambet. Paradoxal un zambet al optimismului si al consecventei cu care un preot si coleg drag,in persoana Prea Cucerniciei Sale, Parintele Susan a reusit sa intocmeasca un amestec de umanitate si rectiliniu in scopul revelatiei sanctitatii adevarului. Pe de alta un alt zambet a carui conotatie reprezinta o vasta reminiscenta generata de clovni de duzina, alesi sa reprezinte prin haine multicolore decadenta unor caractere ce se vor de elita si prea sfintite a caror fertilitate nu mai este procesata de fotosinteza luminii divine ,ci mai degraba de schematismul social si integrarea in machiavelic. Zambetul meu capata o consubstantialitate similara cu esecul universal in care clovnii zugrviti cu mascara si pomade fine incearca sa ne imprime cu seriozitate neseriozitatea in spatele artificialui ce-l slujesc. Masca aceasta va ramane neschimbabila fiindca acesti comedieni ambulanti nu vor sti niciodata sa devina regi autentici intru Hristos

 13. @ Rev.Fr. E. V.

  Ma asteptam sa vina printre noi si o “coada de topor”, cu aere de “sintetizator”, care (crede el) se ridica irevocabil deasupra intregii gilceve si cu aere de superioritate pune la punct actul justitionar. In mintea lui (de altfel foarte simplista) toti “jucatorii” de la acest subiect sunt clovni, iar el?, musiu Rev.Fr si cum si-o mai zice, (se crede) regele. Scirba mi-a fost intotdeauna de astfel de caractere cu aere de “shmenari” superiori, dar pe care daca ii cauti la intelighentie, nu prea ai ce sa storci de la ei. Acesti “tipi” merita din plin apostrofarea : “ia mai cinta, ba, la alta masa!, si?, valea!” Cit despre zimbetul cu care, cica, concluzioneaza mesajele de pe forum, nu pot sa spun decit ca: matale, bre, nea Rev.-ule, rizi minzeste si de-amproasta!

 14. DOMNULE ARHANGHELU’

  As putea raspunde bizantin, suna mai elevat decat balcanic mesajului dumitale . Sunt constrans de politetea care ma obliga sa nu dau act unui suvoi de explicatii care mi-ar lua timp suficient sa-l alochez dumitale anume pentru comprehensiunea celor scrise de mine. Stiu ca inteligenta deranjeaza si ca sa-mi iau concediu special ca sa va explic semantic despre ce am vrut sa vorbesc, aceasta nu se merita. In plus nu am dimensiunea unor circumvolutiuni cerebrale suficiente de care dvs. sunteti in posesie pentru a continua o dezbatere. Va respect opinia si nu uzitez cozi de topor ca proxy la o idée personala, dimpotriva am curajul si demnitatea sa imi sustin punctul de vedere. Pana una alta aici nu se vorbea de mine ci de un cu totul alt caz, al unui om care sufera pe nedrept si a fost tratat ireverentios. Imi rezerv dreptul sa nu mai raspund intentiilor dumitale de descentralizare ; sunt tipice , infantile si cel mai rau sub nivelul mareei de intelepciune ce doriti sa o promulgati ca va apartine. Va las acest forum sa va reproduceti si am sa va lecturez cu multa pasiune. Vorbeam doar de industria de entertainment in mesajele precedente si dvs. imi stimulati intr-un mod taumaturgic aproape, muschii faciali catre un zambet optimist asupra faptului ca mai exista oameni ca dvs.inzestrati cu clarviziune si dispusi sa imparta justitie transcendenta fiindca imanenta nu li se aplica. Chiar daca regurgitatul va este la indemana cand este vorba de eruditie, va asigur de faptul ca Taina Sfintei Impartasanii va va vindeca sufletul expus la atatea interferente negative.

  Va rog sa primiti aleasa mea pretuire pentru recunoasterea ce mi-o purtati volens-nolens.

  Ps.,, VALEA’’ LA CARE DVS. ATAT DE POETIC VA REFERITI, IMPLICA O PAJISTE , UNDE PASCUTUL REPREZENTA SI REPREZINTA O INDELETNICIRE DE SECOLE A CELOR CARE AU ALES CONTEMPLATIA IN FAVOAREA LECTURII NU-I ASA?

