Curentul International

Curentul International Magazine

Jocurile Olimpice de iarnă – Vancouver 2010

4 min read

Autor: Gabriela Petcu

Ediţia a 21-a a Jocurilor Olimpice de Iarnă  se va desfăşura în perioada 12–28 februarie 2010 în Vancouver din provincia Columbia Britanică. Olimpiada de Iarnă din 2010 va fi a treia olimpiadă găzduită de Canada. Canada a fost gazda Olimpiadei de Vară din 1976 din Montreal şi Olimpiadei de Iarnă din 1988 din Calgary. În paralel cu desfăşurarea Jocurilor Olimpice de Iarnă, vor avea loc şi Jocurile Paralimpice de Iarnă, ce reprezintă o competiţie în care concurează persoanele cu dizabilităţi. Cele două jocuri (Olimpice şi Paralimpice) vor fi organizate de Comitetul de Organizare Vancouver (VANOC).

Vancouver este cel mai mare oraş care a găzduit vreodată Jocurile Olimpice de Iarnă, el numără peste 2,1 milioane de locuitori. La această ediţie vor exista 2 sate olimpice, iar competiţia se va desfăşura în două locuri, care sunt situate la o distanţă de 100 km una de alta. 

Ediţia actuală a Olimpiadei de Iarnă va număra 86 de probe. Astfel vom avea parte de:
Opt sporturi din categoria sporturilor pe gheaţă: bob, sanie, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj short-track şi curling.
Trei sporturi din categoria sporturilor alpine: schi alpin, schi acrobatic şi snowboarding.
Patru sporturi din categoria sporturilor nordice: biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile şi combinata nordică.

Unele din arene care găzduiesc aceste sporturi, sunt amplasate la nivelul mării, ceea ce este o raritate pentru Jocurile Olimpice de Iarnă. De asemenea, pentru prima dată în istorie, Jocurile Olimpice vor avea o ceremonie de deschidere şi una închidere care se va desfăşura într-o sală, la BC Place Center, cu o capacitate de 55.000 de locuri.

La această ediţie vor participa 34 de ţări.

Delegaţia României are în componenţă 28 de sportivi. Sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de Iarnă sunt:

Biatlon: Reka Ferencz, Sabina Mihaela Purdea, Elena Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Raluca Alexandra Stoian;

Schi alpin: Edit Miklos, Gabriel Ioan Nan, Dragoş Staicu;

Schi fond: Monika Gyorgy, Petrică Hogiu, Constantin Paul Pepene,

Bob: Dănuţ Ioan Dovalciuc, Florin Crăciun, Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei, Alina Savin, Carmen Radenovic

Sanie: Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Strămăturaru, Violeta Strămăturaru care a suferit la antrenamentul de astăzi (vineri) un accident însă după investigarea în complexul medical din satul olimpic, se pare că nu este nimic grav şi sportiva poate concura în proba de luni, Mihaela Chiraş, Valentin Creţu, Ţăran Ionuţ.

Skeleton: Maria Marinela Mazilu

Patinaj artistic: Zoltan Kelemen

Patinaj viteză, short-track: Kristo Katalin

Antrenori

Florin Cristea – schi alpin

Puiu Gaspar – schi alpin

Constantin Borca – schi fond

Ioan Lungociu – schi fond                                  

Simon Marton – biatlon feminin

Gheorghe Stoian – biatlon feminin

Karl Heinz Erich Wolf – biatlon

Iulian Pacioianu – bob masculin

Adrian Duminicel – bob feminin

Marius Ene – skeleton

Lucian Cotfas – sanie feminin

Victor Ifrim – sanie masculin

Ion Duminicel – bob-sanie

Cornel Gheorghe – Patinaj artistic

 Zoltan Kristo – short-track

Oficiali

Alexandru Epuran – sef misiune

Florin Misca – adjunct sef misiune

Geta Voicu – oficial

Octavian Morariu – presedinte COSR

Ioan Dobrescu – secretar general COSR

În cele 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, sportivii români au obţinut o singură medalie, de bronz, prin echipajul de bob două persoane, format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din anul 1968, de la Grenoble.

Până în prezent, 45 de naţiuni au câştigat cel puţin o medalie în cele 20 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, România clasându-se pe poziţia 44-45, la egalitate cu Letonia.

De la performanţa lui Panţuru şi Neagoe, cea mai bună clasare a unor sportivi români este în proba de sanie două, formată din Ion Apostol şi Liviu Cepoi, care a ocupat locul patru.

La ultima ediţie a jocurilor de iarnă, desfăşurate la Torino, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de patinatorul Gheorghe Chiper, care a ocupat locul 14, la fel ca echipa feminină de biatlon. Speranţele delegaţiei nostre pentru locuri mai bune se pun în probele individuale în care concurează Eva Tofalvi, Paul Constantin Pepene şi Petrică Hogiu. Aşteptările de la ultimii doi sunt întemeiate pe ultimele rezultate obţinute la Campionatele Mondiale de Juniori de la Hinterzarten, unde Paul Constantin Pepene a câştigat titlul mondial, în proba de urmărire pe distanţa de 30 de kilometri, iar Petrică Hogiu s-a clasat al doilea în proba de urmărire 20 de kilometri din cadrul aceleiaşi competiţii.

Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver vor fi difuzate, în direct şi în reluare, pe toată perioada 12 – 28 februarie, de programele TVR 1, TVR 2, TVR HD şi, în premieră, integral şi în direct, pe internet site-ul www.tvr.ro/jo2010  informează Televiziunea Publica.

Aşadar, emoţiile încep dar şi plăcerea de a urmări acest eveniment sportiv de mare amploare.
Să le urăm succes, sportivilor noştri!

12 februarie 2010

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.