July 3, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Bahamas, un vis în nuanțe albastre

7 min read

Bahamas, un vis în nuanțe albastre

Autor: Paulina Popescu (kitchener, Canada)

 

Bahamas este călătoria care te provoacă să visezi, un amestec de lux, calm şi distincție. Simplu, numai numele te face să îți imaginezi plajele de nisip alb și apa translucidă. Nu este un mit, Bahamas are cele mai frumoase plaje din lume. Bahamas înseamnă 700 de insule sălbatice în inima Caraibilor între Cuba și Florida. Numai în jur de 20 de insule sunt locuite. Culorile din Bahamas sunt edenice, în nuanțe de turcoaz. Nisipul este atât de fin încât ai crede că pășești peste un covor de pulbere din aur.

Plaja din Bahamas este ideală pentru a înota, a culege scoici, a merge pe jos sau a face „snorkeling”. Este fără îndoială o destinație de călătorie de renume mondial, definiția paradisului pe pămînt, cu apa cea mai limpede.

În Bahamas se găsește a treia mare barieră de corali din lume după Australia și Belize. Clima este propice plonjării submarine 12 luni pe an. Aici au fost realizate filmele „Pirații din Caraibe”, „Casino Totale”, „Splash”, „Flipper”, „The Silence of the Lambs”. Își dau întâlnire vedetele Mariah Carey, Kid Rock, The Black Crowes, Lenny Kravitz. Jonny Depp și Nicolas Cage sunt proprietarii unor insule private.

În 1492, Cristofor Columb a pus piciorul în insula San Salvador din Bahamele orientale, el dându-le numele de Bahamas, care înseamnă „apă puțin profundă”. Insulele au atras atenția exploratorilor, negustorilor, invadatorilor. Dominația britanică a inaugurat o perioadă de calm și de prosperitate, bumbacul fiind principala cultură.

Are o istorie interesantă cu pirați. Barbă Neagră, Calico Jack, căpitanul Henry Morgan au vizitat Bahamas. Începând cu 1680 până la 1730 a fost perioada de aur a piraților din Bahamas. Acestia au găsit locuri excelente pentru a ascunde vapoarele și comorile furate. Pirații atacau în special vapoarele spaniole care transportau bogățiile popoarelor indigene din America de Sud și America Centrală. Ei ascundeau comorile în numeroase grote calcaroase din Bahamas. Piratul William Catt ar fi ascuns comorile în insula Cat, iar Sir Henry Morgan a preferat arhipelagul Andros.

În Bahamas se află cea mai profundă gaură albastră de pe planetă, ea fiind poarta de intrare în grotele submarine. În arhipeleagul Andros sunt 200 de găuri albastre de explorat. Pe Long Island se afla renumita Dean’s Blue Hole cea mai adâncă din lume (202 m). În Nassau, New Providence se găsește The Lost Blue Hole, cu o adâncime de 60 de metri, iar în Great Abaco sunt 100 de găuri albastre. Se spune că în Bahamas trăiește un monstru legendar jumătate rechin și jumate caracatiță, numit Lusca, cu 20 de metri lungime, care ar fi trăit în celebrele găuri albastre.

Are o populație de 407.906 locuitori, 80% negri, 10% metiși și 10% albi. Aici întâlniți baptiști, anglicani, catolici, penticostali, metodiști; arhipelagul având un mare număr de biserici pe cap de locuitor.

În trecut amerindienii ciboneys, luayans, spaniolii, britanicii au revendicat cu toții Freeport ca fiind al lor. Freeport a fost o piață importantă pentru britanici și americani în timpul războiului american. Spaniolii au numit insula Gran Bahamas.

Din cele 700 de insule, Freeport  deține al doilea loc pentru numărul de păsări indigene. Aici se află unul dintre cele mai mari porturi din lume.

Parcul Naţional de Lucaya posedă unul dintre cele mai mari sisteme de grote submarine din lume. Parcul a fost creat în 1982 și are o suprafață de 40 de acrii.

Uraganul Dorian (2019) a fost cel mai devastator dintre toate pe cae le-a cunoscut arhipelagul, cauzând ploi torențiale și vânt de 300 km pe oră, distrugând trei insule: Abacos, Elbow Cay, Grand Bahamas și a avut 10 victime. Peisajul în Grand Bahamas este dezolant, vezi trunchiuri de palmieri golite de furtună.

De 200 de ani se perpetuează o tradiție care vine din epoca sclaviei, carnavalul Junkanoo, celebrat în noaptea pe 26 decembrie și 1 ianuarie. Sclavii din imperiul britanic aveau drept la 3 zile de concediu de Crăciun și au profitat pentru a recrea un festival inspirat din ritualul din Africa natală. Se muncește un an pentru a crea un costum original pentru Junkanoo.

Hotelul mitic Atlantis de un lux inegalabil, cel mai uimitor din lume, situat pe Insula Paradisului este clădirea cea mai înaltă din țară. Complexul  deține cele mai multe recorduri, are cel mai mare cazino din Caraibe, 2317 camere, un parc de atracții, 17 restaurante cu gastronomie italiană, japoneză, chineză, mexicană. Hotelul Atlantis a fost construit de Sol Kerzner, fiind cea mai înaltă construcție în Bahamas şi având un personal de 7.000 de angajaţi. Complexul finalizat în 1998, având ca temă Atlantida, seduce vizitatorii. Imaginați-vă că dormiți într-un hotel având ca vedere unică albastrul și infinitul marii. Un apartament costă aici 25.000 dolari pe noapte. Michael Jackson și Oprah au dormit acolo. Acvariul conține 50.000 de pești, rechini, broaște țestoase și pisici de mare. Costul de intrare în parcul acvatic este de 156 $ de persoană.