 15. @ Rev.bla-bla-bla

  Un “mare” filozof spunea: orice shut in fund, e un pas inainte. Domnule, lasind la o parte faptul ca “nolens-volens” suntem (se pare) de aceeasi parte a baricadei, asta nu ne impiedica sa ne deosebim fundamental si mai ales semantic prin felul cum ne “afisam” opiniile. Draghe nene Rev.-ule, totul era frumos si cuminte daca nu observam la matale acel aer de “tatuc” superior, (mincaaa-ti-as !) cu care crezi ca esti inzestrat si cu care incerci sa epatezi aceasta mica halta, care se mai numeste si forum. Daca nu “uzitai” acest parfum in cantitati excesive, toate ramineau cuminti in matca lor, dar talica ai reusit sa produci in mine acea scinteie si mi-ai aprins pohta de trinta <>. Sincer?, “gagii” ca matale am intilnit la “veata” mea cu miile. Ce-am facut cu ei? Pai ce sa fac? I-am strins bine in palmele sarcasmului, i-am framintat, si?, de uscati ce erau, i-am prefacut in arshice, dupa care i-am invirtit in foite de ziar si i-am fumat la un nechezol sanatos si bio, in dimineti plumburii bacoviene, pe fondul “ioropei libere”! Oricum ar fi, si oricum ai drege-o, un lucru e clar: shutul meu te-a trezit si ti-a adus aminte ca atunci cind intri pe o poarta, trebuie sa fi atent mai intii la pragul de sus. Altfel? Adio, si ce-a zis Gheorghe …

 16. D-le Arhanghelu;
  Ideea noastra este sa combatem pe cei care isi bat joc de noi romanii din America si Canada, ca Nathaniel, si acolitii lui de la Vatra nu de-a a runca noroi unii pe altii intre noi. Cele scrise de d-voastra n-au nimic de-aface cu o cauza asa de nobila pentru care ne luptam noi. Daca totusi aveti ceva de spus lui Rev. Fr. E. V. folositi-va de un alt forum si nu mai ne “pistonati” cu idei personale care nu au nimic de-aface cu ideile noastre. Scutiti-ne de pierderi de timp si lucruri nefolositoare. Timpul e pretios si “common sense” este folosit de oameni inteligenti.
  Fiti Crestin, roman sau simpatizand al unei indei nobile nu un egoist!!!

 17. Nene PA-ule, dar de ce sari ca ars, bre? Te-a obligat cineva sa-mi citesti mesajul? Nu-ti place? Mergi mai departe. Si, de unde si pina unde aruncasi petarda asta cu “egoistul”? Apropo, “simpatizand” se scrie corect simpatizant. Daca citeai ce-am scris eu cu adresa directa la gilceava Susan-Natanaiel, n-ai mai fi bagat in seama dialogul meu cu neica Rev. Dar, cred eu, ai vrut si mata sa te bagi singur in seama si ai postat aiurea un mesaj egal cu zero barat.

 18. Credinta ar trebuii sa fie ceva sfint si curat o evadare din lumea murdara in care traim .Din pacate cele expuse de Printele Susan ne arata ca pentru unii slujitori ai Domnului nu este .Noi romanii din Chicago ar trebuii sa ne raliem in spatele unui astfel de luptator curajos nu sa ducem polemici de prost gust.Rusine conducerii superioare a bisericii ordodoxe din America ca tolereaza si acopera necinstea, perversitatile sexuale si multe altele.

 19. Ma bucur si tin sa-l felicit pe parintele nostru VASILE SUSAN ca in sfirsit a avut ocazia si curajul sa spuna adevarului pe nume.Eu si familia mea l-am considerat pe acest OM ca fiind parte din familia noasta….am doua fete,ana de 29sialta de 26 de ani care nu mai au intrat in biserica dupa ce parintele nostru a disparut fara nicio explicatie?!Ne-am simtit raniti si in accelas timp tradati Am crezut cu toata fiinta mea in fetele bisericesti si am refuzat sa cred ca a fi preot este un dar de la DUMNEZEU si nu oricine poate practica aceasta stlujba daca nu ai aceasta menire sfinta,dar m-am inselat amarnic si an inteles intr-un tirziu ca nu conteaza cit de onest ,corect si cu iubire de oameni esti …Am fost foartre dezamagiti dupa plecarea preotului nosru si am trait mai acut sentimentul de singuratate ,de gol in suflet care ne-a afectat pe toate planurile…

 20. Am primit o stire BUNA aseara, Vineri 11 iunie 2010 ca la congresul ARFORA si Brotherhood din Virginia Nathaniel “lookes like EDITED” si ca a discutat ce s-a pus in ziar de catre parintele Susan si Bleahu.
  Se pare ca o parte din “mamaliga” a explodat si a inceput sa-i arda.
  Ce-ar fi sa-i ardem si noi cu scrisori de protest si cu manifestatii deschise pana pleaca de la Vatra tori “patentatii”, EDITED, ne-romanii, ne-EDITED, ne-EDITED.
  E VREMEA ELIBERARII DE SUB MANA STREINA !!! Parintele Vasile a inceput actiunea pentru revendicarea drepturilor personale. Parintele Bleahu lupta pentru DREPTURILE ROMANILOR LA VATRA.
  Uitati-va la apelul dansului si ajutati !!!

