March 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Andrei Vartic a ales sa fie impreuna cu Grigore Vieru

4 min read

Despre Andrei Vartic…

foto-andrei-vartic-a-ales-sa-fie-impreuna-cu-grigore-vieru

Poetul Nicolae Dabija

„…este un alt Grigore Vieru al neamului, care pleaca dintre noi, doar ca Grigore Vieru si-a concentrat destinul în poezie, iar Andrei Vartic si-a irosit genialitatea în diverse domenii: publicistica, teatru, fizica, matematica si multe altele. Când se va scrie adevarata istorie a neamului, numele lui Andrei Vartic nu va putea fi evitat. A stat de veghe la toate lucrurile frumoase de la începutul revoltelor din 1990, aducând poezia pe baricade si teatrul poetic, pe care l-a initiat, facând cuvintele sa incendieze, sa stârneasca cutremure”

*

Academicianul Petru Soltan

„Regretatul Andrei Vartic a fost un luptator aprig pentru adevar si dreptate, un carturar cu cunostinte enciclopedice, si e prea putin spus. Avea cunostinte profunde în matematica, fizica, fizico-chimie, filosofie, geneza limbii române, a poporului român si a umanitatii. Este de datoria mea sa spun ca puterile de la Chisinau nu au nevoie de asa valori, le-ar placea sa ne mentina în mocirla si într-o noapte polara. Draga, Andrei, sa te aiba Dumnezeu în paza!”.

*

Alexei Rau, directorul Bibliotecii Nationale din Chisinau

„Era cel mai fidel si mai vechi cititor, a condus o cafenea filosofica si a inaugurat multe expozitii. Era un om care nu tolera minciuna. Avea un curaj deosebit si era un mare patriot al neamului. Nu ezita sa ajute oamenii, traia pentru oameni”.

*

Constantin Tanase, directorul ziarului Timpul

„Pe drumul cel din Noaptea pe care ni-e dat s-o trecem, ca sa nu ne ratacim cu totul, Dumnezeu a pus niste faclii sa arda. La distante anume, unele mai mari, altele mai mici, ele puncteaza întunericul indicând directia în care urmeaza sa ne miscam.

Fara aceste faclii popoarele nu ar avea gustul libertatii si nici vocatia drumului spre lumina.

Andrei Vartic este una dintre aceste faclii. Zic ESTE, fiindca aceste faclii nu se sting odata cu disparitia omului; omul s-a dus, faclia arzânda ramâne sa lumineze. Faclia Vartic va sta ca distanta în timp alaturi de faclia Vieru, plecat si el în acest an, plin de incertitudini si sperante. Ca si Vieru, Vartic a avut de suportat în ultimii ani cele mai ticaloase lovituri din partea mercenarilor de la abatoarele de presa „Flux” si „Moldova Suverana”. Acestia i-au grabit despartirea de noi, dar nu l-au putut înfrânge. Andrei Vartic, o figura exponentiala a intelectualitatii românesti basarabene, a ramas cu noi, pe baricade. Faclia Vartic continua sa arda si sa lumineze drumul spre Lumina pe care Andrei a iubit-o atât de mult. Dumnezeu sa-l aiba în Lumina Lui”

*

Arcadie Suceveanu

„Ramân tot mai putini oameni de talia si de calibrul lui Andrei Vartic”

*

Iurie Colesnic

“Sunt oameni a caror trecere în neant ramâne pentru totdeauna o pierdere irecuperabila. Astfel, nu-l vom putea înlocui cu nimeni altcineva pe Andrei Vartic, stralucit actor si regizor, cunoscut publicist si mare patriot.

Un anticomunist convins înca din studentie, când învata la Facultatea de fizica si matematica a Universitatii de Stat din Moldova, prin însasi prezenta sa, el le reda celor din jur încrederea în faptul ca adevarul este de neînvins. A fost deputat în primul parlament si a participat la toate bataliile politice din acea perioada, izbutind sa obtina ca limba româna, tricolorul, stema RM sa devina simbolurile Moldovei suverane si independente. Multe lucruri s-au sters din memoria martorilor acelor timpuri de neuitat. Nu însa si chipul lui Andrei Vartic, prezent într-un pulover cu mânecile suflecate n Piata Marii Adunari Nationale… Discursurile sale înflacarate au ramas adânc ncrustate în memoria noastra, aidoma unor caramizi de aur ale istoriei moderne.

Nu i-a fost întotdeauna usor. A organizat cu greu teatrul poetic „Alexei Mateevici”, care s-a încadrat activ în procesul de renastere a constiintei nationale a cetatenilor Moldovei. I s-a luat cu forta acest teatru, el însa nu s-a resemnat si, cu un optimism de invidiat, s-a încadrat în activitatea postului de radio „Vocea Basarabiei”. Emisiunile sale pe teme istorice au devenit un veritabil tezaur national. În ultimul timp, a editat mai multe culegeri de publicistica, a îngrijit o rubrica permanenta la „Timpul” si a fost unul dintre cei mai cititi publicisti contemporani.

Andrei a plecat fara a reusi sa duca la bun sfârsit mai multe idei ale sale. Era dispus sa monteze noi spectacole, sa scrie articole, sa efectueze sapaturi si toate acestea sa le faca de dragul învingerii binelui asupra raului, a stiintei asupra nestiintei, deoarece credea cu tarie în triumful adevarului, a luptat pentru adevar si a ramas în inimile noastre drept un veritabil luptator pentru idealurile umaniste.

Membru al Consiliului Politic National al AMN, el participa cu placere la actiunile grandioase ale partidului, le aproba sau dezaproba, dar întotdeauna facea acest lucru cu toata sinceritatea. Nu cunosc pe altcineva care sa fi reunit în sine toate acele calitati care îi erau caracteristice lui Andrei Vartic. Tocmai de aceea îi vom resimti acut lipsa acum si întotdeauna.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.