Eleuthera este o insulă de vacanţă neorganizată; cuvântul însemnând în greacă libertate. Turiștii vin aici pentru frumusețea și liniștea plajelor și restaurantelor care servesc peşte prăjit proaspăt. Aici se află o plantație de ananas. Eleuthera a fost celebră pentru cultura ananasului în sec. al XIX-lea.

Flamingo roz, simbolul tropicelor este pasarea națională a arhipelagului. În anul 1900 a fost creat Parcul Național din Inagua, care adăpostește peste 50.000 de păsări, fiind un adevărat paradis pentru ornitologi amatori și profesioniști. În Baha Mar insula New Providence se poate face yoga în compania flamingilor.

În Bahamas există 28 de parcuri naționale, în care se pot admira 230 de specii de păsări tropicale exotice și fascinante: colibris, papagali flamingo roz.

Portul Lucaya Marketplace este un mare centru comercial cu peste 40 de magazine, 11 restaurante, 11 baruri.

Parcul Național Lucayan este ideal pentru amatorii de istorie și de natură, adăpostind grote submarine (cele mai lungi din lume), vestigii ale indienilor Lucayan, păduri de pin, golfuri, recifi  de corali și plaja Gold Rock. Parcul este de asemena cunoscut pentru iubitorii de ornitologie din octombrie până în mai. Vizitatorii pot vedea șopârle, fluturi multicolori, chiar și ratoni. Plaja Gold Rock face și ea parte din Parcul Național, situată numai la 40 km de Freeport, fiind numită „covorul de bine ai venit” din Insula Grand Bahamas.

Pentru iubitorii de muzee, în Bahamas se pot vizita Pompey Square, Muzeul Emancipării, Galeria Națională și Palatul Guvernatorului, Muzeul Măștilor și Costumelor Junkanoo, Muzeul Piraților.

Palatul Guvernatorului fost din 1801 rezidenţa oficială a guvernatorului. O statuie a lui Cristofor Columb se află în fața clădirii.

Biblioteca Publică este o fostă închisoare. Fortul Fincastle a fost construit în 1793 de Lord Dunmore pentru a proteja insula. Muzeul Wyannie Malone, construit în 1978, deține manuscrise, fotografii, artifacte, ceramică.

Scările reginei situate la poalele fortului Fincastle au fost realizate de sclavi între 1793 și 1794. Au fost numite mai târziu Scara Reginei pentru a onora pe regina Victoria care a abolit sclavia în Bahamas. Mai există Fortul Montagu şi Fort Charlotte. Cartierul colonial construit în sec al XVIII-lea introduce vizitatorii în istoria arhipelagului, cu monumente și clădiri de epocă, majoritatea convertite în hoteluri.

Mâncarea națională este conque, iar berea locală Kalik. Trebuie neaparat să gustați homarul local, crabi și pește prăjit, conch, acompaniat de mazăre și orez și Jonny Cake în sos de guava. Băutura ski juice este un cocktail făcut din gin, lapte condensat, pulpă de nucă de cocos și puțină nucușoară.

În Bahamas se conduce mașina ca în Anglia, iar prețul de închiriere variază între 90 și 105 $ pe zi. Dolarul din Bahamas are aceeași valoare cu dolarul american.

PIB-ul pe cap de locuitor este unul dintre cele mai ridicate din Caraibe; Bahamas este a doua cea mai scumpă ţară din America Centrală. Salariul minim național în Bahamas este de 210$ pe săptămână.

Economia se bazează pe servicii turistice și finanțe. Agricultura deține 2.3% din PIB. Peste 5 milioane de turiști vizitează arhipelagul. Populația din Bahamas este a 5-a cea  mai obeză din Caraibe. Resursele minere sunt sarea și aragonitul. Se produc produse chimice, farmaceutice, rom și sare industrială. Se cultivă banane, mango, citrice, mai ales în insula Abacos. Țara exportă grapefruit, lămâi verzi, bame, papaya, ananas şi avocado. Peste 5.000 de acrii sunt folosiți pentru producția de citrice. 90% din pământul agricol este proprietatea guvernului, existând 1800 de ferme.

În Bahamas sunt multe mărci de rom cum ar fi Ricardo, Don Lorenzo și Ole Nassau. La Nassau distileria John Watling produce rom din anul 1789.

Sistemul de sănătate este unul dintre cel mai bune din lume – majoritatea doctorilor și dentiștilor sunt specializați în USA, Anglia și Canada -, dar este costisitor. Este gratuit pentru femei însărcinate, copii, funcționari și persoane peste 60 de ani.

Când vorbesc despre Bahamas îmi vine în minte celebrul cântec Kocomo a formației Beach Boys.

Bahamas este o experiență de lux, cu hoteluri sofisticate, locul cel mai romantic din lume. Imaginați-vă un cer de safir, apa de turcoaz, plaje de nisip alb sau roz, o cameră cu vederea spre ocean.

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.