 21. …sunt in chicago de cand Susan e perot.Am fost aprox. aproape de el prin alte persoane.Este tipical popa ortodox.Cred ca m-am si spovedit la el o data in ani(’90)…(…si ultima la un preot)Am citit biblia …si mi-am dat seama cat de primitiv am fost .Nu inteleg nimic?….dar nimic?…doar ca este si Susan (…citeste ce scrie mai sus in articol) un talhar care vrea ceva de la talharii lui.Susan nu developeaza nimic nou …doar ca \probabil vrea job-ul inapoi sau vrea despagubire..\..care ,Hristos ;nu era platit (sau ucenici…)….oricum ; eu ; ca judecator ; te intreb ;….Ce cauta un preot \iubitor de oameni in tribunal politic de despagubire financiara ?!

 22. Dar e asa de simpla rezolvarea, duceti-va crestini la bisericile romanesti care apartin de Patriarhia Romana

 23. Doamne ajuta.
  Va rog in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dvs., Pot dovedi cu acte in regula.”
  Puteti vedea documentele medicale la adresele de mai jos:
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_01.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_02.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_03.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_04.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_05.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_06.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_07.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_ferarute Frati crestini doresc sa va ganditi macar o clipa la un asa chin , tare greu mai este sa nu mai poti face lucruri pe care stii ca le faceai iar acu nu mai poti, mai ales sa pot merge asa cum mergeam altadata, Am Diabet f f complicat, imi fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, si vederea mi-sa slabit, si sotia este f bolnava cardiovascular, este foarte greu sa traim 2 persoane doar cu un ajutor de la handicap, pe care il primesc doar numai eu,, eu ma numesc mihai feraru de 54 ani, fratilor va rog in numele lui Dumnezeu ajutatima cu cat de putin din putinul vostru Dumnezeu va face mult ptr mine, iar pe voi o sa va rasplateasca asa cum stie el ptr gestul vostru, ptr asta eu am cont la banca,, raiffaisen bank in romania cu nr ro93rzbr0000060001059026 in lei si in euro ro72rzbr0000060004438690 cod swift rzbrrobu pe nume mihai feraru. ma voi ruga lui Dumnezeu ptr sanatatea si binele vostru la toti. DOAMNE AJUTA .A-R
  tel 0040761887298, mihai

 24. Pingback: LINKURI ORTODOXE
 25. APEL UMANITAR :Doamne ajuta.
  Va rog in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dvs., Pot dovedi cu acte in regula.”
  Puteti vedea documentele medicale la adresele de mai jos:
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_01.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_02.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_03.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_04.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_05.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_06.jpg
  http://www.intercer.info/download/mihai_feraru_07.jpg

  Ma adresez oamenilor cu suflet si cu credinta in dumnezeu, ca din putinul lor sa ma ajute si pe mine ptr a putea urma tratamentul prescris de medici, boala, disperarea, neajutorarea si neputinta, situatia mea este f f grea, in jurul nostru mor oameni in fiecare zi, mor sau traesc cu o frica teribila de moarte, din cauza indiferentei noastre, sunt multi oameni batuti de soarta care duc zilnic poveri f grele in sufletele lor si-asa chinuite, sunt multi oameni care sufera si asteapta o mana de ajutor,, -oare cine este gata sa-le intinda o mana de ajutor???.Eu sufar de multi ani de mai multe boli f incurabile, Diabetul va pune capat zilelor, fac injectii cu insulina de 4 ori zilnic, nu pot efectua nici o activitate, ptr ca capacitatea mea de munca este pierduta in totalitate, duc lipsa de mancare si medicamente, daca bunul dumnezeu este cu dvs va rog ajutati-ma, ma rog lui dumnezeu si maica domnului sa va inmulteasca darul, si cu multa sanatate, gestul vostru il puteti face in contul ce lam deschis la banca: RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA are nr ro72rzbr0000060004438690 in euro, si are codul swift: RZBRROBU , pe nume mihai feraru, Doamne ajuta.Va rog nu ma uitati.
  sunt programat ptr o interventie chirurgicala la creer unde am keaguri de sange dupa avc

