July 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Ceremonie religioasă și spectacol folcloric în amintirea rapsodului Toadere Captari, la împlinirea a 100 de ani de la naștere

8 min read

Ceremonie religioasă și spectacol folcloric în amintirea rapsodului Toadere Captari, la împlinirea a 100 de ani de la naștere

Autor: Sergiu Barbuţa (Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina)

 

Toadere Captari (n.14 aprilie 1923 – d.25 septembrie 1995) a fost un vestit rapsod al satului Costiceni*, instrumentist și meșter popular, cunoscut pentru activitatea sa ca fondator, în 1948, și conducător artistic a faimoasei orchestre de muzică populară „Izvoraș”.

Fiind un activ promotor al folclorului românesc din regiunea Cernăuți, Toadere Captari a fost distins cu titlurile de „Meșter popular al Republicii Moldova” în 1970 și „Lucrător emerit al Culturii din Ucraina” în 1980.

În 1972, datorită înaltului nivel de interpretate a cântecului popular, orchestrei sale i se atribuie titlul de „Colectiv Popular”. Formația folclorică a constituit piatra de temelie pentru Casa de cultură și Școala de muzică pentru copiii din satul Costiceni. Se stinge din viață la 25 septembrie 1995, după o boală grea.

(*Satul Costiceni a făcut parte din Ţinutul Hotinului din nordul Basarabiei. După ocupaţia sovietică din 1940, respectiv cea de după 1944, a fost incorporat în Ucraina sovietică)

 

Omagierea rapsodului la baștină

 

Două evenimente au avut loc recent pentru a onora moștenirea culturală a rapsodului Toadere Captari din Costiceni, la 100 de ani de la nașterea sa. Pe 13 aprilie 2023, Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Costiceni a găzduit o ceremonie religioasă în memoria sa, în timp ce pe 18 aprilie 2023, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni a organizat un spectacol folcloric special dedicat omagierii sale, susținut de grupul etnofolcloric „Ghiocelul”.

Slujba parastasului a fost oficiată de către preoții Aurel Pițul și Marcel Bivolaru. Prezent la eveniment, maestrul Vladimir Şeremet, succesorul său în orchestra „Izvoraș” – primul director al Școlii de Muzică din Costiceni, a rostit un cuvânt de omagiere pentru contribuția rapsodului la dezvoltarea culturii locale.

De asemenea, în timpul ceremoniei, au fost pomeniți și alți muzicieni, instrumentiști și oameni de artă din Costiceni, cei trecuți la Domnul, care au marcat în mod semnificativ patrimoniul cultural al localității, au depus efort pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale ale zonei: Toadere C. Captari, Hariton C. Captari, Toadere I. Captari, Serghei T. Captari, Vladimir P. Zagorschi, Deomid I. Savca, Vladimir Volcanescu, Vasile P. Vataman, Vladimir A. Sârbu, Victor I. Captari, Ion Betean, Tudor Colac, Calin Bidașcu, Nicolae Dogolici, Vladimir A. Vataman, Ghenadii A. Vataman, Valerii I. Cuciuc, Vladimir Panciu, Ala Captari, Valentina V. Colac, Epifanie Supocoinâi, George Munteanu, Dumitru Captari, Toadere Rața, Andrei T. Rața, Vasile Caba, Vladimir Caba, Nistor Calistru, Anton Colac, Ion Captari, Serafim Captari, Ștefan Sabadaș, Pintilie Anastas, Grigore Anastas, etc.

Cei prezenți și-au exprimat admirația și respectul față de moștenirea culturală lăsată de acești oameni talentați. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Societății culturale „Valea Prutului”, cu sprijinul doamnei Lilia Captari, fiica regretatului instrumentist.

La câteva zile mai târziu, în data de 18 aprilie, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni a fost gazda unui spectacol folcloric organizat în cinstea lui Toadere Captari. Spectacolul a fost susținut de către grupul etnofolcloric „Ghiocelul”, la sugestia Societății culturale „Valea Prutului”.

