Ziua Națională a României sărbătorită la Tucson
5 min readZiua Națională a României sărbătorită la Tucson
Autor: Florentin Smarandache
Sărbătoarea Românilor din Tucson a fost organizată anul acesta sâmbătă, 2 decembrie 2023. Ne-am adunat peste 70 de persoane, inclusiv 15 copii la Oro Valley Community and Recreation Center. Valea de Aur (Oro Valley), o suburbie a orașului Tucson, este situată la aproximativ 800 metri altitudine și se întinde pe aproape 100 km2 între lanțurile muntoase Catalina și Tortolita, în nordul comitatului Pima, Arizona.
Similar cu alte orașe din Arizona, străzile din Tucson și Oro Valley sunt în formă de grilă. Ca să ajung la locul de întâlnire, situat la vreo 30 km depărtare de mine, am făcut cam 45 de minute cu mașina. Am aflat direcțiile cu Google Maps şi am condus ca un robot: dreapta pe Tanque Verde, stânga pe E Grant, dreapta pe Craycroft (5km), stânga pe E Sunrise Dr., care devine după 5km E 2 Skyline Dr., care devine după alți 3 km E Ina Rd (încă 5km); apoi dreapta pe N La Cañada Dr (6.5 km) și stânga pe Community Center Drive.
Centrul comunitar Oro Valley oferă multe facilități pentru rezidenți: golf, tennis, înot, sala de sport, restaurante și săli de întâlnire. Pentru ocazia întâlnirii communității românești, participanții au adus câte ceva de-ale gurii, mâncare, băutură… Au fost și sarmale, vin Murfatlar, salată de vinete, pâine de casă, mămăliguță… Atmosferă plăcută!
Fete și doamne îmbrăcate în ii! Le ședea frumos! O cântăreață îmbrăcată în costum popular și cu o voce deosebită, interpretând muzică tradițională românească. Venise din Phoenix, oraşul capitală al statului Arizona, unde cântă la Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Botezătorul”; acolo mă duceam eu când lucram ca inginer de computere la Honeywell (1990-1995). Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” există ca parohie din 1983 și a fost amplasată la diferite adrese din Phoenix de-a lungul anilor. Actuala clădire a bisericii (la sud de Loop 101, aproape de 35 Ave.) a fost inaugurată în 2001.
*
Un motiv în plus să particip la sărbătoare a fost pentru că urma să-l întâlnesc pe Nicolae Dima, care a lucrat la „Vocea Americii”, ce-o ascultam și eu când eram în țară. Are 87 de ani şi este la fel de încântator în poveştile ce le spune ca dintodeauna. A ajuns pe meleagurile din Tucson din motive familiale, soţia dânsului fiind din Puerto Rico. Corespondasem prin email, vorbisem la telefon…
Fost deținut politic anticomunist, condamnat la doi ani de închisoare corecțională (la Timișoara, Jilava, Aiud, Gherla) pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Exmatriculat în 1956 de la Institutul Politehnic București din motive politice, a absolvit ulterior Facultatea de Geografie-Geologie la Universitatea din București. A fugit în Statele Unite la sfârșitul deceniului șase. Îmi amintesc titlul tezei sale doctorale (la ditamai Universitatea Columbia din New York, în 1975), care trata despre „Migrarea de la sate la oraşe în Uniunea Sovietică în anii postbelici şi consecinţele etnice ale migrării”, demascând, printre altele, rusificarea forțată din republicile sovietice. A urmat o bogată activitate profesorală, la William Patterson College (New Jersey), Naval War College (Newport, Rhode Island), William R. Nelson Institute, James Madison University (Harrisonburg, Virginia), St. Mary’s University College (Addis Ababa, Ethiopia), Djibouti University (Djibouti). A fost Director al Catedrei de Studii Europene la Școala superioară specială a Armatei Americane „John Fitzgerald Kennedy” de la Fort Bragg, Carolina de Nord, SUA. Autor a numeroase studii pe teme geo-politice, a publicat 14 cărți de studii politice, sociale, unele în engleză, altele în română. I-am oferit venerabilului o carte de-a mea cu autograf: „PostDoc în Țara Soarelui-Răsare” (despre cercetarea mea științifică în Japonia, la universitățile din Okayama și Osaka, plus conferinţa internaţională de robotică din Tokyo la care am prezentat).
Am întâlnit multe persoane şi am discutat despre viaţa şi preocupările lor. Românii din zona Tucson au fost atraşi majoritatea în această regiune de Universitatea din Arizona (clasată pe locul 115 la nivel naţional), venind aici la studii sau să lucreze la universitate. Mulţi s-au mutat din cauza serviciilor când companiile au deschis sucursale în zonă. O foarte placută întâlnire a fost cu d-na profesoară dr. Oana Cazacu, de la Departamentul de Știința Materialelor și Inginerie a Universității din Arizona, ce a venit aici după două decenii petrecute la Universitatea din Florida. Preocupată de mecanica teoretică și computațională, căutând mereu noi modalități de extindere a gamei de aplicații ale materialelor existente și de proiectare virtuală de noi materiale pentru performanțe îmbunătățite, cu contribuții semnificative la modelarea anizotropiei în deformarea neliniară, utilizate pe scară largă pentru comportamentul inelastic al materialelor la diferite scări de lungime și regimuri de viteză de deformare, cu aplicații variind de la procese de fabricație până la testarea și evaluarea virtuală de impact și hipersonică.
Întâlnirea a fost organizată de următorii rezidenți din zonaTucson: Adriana Racolta, PhD, Ana Tănase, MD și Florin Iulian Tănase, MD, care au avut o mare dorinţă să aducă împreună cât mai mulţi români la sărbătorirea zilei naţionale.
Adriana Racolta: „Eu personal cred ca cel mai frumos lucru despre întâlnirea noastră a fost conecția pe care am făcut-o între generații. Aducând împreună oameni care au trăit mulți ani în România înainte sa se mute aici și tânara generație care apreciază rădăcinile lor și sunt așa de dornici sa cunoască istoria României și poveștile celor mai vârstnici și apreciază cultura, muzica și obiceiurile românești. Băiatul meu, Bogdan, cu siguranță a apreciat să se întâlnească și sa învețe despre experiența multor participanți trăind aici și în România. Personal, cred ca mulți părinți de aici sunt extraordinari în a inocula copiilor lor sensul de a aparține două culturi așa de diferite.”
„Mulţumiri Lenuţei Axente şi Mihaelei Murphy pentru muzică, decoraţii şi voie bună, lui Laurențiu Rogojină pentru poze, Otiliei Davis pentru decoraţiile deosebite, şi tuturor celor care au pregătit bucate românești atât de delicioase.”
Printre participanţi: ingineri, medici, cercetători, afacerişti, liberi profesionişti, pensionari, copii, oameni de toate vârstele şi pregătirile. Unii noi veniţi în America, alţii la a doua generaţie, însă toţi entuziaşti să recreeze atmosfera socială, voia bună şi ospitalitatea românească. Organizatorii speră să repete întâlnirea şi să construiască multe legături între românii din zonă cu intenţia de a duce mai departe obiceiurile, limba şi cultura românească.
—————
Bibliografie
https://www.stjohnglendale.org/
https://mse.engineering.arizona.edu/faculty-staff/faculty/oana-cazacu
https://fs.unm.edu/FS.htm
https://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/din-tumultuoasa-viata-americana-a-profesorului-nicholas-dima-166444.html
https://www.observatorcultural.ro/articol/o-carte-document-marturiile-lui-nicholas-dima/
(Florentin Smarandache, Tucson, Arizona, SUA, 2 decembrie 2023)