 26. Neascultarea este pricina caderii lui Adam in pacat si a izgonirii Omului din Rai. In Biserica ortodoxa se face ascultare (si in armata e la fel). Indeosebi fata de Sfantul Sinod dar in principal fata de cel pus deasupra (pus acolo de Dumnezeu…caci nici Pilat din Pont nu ar fi avut putere de nu i-ar fi fost data de Sus). Acest preot a facut NEascultare. A cazut in pacat. Si mai pacat e ca ii trage si pe altii spre NEascultare, adica afara din Rai. Mirenii au ascultarea lor. Fata de preot. Si preotii o au pe a lor. Ce ar fi daca noi mirenii nu am mai asculta de preoti, adica de Dumnezeu? Dar ce se intampla daca preotii nu mai asculta de mai marii lor? Adica tot de Dumnezeu? Exista mai multe biserici ortodoxe autocefale. Daca se autoconsidera un preot atat de bun si drept, sa mearga in alta biserica. Dar din cate stiam eu… exista un singur JUDECATOR. Si asa cum ii iertam pe ceilalti asa ne va ierta si EL. Probabil asa cum nu-i vom ierta pe ceilalti, asa nu ne va ierta nici EL. Va mai aduceti aminte de TATAL NOSTRU?…. Si ne iarta noua gresalele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri? Ma intreb cum poate acest preot sa mai pronunte TATAL NOSTRU cand el nu iarta greselile mai marelui sau? Se tarasc unii pe altii prin tribunale ?!?!? Ce propovaduieste acest preot? NEASCULTAREA? ANARHIA? Pai hai sa nu ascultam nici de legi, sa nu ne platim nici impozitele si cate si mai cate ca asa consideram noi ca e bine…. OARE?

  Din ce mai stiam eu, preotii ortodocsi nu-si rad barbile…. desi nu este un criteriu… Si… se mai si iarta si se mai si uita…… de 77 de ori cate 7 parca… Si… cine ii judeca pe preoti, pe insusi Dumnezeu il judeca… DECI… cu ce drept acest indemn la … hai sa dam cu piatra primii?

  Exista Sinoade ecumenice si celelalte. Problemele intre preoti se rezolva tot de catre preoti. NU de catre mireni. Iar faptul ca acest preot a pornit un “razboi”, ma intreb impotriva cui oare, din moment ce judeca un alt preot… (impotriva lui Dumnezeu oare?) luandu-si ca aliati mass-media, adica lumea laica… ajung sa ma intreb CINE PLATESTE LAUTARII? Vad ca inca mai este preot, deci nu este caterisit. Mai poate face slujba si celelalte. Ce doreste? Un ciolan mai mic? O patriarhie poate? O alta biserica catolica sau protestanta? CE?

  Din ce stiam eu, preotul alearga la Dumnezeu, nu la tribunal. Dar poate acolo in America asa se rezolva treburile… Mi-e rusine ca este vorba despre un scandal in … “romaneste”.

  Ceea ce am scris este tot o judecata. Dar e scrisa cu scopul de a le destupa putin mintile unora si altora care citesc vorbe scrise pe net care pot fi sau nu adevarate. Iar atata vreme cat nu esti acolo sa traiesti adevarul, nu ajuta la nimic sa sti despre ce e vorba. Iar atata vreme cat esti acolo si cunosti adevarul, nu-ti speli rufele murdare in public. Decat daca esti nerusinat. Orice padure are uscaciuni. Mai multe sau mai putine, mai mari sau mai mici. Dar ascultarea sa fie sfanta:

  CINE RIDICA SABIA, DE SABIE PIERE.
  SA ARUNCE PRIMUL CU PIATRA CEL CE ESTE FARA DE PACAT.

  Nu-i mai judecati pe preoti si nu mai porniti “razboaie” impotriva lor, ca va luptati cu Dumnezeu insusi. Chiar daca voi cei ce porniti razboaiele sunteti preoti. Rusine! V-ati gandit ca toti avem conducatorii pe care-i meritam? Probabil si… preotii pe care-i meritam? Cate ore / min / secunde faceti rugaciune pe zi? Dar pe an? Pai fara rugaciune, ce sa iasa? Homosexuali… si alte Sodome si Gomore, nu?