Participanții au avut ocazia să viziteze muzeul instituției, unde au putut să afle mai multe despre viața și activitatea lui Toadere Captari. În cadrul expoziției, au fost prezentate costume populare, vioara, ocarina, naiul și alte instrumente muzicale confecționate de acest mare artist costicenean, care au fost admirate de public.

Spectacolul muzical prezentat de colectivul Ghiocelului (conducător artistic Vladimir Rața) a fost o reprezentație de excepție, care a reușit să aducă în prim-plan cele mai frumoase și cunoscute cântece populare românești, inclusiv melodii din repertoriul lui Toadere Captari. Pe scenă au urcat tineri artiști virtuozi, precum  Apopii Marin (nai, saxofon), Bercea Vlad (saxofon), Eremia Arsenie (trompetă), Eremia Mariela (solist vocal), Postolatii Marin (trompetă), Cușnir Alexandru (clarinet), Vataman Serghei (clarinet), Barbuța Dragoș-Iustin (fluier), Muntean Mirabela (vioară), Druc Alexandru (trompetă, conducător artistic la Casa de Cultură din Costiceni), Igor Rața (solist vocal), Lunga Maxim (tobă), Bețâu Dimitrie (acordeon), Uncu Anastasia (solistă vocală).

La finalul spectacolului artiștii au primit câte o diplomă de onoare din partea Societății „Valea Prutului”. Această distincție a fost acordată ca semn de recunoaștere pentru eforturile și contribuțiile lor la promovarea culturii populare.

Spectacolul omagial a reprezentat o dovadă clară că artiștii noștri sunt prețuiți și iubiți și că munca lor este recunoscută și apreciată pe deplin. Felicitări Grupului folcloric „Ghiocelul” și Liceului „Ion Vatamanu” din Costiceni pentru această minunată inițiativă de a păstra vie memoria unui om mare și talentat artist.

 

Toadere Captari  – o figură emblematică a satului Costiceni

 

Cultura regiunii Cernăuți și a întregului spațiu românesc a suferit în anul 1995 o pierdere irecuperabilă. Ne-a părăsit întru cele veșnice Toadere Captari – marele rapsod, violonist, meșter popular, personalitate polivalentă, mentor, susținător și edificator al unor întregi generații de artiști, interpreți, cântăreți, instrumentiști.

Toadere Captari a fost o figură emblematică a satului Costiceni de pe Valea Prutului, un devotat părinte al faimoasei orchestre de muzică populară „Izvoraș”, model de inspirație și imitație, un om de o rară frumusețe sufletească și cu alese capacități organizatorice.

La 14 aprilie 2023 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea acestui talentat și iscusit instrumentist, care prin tot ce face emană lumină, voie bună și mult pozitivism.

Aniversarea centenarului nașterii sale pe pământ a reprezintă un moment important de reflectare asupra valorii culturii populare românești de pe aceste meleaguri și asupra importanței menținerii și promovării acesteia în zilele noastre.

După plecarea sa spre Tărâmurile Cerești, Toadere Captari a lăsat un gol imens, o mare durere, un apăsător sentiment de stupoare în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, apreciat și iubit. El va rămâne mereu în amintirea consătenilor săi ca un om de omenie, înzestrat de Bunul Dumnezeu cu un dar extraordinar – cel de a îmblânzi sufletele prin muzică.

Acest om de legendă, datorită talentului pe care-l poseda și a momentelor artistice pe care le punea în scenă, ne-a făcut meleagul natal cunoscut departe peste hotarele ținutului.

Fiind fondatorul în 1948 a renumitei Orchestre de muzică populară „Izvoraș”, el a contribuit la dezvoltarea activității colectivelor etnofolclorice din Costiceni. Formația pe care a condus-o a constituit piatra de temelie pentru Casa de cultură și Școala de muzică pentru copii din Costiceni.

