March 15, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Romanii din Ungaria. Punct de vedere.Patriotismul din scoli

3 min read

Patriotismul din scoli

Eva Iova

Un ziar din România a lansat recent o campanie despre greşelile din manualele şcolare. Jurnaliştii i-au întrebat pe elevi, cum ar vrea ei să arate manualele lor. Cei mai mulţi dintre elevii întrebaţi ar vrea cărţi şcolare cu mai multe fotografii şi desene. Şcolarii din România nu mai suportă manualele cu termeni pe care nu-i înţeleg, urăsc politica şi sunt de părere că nu are nici un rost să înveţe despre… patriotism. Mi-a atras atenţia acest aspect pentru că nu cred că în şcolile din Ungaria s-ar găsi mulţi elevi (poate nici doi) care ar avea curajul să se declare contra învăţământului şi manualelor care elogiază ţara ungurească, trecutul glorios al poporului maghiar, etc. Aici, la noi, acesta este un lucru elementar, care nici măcar nu se discută.
Despre tot mai puternicul element naţionalist al învăţământului unguresc am scris în repetate rânduri, demonstrând cum radicalizarea vieţii politice se strecoară şi printre pereţii şcolilor, chiar şi ai şcolilor generale. În Ungaria, în spatele patriotismului se ascunde mult prea mult sentiment de naţionalism exagerat, culminând deseori în xenofobie. Patriotismul (din latinescul patria: tărâm părintesc, tărâm al taţilor) înseamnă iubirea de ţară şi de toţi locuitorii ei, şi nicidecum nu trebuie confundat cu xenofobia, care preferă în mod exclusiv doar un singur neam, marginalizând minorităţile şi exprimând sentiment de ură faţă de străini. Radicalizarea spre extremismul de dreapta a vieţii publice şi politice din Ungaria s-a demonstrat clar la recentele alegeri parlamentare, când 12% dintre alegători şi-au dat votul pentru partidul de extrema-dreaptă, Jobbik. Curios lucru şi totodată înfiorător este că, analizând rezultatele de la ultimele alegeri din aprilie 2010, în marea majoritate a localităţilor populate şi de români, Jobbik-ul a obţinut voturi peste media pe ţară. Excepţie au fost doar: Micherechi, Otlaca-Pustă şi Vecherd. În acelaşi timp, ne-a speriat marele procent (peste 20%) pe care extremiştii l-au primit la Săcal, Chitighaz sau Leucuşhaz (localitate lipită de graniţa cu România). În naivitatea lor, mulţi cetăţeni ai Ungariei, printre care şi minoritarii, cred că Jobbik-ul are probleme numai cu ţiganii. Cum se înşeală…
Revenind la patriotism, un locotenent român este de părere că „patriotismul este un fenomen care ar trebui să se manifeste doar în momentele de ameninţare la adresa societăţii. Cred că este absurd să fii permanent patriot.” În România, după 1989, sentimentul patriotic a fost înţeles, pe nedrept, ca având un sens peiorativ. Pe vremea dictaturii ceauşiste, termenul s-a folosit într-un mod inadecvat, iar ca urmare, şi sentimentul şi-a pierdut valoarea. În general, cei din România cred că societatea lor este ameninţată în primul rând de politicienii corupţi, şi nicidecum nu îi paşte vreun pericol ce ar veni din exterior, din străinătate. În acelaşi timp, locuitorii Ungariei trăiesc tot timpul cu frica în spinare că cineva o să vrea să le ia ţara (vezi moratoriul de cumpărare de pământuri pentru străini) sau că prin răspândirea englezismelor şi a altor cuvinte străine este în pericol limba maghiară. Cu cât creşte această frică cu atâta se întăreşte şi sentimentul de xenofobie, pentru care nici pereţii instituţiilor de învăţământ nu mai este o barieră.
Vorba lui Sadoveanu: „Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic.” Este o lecţie pe care toţi profesorii, atât din România cât şi Ungaria, minoritari şi majoritari deopotrivă ar trebui să le transmită generaţiilor următoare. Măcar cei ce vor veni după noi să nu mai comită greşelile înaintaşilor lor.
Eva Iova

(Redactor sef – Foaia Romaneasca din Ungaria)

1 thought on “Romanii din Ungaria. Punct de vedere.Patriotismul din scoli

  1. Patriotismul il ai in sange si nu clamat la toate usile domnesti!
    Tara natala o iubesti chiar daca nu strigi in gura mare.In manualele scolare de pe vremea comunismului (declarat!) ti se amintea la fiecare pagina ca esti roman,ca esti patriot,ca-l iubesti pe Tovarasu si pe savanta iar efectul a fost contrar!
    Cat priveste pe romanii din Ungaria,doar nu vreti sa fie mai patrioti si mai uniti ca noi,cei din Romanica?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.