  Mie ca mirean mi-e rusine de ce am citit pana acum si ma opresc. Nu am fost vrednic a ma face preot. Dar sa fiu preot si sa ma cert cu altul prin tribunale si pe internet, mai bine imi dau singur demisia si cer sa redevin mirean. Iar daca cei 2-3 preoti si-au rezolvat problemele (sau nu) ar face bine sa stearga ce am citit si eu si altii pe internet. Ierti si Uiti, adica stergi cu buretele. Sau voi n-ati auzit de Taina Spovedaniei? Dar cu internetul asta care-ti aminteste 24/24 ceea ce probabil a fost iertat de mult… multe pacate ne facem cu totii. In definitiv ia uite ce spune legea si proorocii:

  1. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si din toata puterea ta.
  2. Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.

  Oare exemplul acestui preot da marturie de respectare a legii iubirii? De iubire a lui Dumnezeu total (inima, suflet si trup) si a aproapelui ca pe sine insusi? Dupa mine NU. Dar poate gresesc. Toti gresim.

  Cine are ochi de vazut si minte de judecat sa le puna la treaba. Si le cer iertare celor ce se pot simti jigniti de vorbele mele, ale unui cetatean turmentat. Va rog frumos sa ma iertati. Toate cele bune si sa ne intalnim cu totii in Rai. Doamne ajuta!

 27. Ma adresez oamenilor cu suflet si cu credinta in dumnezeu, ca din putinul lor sa ma ajute si pe mine ptr a putea urma tratamentul prescris de medici, boala, disperarea, neajutorarea si neputinta, situatia mea este f f grea, in jurul nostru mor oameni in fiecare zi, mor sau traesc cu o frica teribila de moarte, din cauza indiferentei noastre, sunt multi oameni batuti de soarta care duc zilnic poveri f grele in sufletele lor si-asa chinuite, sunt multi oameni care sufera si asteapta o mana de ajutor,, -oare cine este gata sa-le intinda o mana de ajutor???.Eu sufar de multi ani de mai multe boli f incurabile, Diabetul va pune capat zilelor, fac injectii cu insulina de 4 ori zilnic, nu pot efectua nici o activitate, ptr ca capacitatea mea de munca este pierduta in totalitate, nevasta si ea este f bolnava cardio-vascular, si avem si un copil minor la scoala,ducem lipsa de mancare si medicamente, daca bunul dumnezeu este cu dvs va rog ajutati-ma, ma rog lui dumnezeu si maica domnului sa va inmulteasca darul, si cu multa sanatate, gestul vostru il puteti face in contul ce lam deschis la banca: RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA are nr ro93rzbr0000060001059026 in lei, si are codul swift: RZBRROBU , pe nume mihai feraru, Doamne ajuta.Va rog nu ma uitati.adresa: oficiul postal 1 casuta postala 95 loc vaslui-romania…tel 0040761887298..western-union
  sunt programat ptr o interventie chirurgicala la creer unde am keaguri de sange dupa accidente vasculare cerebrale..va roog sa ma iertati daca vam gresit

 28. Doamne Ajuta, sunt mihai feraru iaca a sosit frigul iar eu nu am lemne ptr foc, macar de craciun va rog sa nu ma uitati , situatia la mine este foarte grea, ori-cum stie bunul Dumnezeu totul. asta mia mai ramas sa ma rog lui Dumnezeu ptr sanatatea celor milostivi si care ma vor ajuta, duc lipsa de mancare medicamente si lemne ptr foc, un nr de cont este: RO72RZBR0000060004438690 in euro deschis la raiffaisen bank romania, cod swift: rzbrrobu. pe numele: mihai feraru.
  Multa sanatate, astept. tel 0040761887298

 29. Din PACATE pr. VS este bisexual, dar nu o recunoaste. Daca citit cu atentie interviul, va dati seama ca MINTE prin omisie si manipulare. El chiar ESTE securist, scolit la Sibiu, altfel cum a devenit “refugiat politic” daca este PREOT…? Daca ii studiati Dosarul, veti descoperi ca este strungar si sudor, asta a lucrat in camp-ul grecesc si oamenii il cunosc bine, cu apucaturile lui de dictator dominant arogant, dezbinator de romani adevarati, un FARISEU infiltrat special intre Credinciosii Americani de origine romaneasca.
  A fost EVACUAT fortat din hotel, a fost CRITICAT dur colegii lui de camp, a fost SUSPENDAT de 2-3 ori de la plecarea catre SUA, iar Canada l-a RESPINS, el fiind SPONSORIZAT de cineva din familia sa in DETROIT, nicidecum in Chicago…!
  Ochii mari, Satana lucreaza chiar intre Voi, romani!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.