Muzician de un profund patriotism, Toadere Captari este un exponent și reprezentant faimos al culturii meleagurilor prutene în esența sa. În activitatea artistică desfășurată cu pasiune bădița Toadere a depus o muncă enormă în identificarea spiritualității naționale românești și universale (ucrainene, ruse, bulgare, balcanice în genere etc.), în special a tradițiilor muzicale populare asociate strâns cu valorile prezentului.

Artistul costicenean a deținut un repertoriu vast cu grija selectat pentru diverse componențe orchestrale și vocal-instrumentale sau corale. Din sutele de spectacole în scenă sau câmpenești niciodată n-a lipsit tematica dragostei de Țară, de Neam, de Părinți, de Satul natal.

Atunci când a conștientizat că poate dărui creații originale de autor sau prelucrări și aranjamente pentru diverse formații, n-a stat pe gânduri ci a pătruns cu arcușul până în izvorul inimii, înșirând refrene și sentimente pe portativele sufletului său mare. Bun cunoscător al tradițiilor și obiceiurilor populare din sat și din zonă, cât a trăit a cântat melodii la vioară, fluier, tilincă, ocarină, caval, nai – instrumente pe care le confecționa singur.

Melodiile ce se revărsau din instrumentele lui fermecătoare, erau pline de emoții, dor și simțire, făurite din zestrea bogată a satului și din dragoste și credință pentru oamenii dragi. Ele nu numai erau ascultate de spectatori cu respirația întretăiată, ci pătrundeau până în adâncul sufletului.

Pentru talentul său excepțional și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii populare, artistul a fost onorat cu titlurile de „Meșter popular al Republicii Moldova” (1970) și „Lucrător Emerit al Culturii din Ucraina” (1980).

Fiind un om îndrăzneț și încrezător, optimist și novator, a știut să promoveze o scriitură muzicală ce cuprindea partituri de un pronunțat colorit popular, fie destinat grupului de fluierași maturi sau copii, fanfarelor de adulți și copii, ansamblurilor vocale de sorginte folclorică, orchestrei de muzică populară sau corului. În acest mod, satul Costiceni a devenit un veritabil model de instruire și educație muzical-estetică sub îndrumarea maestrului Toadere Captari.

Născut acum 100 de ani, el a trăit vremuri tulburi, marcate de războaie, foamete și schimbări sociale majore.

Înciuda acestor provocări, Toadere Captari a știut să transforme un simplu taraf într-o adevărată mașină de promovare, revalorificare și îmbogățire a culturii noastre naționale. El a reușit să-și construiască o carieră impresionantă în domeniul său de activitate și să devină o voce respectată și influentă în comunitatea sa.

Toadere Captari nu a fost omul care să închine temenele, dar care a știu cu pricepere să-și manevreze corabia fără a o ciocni de stâncile ascunse ochiului.

Putem spune că Toadere Captari a fost artistul care s-a aruncat în opera sa ca soldatul la asaltul redutei, fără a cugeta, și în acest crater el a lucrat cu minerul sub o prăbușire de mal. El nu a ținut seama de greutăți, ci le-a biruit, una câte una, devenind făuritorul și nu sinucigașul talentului său.

Fiind îndrumat de profesorii George Muntean, Epifanie Supocoinâi și preotul Ioan Chiriac, care au cultivat în mijlocul copilașilor dragostea de cântecul și limba română, rapsodul din Costiceni a educat la rândul său o întreagă pleiadă de instrumentiști, care constituie mândria plaiul nostru natal, a con­tribuit cu talentul său la cultivarea frumosului, dând impuls celor mai nobile năzuințe ale tuturor celor ce l-au cunoscut.

Să ne aducem aminte de Toadere Captari cu mândrie și să urmăm exemplul său, dedicându-ne folclorului, vieții muzicii și culturii, și luptând mereu pentru ceea ce este corect și frumos.

(Sergiu Barbuța, președintele Societății culturale „Valea Prutului”, 21 aprilie 2023)

Foto. Sergiu Barbuţa 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.